30. 4. 2010

Program SI na máj 2010

Ahoj Blogeri, Slovenský inštitút v Paríži to v máji rozbieha naplno... Čaká nás veľa rozmanitých podujatí, ktoré sa budú konať po celom Francúzsku.
Opäť k nám zavíta slovenská sopranistka Adriana Kučerová, ktorú sme si mohli už niekoľko krát vypočuť predovšetkým v Paríži. (Jej francúzske vystúpenia sú venované klasike, Adriana sa však nebráni ani experimentom. Svedčí o tom úspešný projekt Under my Spell, na ktorom spolupracovala s Oskarom Rózsom.)
Milovníkov literatúry istotne poteší pásmo Frayeurs et angoisses dans les littératures et les arts européens. Touto témou bude v rovnakom čase žiť aj Slovensko. Ústav slovenskej literatúry SAV 20. mája v Bratislave organizuje odbornú konferenciu s názvom Strach a hrôza (podoby hororového žánru). Takže Gotici všetkých krajín, spojte sa!
V máji neobídu naprázdno ani priaznivci filmu. Budú si môcť pozrieť jedno z diel Martina Slivku, ktorý sa podpísal pod vyše 140 filmov. Bol autorom námetov, scenárov, režisérom a priekopníkom tzv. etnografickej línie slovenskej dokumentárnej tvorby. Vo svojej práci sa venoval aj výskumu slovenského ľudového divadla a folklóru.
Veľmi netradičným, no o to zaujímavejším podujatím bude nesporne vystúpenie slovenských kováčov na Fête de la forge de Saint-Martin-la-Pleine.
Tento mesiac takisto oslávime Deň Európy. Tento rok je osobitý, nakoľko si pripomíname 60. výročie podpisu Schumanovej deklarácie. Tento dokument, ktorý navrhol francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman, môžeme vnímať ako základný kameň dnešnej Európskej únie. Takže Bonne fête à tous!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára