12. 9. 2012

Dni európskeho kultúrneho dedičstva

Ahojte, hoci je ešte len utorok treba sa už zamyslieť nad blížiacim sa víkendom. Po prvé to vyzerá tak, že po upršanom týždni nás čaká slnečný víkend, ale čo je dôležitejšie, tento víkend sa otvoria brány pamiatok a budov, ktoré sú často pre verejnosť uzavreté. Po prvýkrát sa konali v roku 1985 a od roku 1999 sú dni organizuvané spoločne Európskou komisiou a Radou Európy. Už 20 rokov je ich cieľom zvýšiť povedomie verejnosti o miestnom dedičstve a rozvinúť záujem o jeho ochranu.
Vo Francúzsku si môžete vybrať z bohatého programu vďaka centrálnej webovej stránke, ktorá vám ponúka vyhľadávač podľa lokality alebo témy, ktorá vám je blízka. Pre Parížanov pripravilo zaujímavý program aj RATP . Vedeli ste, napríklad že na Porte des Lilas existuje "fantómova stanica"? Teraz ju môžete navštíviť. V skutočnosti je to bývalá stanica metra, ktorú uzavreli v roku 1939 a ktorú dnes využívajú ako filmové štúdio. Alebo ak sa radi "hráte" na detektívov, môžete hľadať testament pána Fulgence  Bienvenüe, ktorý je považovaný za otca parížskeho metra.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Ahojte, pre záujemcov pripájam link na program dní Európskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku: http://www.pamiatky.sk/Content/Data/File/podujatia/letak-dekd-2012.pdf
Táňa

Zverejnenie komentára