16. 11. 2008

Voľby do európskeho parlamentu

Viacerí z nás si položili otázku ako sa zaregistrovať na budúcoročné "európske voľby". Odpoveď je jednoduchá, prax zložitejšia. Ale ak ste už vo Francúzsku nejaký ten rok, tak ste si na túto administratívnu realitu dávno zvykli.
Takže začneme teóriou: aby ste mohli voliť, musíte byť zapísaní na zozname voličov v okrsku, alebo obci kde bývate. Na zápis potrebuje váš pas (nationalité), vašu občianku (identité), no a papiere potvrdzujúce bydlisko (aspoň 6 mesačný stály pobyt = nájomné, EDF, RIB a pod) a dane (daňové priznanie, taxe d'habitation).
Voľby sa uskutočnia 7. júna 2009, do zoznamu voličov sa treba zaregistrovať najneskôr do 31. decembra 2008. Podrobné info nájdete na http://www.elections-europeennes.org/

A realita? Ja som volala na moju Mairie už pred mesiacom, že kedy a kde sa môžem zapísať, no vtedy to ešte nemali jasné a tvrdili, že nedostali žiadny pokyn ako zapísať európskych "cudzincov". Takže mi len odporučili ozvať sa neskôr...tak teda skúsim znovu tento týždeň a dám vám vedieť.


Prajem všetkým pekný týždeň a vidíme sa vo štvtok na Lipovi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára