12. 5. 2009

Spomienka na 90. výročie úmrtia generála Štefánika vo Francúzsku

Dňa 7. mája 2009 sa v Meudone neďaleko Paríža uskutočnila pietna ceremónia pri príležitosti 90. výročia úmrtia generála Štefánika. Akcia, ktorú zorganizovalo Veľvyslanectvo SR vo FR v úzkej spolupráci s radnicou mesta Meudon a štábom Vzdušných síl OS FR, sa konala pod patronátom ministrov obrany SR a FR, Jaroslava Bašku a Hervé Morina. O podrobnejšie informácie o tomto podujatí sme poprosili pani Janu Bartosiewiczovú, radkyňu Veľvyslanectva SR vo FR.

Môžete nám priblížiť spomienkovú ceremóniu? Aký bol jej priebeh?
Podujatie malo pekný a dôstojný priebeh. Pamiatku jednej z najvýznamnejších osobností moderných dejín Slovenska a symbolickú postavu zosobňujúcu intenzívne vzťahy medzi SR a FR si pri Štefánikovej soche v areáli meudonského astronomického observatória pripomenula delegácia SR vedená Danielom Duchoňom, štátnym tajomníkom Ministerstva obrany SR, delegácia FR na čele s admirálom Jeanom-Pierrom Teule, zástupcom veliteľa štábu pre operácie generálneho štábu Ozbrojených síl FR, delegácia ČR vedená Pavlom Fischerom, veľvyslancom ČR vo FR, delegácia mesta Meudon a slovenského družobného mesta Brezno. Prítomní boli takisto predstavitelia krajanských spolkov a združení vojnových veteránov. Vedúci delegácií položili k Štefánikovej soche vence, následne odzneli slávnostné prejavy. Vojenskú poctu generálovi Štefánikovi vzdali príslušníci Čestnej stráže Ozbrojených síl SR a čestná jednotka Leteckej základne 117 Balard.
Boli súčasťou programu spomienky aj nejaké sprievodné podujatia?
Súčasťou programu bola vernisáž výstavy Slovenského národného múzea Milan Rastislav Štefánik (1880 - 1919) – astronóm, vojak a politik, výstavy fotografií venovanej téme Československých légií a francúzska premiéra dokumentárneho filmu Centra komunikácie a audiovizuálnej tvorby Ministerstva obrany FR s názvom Štefánik, neuveriteľný osud. Slovenský inštitút v Paríži využije obe výstavy a film v rámci prezentácie osobnosti generála Štefánika, ktorá sa uskutoční v parížskom Cité internationale des Arts 25. mája 2009. Čitateľov blogu na ňu srdečne pozývam.
Podujatie v Meudone bolo oficiálnou spomienkou na výročie generála Štefánika vo FR. Pripomenú si Štefánikovu pamiatku aj iné francúzske mestá?
Štefánikove výročie si okrem Meudonu pripomenuli alebo pripomenú francúzske mestá a obce, kde sa nachádzajú Štefánikove pamätníky - 16. parížsky obvod, Paulhan, Chamonix či Papeete vo Francúzskej Polynézii.
S akým ďalším jubileom sa spája spomienka na Štefánikove výročie v Meudone?
Mestá Meudon a Brezno si okrem Štefánikovho výročia pripomenuli 10. jubileum podpísania družobnej dohody. Pri príležitosti osláv výročia tejto spolupráce sa v Meudone konali rôzne kultúrne, športové a spoločenské podujatia. Symbolom družby je socha generála Štefánika, ktorá stojí na námestí v Brezne a ktorej kópiu Brezňania v roku 1999 darovali Meudonu.
Po ceremónii v Meudone nasledovala 9. mája spomienka na slovenských a českých vojakov pochovaných na vojenskom cintoríne v obci Neuville-Saint-Vaast zvanej La Targette. Čím bola tento rok výnimočná?
Pamätník slovenským a českým vojakom, obetiam bojov I. svetovej vojny, pochovaným na cintoríne v La Targette odhalil Štefan Osuský v roku 1925, počas svojho pôsobenia na poste mimoriadneho a splnomocneného ministra ČSR vo FR. Tento rok si pripomíname 120. výročie narodenia tohto významného diplomata.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára