17. 11. 2010

Spomienka na minulosť

Dnes si naši doma na Slovensku pripomínajú 17. november 1989. Minulý rok sa vďaka veľkolepým oslavám v Berlíne dostala jeseň '89 do povedomia aj tu vo Francúzsku. Predpokladám, že nie všetci ste mali možnosť pozrieť si DVD o Nežnej revolúcii s názvom November 1989 – Očami slovenských dokumentaristov, ktoré nám vtedy premietol Slovenský inštitút. Ak si chcete pripomenúť tieto udalosti, alebo sa s nimi podeliť s vašimi známimi, môžem vám DVD s francúzskymi titulkami požičať. Viac info o dokumentoch nájdete v príspevku z 20. 11. 2009. V podobnom duchu oprášenia našej histórie vám môžem ponúknuť aj DVD Papierové hlavy od Dušana Hanáka, ktorý zobrazuje obdobie komunistického režimu.
No a v neposlednom rade sa ku mne dostala aj nová perla produkcie STV o SNP. V dokumente Dušana Hudeca s názvom Slovenské Národné Povstanie 1944 účinkujú aj francúzski partizáni, ktorí prinášajú svoje osobné pohľady na udalosti u nás. Výnikajúca spoveď historického míľnika našich dejín, ktorá nám ukazuje niektoré stránky vtedajšej doby, o ktorých nás v škole doteraz neučili.
Všetky tri DVD sú s francúzskymi titulkami, takže sa o našu históriu možete podeliť aj s vašimi francúzskymi priateľmi či rodinami.

3 komentáre:

BSF povedal(a)...

Združenie SLOVAQUITAINE nám preposlalo pri príležitosti tohto sviatku dokument vo francúzštine, ktorý chronologicky zaznamenáva novembrové udalosti a podáva i obraz o našej spoločnosti pred revolúciou. Ak máte záujem o tento dokument, tak nám pošlite správu na našu mailovú adresu a my vám ho obratom zašleme.

Andrea povedal(a)...

Ahojte!
ja by som si rada pozrela ten dokument Ocami slovenskych dokumentaristov, ak ho mate.
Na oplatku vam zasa mozem ponuknut DVD, ktore tu mam v Parizi s nazvom Dobre rano Slovensko, je to retrospektiva Fedora Gala, Petra Zajaca atd..., taktiez odporucam.
Ada

Brona povedal(a)...

Ahoj Ada, ja ti ho teda donesiem v sobotu na koncert slovenskeho zboru...a ty mi prosim dones to tvoje :-)))B.

Zverejnenie komentára