4. 11. 2008

W., alebo prezident, ktorý prezidentom nemal byť

Už o pár hodín sa dozvieme meno nového amerického prezidenta, čo znamená nielen nové perspektívy do budúcnosti, ale i čas bilancovania pre prezidenta odchádzajúceho. George W. Bush bol veľmi často predmetom kritiky pre svoju domácu, a najmä zahraničnú politiku. Americký režisér Oliver Stone sa však rozhodol predstaviť nám W. z trochu odlišnej, ľudskejšej perspektívy.
Film W. formou mozaiky predstavuje "Juniora" (tak amerického prezidenta volá jeho rodina) v rôznych etapách života: študent, ktorý si plnými dúškami užíva život, nemysliac na budúcnosť; rebel, ktorý celý život bojuje so svojím autoritatívnym a náročným otcom, ktorý ho neustále kritizuje a porovnáva s jeho úspešnejším a ambicióznejším bratom; alkoholik, ktorý si siahol až na úplné dno; hlboko veriaci muž, ktorý vo viere v Boha našiel nový zmysel svojho života; začínajúci politik, ktorý ťažko znáša svoju prvú volebnú prehru v súboji o guvernérske kreslo; ambiciózny zrelý muž pevne rozhodnutý vydobiť si svoje miesto na americkej politickej scéne, a napokon prezident najmocnejšej krajiny sveta, ktorý má problém zorientovať sa v zahraničnej politike, a často má problémy rozhodnúť o niečom sám (vďaka čomu je neustále ovplyvňovaný svojím viceprezidentom Dickom Cheneym).
Za pozornosť stojí najmä vynikajúci výber hercov: fyzická podoba s reálnymi osobnosťami amerického politického života jej zarážajúca: Josh Brolin je v úlohe W. naozaj presvedčivý, Jeffrey Wright je dokonalou kópiou Colina Powella a Thandie Newton ako by z oka vypadla Condoleeze Rice.
Film W. sa nesnaží prezidenta obhajovať ani ospravedlniť jeho konanie. Ponúka nám však príležitosť zamyslieť sa nad tým, do akej miery osobnosť a život Georgea W. Busha ovplyvnili jeho politické rozhodnutia. A pri odchode z kina si budete klásť iba jednu otázku: ako je možné, že práve tento muž strávil osem rokov v Bielom dome...?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára