6. 8. 2012

Monika Melcová v Chartres

Katedrála v Chartres, zapísaná do kultúrneho dedičstva UNESCO, sa môže pochváliť nielen svojou veľkoleposťou, ale hlavne svojim organom. Na jeho rekonštrukciu vznikla v roku 1969 Association des Grandes Orgues de Chartres, ktorej sa podarilo obnoviť túto pamiatku a zároveň založiť jedno z najznámejších svetových stretnutí organistov. Od roku 1975 sa tu koná medzinárodný festival, na ktorom sa tento rok zúčastní o slovenská organistka Monika Melcová. Súčasťou festivalu je Concours International d’Orgue "Grand Prix de Chartres" a Monika bude tento rok v jeho porote.
Monika v súčasnosti vyučuje na Konzervatóriu Gastona Litaizeho a je titulárnou organistkou v Saint Martin des Champs v Paríži. Pravidelne koncertuje na prestížnych nástrojoch v Notre Dame de Paris, v Chapelle Royale de Granada, v Eglise de la Madeleine či v Saint Germain en Laye. Monika bola taká láskavá a poslala nám pre vás nasledujúci odkaz :
" Je pre mňa naozaj cťou a ešte väčšou zodpovednosťou byť členkou poroty Grand Prix de Chartres. Riaditeľ sútaže, ktorý je taktiež aj titulárnym organistom v Notre Dame, monsieur Philippe Lefebvre, mi ponúkol zahrať si recitál tesne pred sútažou 26. augusta, na ktorý sa veľmi teším. Preto neváhajte a urobte si výlet (hodinku cesty pre Parížanov) nielen kvôli presláveným oknám na katedrále, ale môžete si vypočuť okrem Bacha, Vierna aj improvizácie na takzvanom symfonickom, veľkolepom organe, ktorým sa táto katedrála môže pochváliť. Večer ostávam na mieste, koncert je o 16.30h a stretnutie s krajanmi mi urobí veľkú radosť. V pondelok štartuje súťaž už v mestskom zhone (poznáte to, keď vás ponáhľajúci sa Parížania rolujú v dave a vy sa ponáhľate s nimi aj keď neviete kam, ale musíte sa, lebo c´est comme ça...) Dve predkolá budú na Conservatoire National Supérieur Rue Madrid, Finále opäť v katedrále v Chartres 9. septembra o 14h. Víťaz dostane možnosť koncertovať po Európe, Japonsku a Južnej Amerike počas dvoch rokov.
Alors, vous savez tout... Bien à vous Monika
http://orgues.chartres.free.fr/agocp4.htm

1 komentár:

w-abt povedal(a)...

Monika Melcová koncertuje aj doma na Slovensku, na novom organe v Slovenskej filharmónii aj v katedrále sv. Martina v Bratislave. V Chartres to iste bude veľký sviatok. Keď pôjdem nabudúce do Paríža, Chartres určite neobídem :)

Zverejnenie komentára