5. 10. 2010

Program SI na október 2010

Ahoj Blogeri, la rentrée je za nami, september ubehol, ani nevieme ako, a Slovenský inštitút v Paríži nám opäť prináša bohatú ponuku kultúrnych akcií.
Priestor dostane výtvarné umenie. Staršie, modernejšie, aj celkom nové. V prestížnom Musée de Cluny, musée national du Moyen Âge pokračuje výstava s názvom D'or et de feu - L'art en Slovaquie à la fin du Moyen Âge, ktorá vo Francúzsku zaznamenala veľký pozitívny ohlas a nesporne tak prispela k zviditeľneniu Slovenska.
V októbri nás čaká zaujímavá výstava diel Andyho Warhola I am from nowhere. Názov výstavy dokonale vystihuje Warholovu štylizáciu do postavy umelca, ktorý stvoril sám seba. V tejto súvislo stojí za zmienku kniha Francúzsky Isabelle Collin Dufresne (Warhol jej vytvoril umelecké meno Ultra Violet) Ma vie avec Andy Warhol, v ktorej sa okrem iného zaoberá aj Warholovým pôvodom. V kapitole Dobrú noc mamička (v origináli po slovensky) vysvetľuje, že Warhol mal problém integrovať svoj pôvod do legendy, ktorú o sebe vytváral. Napriek tomu každý večer opúšťal svoju newyorskú Factory, cestoval na predmestie, kde žila jeho matka, aby sa o ňu postaral a poprial jej dobrú noc. Do konca jej života s ňou hovoril po slovensky, nakoľko sa nikdy dobre nenaučila po anglicky.
Okrem bohatej ponuky výtvarného umenia nás tento mesiac čaká aj film, niekoľko koncertov vážnej hudby a história. Podrobnosti sa dozviete po kliknutí na obrázky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára