29. 9. 2011

To hádam ani nie je možné!!!

Tak asi takto som reagovala potom, čo sa mi do rúk, respektíve na obrazovku, dostala nasledujúca správa: "Má sa rušiť Slovenský inštitút v Paríži..." Celý článok, ktorý uverejnila Pravda, si môžete prečítať po kliknutí na názov tohto príspevku.
To znamená, že "my", ktorí sme naopak stále dúfali, že inštitút dostane priestory, otvorí konečne svoju knižnicu pre verejnosť a hlavne poskytne nám krajanom miesto, kde sa môžeme nerušene ako i "neorganizovane" stretávať, sme sa teda poriadne riadne mýlili. A nehovorím už ani o tom, že inštitút pripravoval mnohé akcie ani nie tak pre nás, ako pre Francúzov, aby nás lepšie poznali a mali chuť navštíviť a spoznávať Slovensko. To nám už vôbec nezáleží na našej kultúre a na nás samých? Viaceré francúzske osobnosti a literáti nám opakovane prízvukujú, že Slovensko je križovatkou kultúr, píšu a zaujímajú sa o naše historické udalosti a osobnosti, ktoré podľa nich pohli svetom, a my im na ich záujem odpovedáme takto. Rozumiem, že je potrebné šetriť, ale je toto naozaj tá správna cesta. Prečo radšej nepropagujeme našu krajinu, tak ako to tu robia Poliaci, Rumuni, ale i Česi? Nech k nám príde viac turistov, študentov a nech sa takto nazbierajú potrebné finančné prostriedky.
Mnohé krajanské spolky sa snažia o nemožné a za ich iniciatívy im ďakujeme, ale bez oficiálneho "štátneho" zástupcu akým je SI, to proste bude ešte ťažšie. Pevne verím, že táto správa je buď nepodložená, alebo že ide len o zlý nápad, ktorý sa čoskoro rozplynie.

1 komentár:

Bronie 2 povedal(a)...

To naozaj!!!
Kedy si uvedomime ze kultura je nevyhnutna sucast zivota? Uz aj tak na nu mame menej casu v ubehanom zivote!
Dufam ze si to Dzurinda este rozmysli!
Je skoda ze si nevazime hodnotu nasej kultury a vyznam jej sprostredkovania inym ludom!

Zverejnenie komentára