14. 5. 2012

Krajania v programovom vyhlásení vlády SR (máj 2012)

Ahoj Blogeri, nová vláda SR pred nedávnom prijala svoje programové vyhlásenie. Krajanská problematika sa v ňom spomína na dvoch miestach.
Prvým je časť s názvom Služba občanom v zahraničí, kde sa uvádza: „Vláda bude zlepšovať presadzovanie práv, záujmov a ochrany rastúceho počtu slovenských občanov, ktorí vycestujú, žijú alebo pracujú v zahraničí, najmä prostredníctvom zabezpečenia kvalitných, efektívnych a dostupných konzulárnych služieb a pomoci v bežných aj v krízových situáciách. (...)“
Druhým miestom je časť venovaná ďalším dôležitým prioritám vlády, medzi ktoré bude patriť aj: „starostlivý prístup k problematike ľudských práv, vrátane práv osôb patriacich k národnostným menšinám. Vláda bude v tejto súvislosti podporovať aktivity smerujúce k zachovaniu kultúry, tradície a jazyka Slovákov žijúcich v zahraničí. Prijme potrebné systémové a organizačné opatrenia a bude využívať potenciál spoločenských organizácií, vrátane cirkví, ako aj dialóg s partnermi v zahraničí.“
Vyhlásenie vyvolalo bezprostrednú mediálnu reakciu Únie Slovákov v zahraničí, ktorá požaduje prehodnotenie programového vyhlásenia a podrobnejšie rozpracovanie problematiky starostlivosti o krajanov.
Priestor na detailnejšiu diskusiu o tejto téme ponúkne Stála konferencia k otázkam vzájomných vzťahov a spolupráce 2012 – SR a Slováci žijúci v zahraničí, ktorá sa uskutoční v dňoch 2. – 4. júla 2012 v Bratislave. Diskusiu účastníkov konferencie by mal reflektovať proces aktualizácie koncepcie štátnej politiky starostlivosti SR o Slovákov žijúcich v zahraničí s výhľadom do roku 2020, ktorú Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí ešte v roku 2012 plánuje predložiť na rokovanie vlády SR.
Pevne veríme, že sa pred konferenciou v Bratislave podarí uskutočniť koordinačné stretnutie hlavných aktérov krajanského diania vo FR. Toto stretnutie inicioval aj Blog Slovákov vo Francúzsku (viď náš príspevok z 26.3.2012), a malo by byť organizované pod záštitou Veľvyslanectva SR vo FR. Termín a modality tohto stretnutia vám upresníme, keď budeme mať viac informácií.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára