10. 3. 2011

Être fort pour être utile

Ahoj Blogeri, po Zuzke i ja prichádzam s príspevkom na tému šport. Istotne ste už počuli o pohybovej aktivite s názvom parkour (s „k“ aj vo francúzštine). Ak náhodou nie, istotne si spomínate na akčné naháňačky na strechách budov z filmov Casino Royale alebo ešte lepšie francúzskeho Banlieu 13.
Parkour bol definovaný v 80-tych rokoch minulého storočia Francúzom Davidom Belleom. Vychádza z tzv. méthode naturelle – prirodzenej metódy tréningu – Georgea Héberta, ktorej cieľom je spájať fyzický rozvoj s morálnymi hodnotami a altruistickými cieľmi. Être fort pour être utile – buď silný, aby si bol užitočný. Parkour je založený na rýchlosti, efektivite a bezpečnosti pohybu pri prekonávaní prekážky.
Parkour a jeho filozofia sa úspešne šíri aj na Slovensku. Jedným z prvých miest na Slovensku, kde sa začali organizovať hromadné parkourové tréningy, bola Banská Bystrica. Zaujímavý článok o tamojších traceuroch nájdete po kliknutí na názov príspevku. Krátke videá istotne potešia všetkých Banskobystričanov...
Spomínané motto traceurov, by sa podľa mňa kľudne dalo aplikovať aj v našom prípade. Pevne verím, že všetci využijete svoje fyzické aj intelektuálne sily v prospech spoločnej veci, ktorou je náš superko trendy blog ;)
Zo Slovenska pozdravuje Jozef

2 komentáre:

Brona povedal(a)...

Whow, klobuk dole. Ja by som to asi radsek neskusala, hlavne nie teraz ;-) ale vidno, ze chlapci tvrdo trenuju. A video je super, aspon takto som sa presla Bystricou.

Anonymný povedal(a)...

Videa potesiliii! Diky! :-)
Miska T z BB

Zverejnenie komentára