13. 9. 2012

Zbor Slovenskej filharmónie v Lyone

Ahoj Blogeri, krajania z Lyonu nás informovali o koncerte zboru Slovenskej filharmónie v známej lyonskej koncertnej sále Auditorium Maurice Ravel. Koncert sa uskutoční v dvoch termínoch 11. a 13. októbra 2012. Slovenskí filharmonici v Lyone vystúpia aj 12. októbra, avšak s iným programom. Viac informácií nájdete na stránke Lyonského národného orchestra. Na vystúpení 13. októbra bude prítomný aj veľvyslanec SR vo FR Marek Eštok. Slovenský honorárny konzul v Lyone Christian Michel-Mestrallet pri tejto príležitosti organizuje jeho stretnutie s krajanmi. Podrobnosti nájdete na blogu Lyonslovac. Kamarátom z Lyonu ďakujeme za informácie. Prajeme im pekný kultúrny zážitok a plodné stretnutie s predstaviteľmi SR.

12. 9. 2012

Dni európskeho kultúrneho dedičstva

Ahojte, hoci je ešte len utorok treba sa už zamyslieť nad blížiacim sa víkendom. Po prvé to vyzerá tak, že po upršanom týždni nás čaká slnečný víkend, ale čo je dôležitejšie, tento víkend sa otvoria brány pamiatok a budov, ktoré sú často pre verejnosť uzavreté. Po prvýkrát sa konali v roku 1985 a od roku 1999 sú dni organizuvané spoločne Európskou komisiou a Radou Európy. Už 20 rokov je ich cieľom zvýšiť povedomie verejnosti o miestnom dedičstve a rozvinúť záujem o jeho ochranu.
Vo Francúzsku si môžete vybrať z bohatého programu vďaka centrálnej webovej stránke, ktorá vám ponúka vyhľadávač podľa lokality alebo témy, ktorá vám je blízka. Pre Parížanov pripravilo zaujímavý program aj RATP . Vedeli ste, napríklad že na Porte des Lilas existuje "fantómova stanica"? Teraz ju môžete navštíviť. V skutočnosti je to bývalá stanica metra, ktorú uzavreli v roku 1939 a ktorú dnes využívajú ako filmové štúdio. Alebo ak sa radi "hráte" na detektívov, môžete hľadať testament pána Fulgence  Bienvenüe, ktorý je považovaný za otca parížskeho metra.

11. 9. 2012

Letná literárna súťaž

Ahoj Blogeri, začiatkom júla sme na blogu vyhlásili literárnu súťaž na tému identita Slovákov v zahraničí. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do našej súťaže zapojili a neváhali sa s nami podeliť o svoje úvahy a postoje na túto aktuálnu tému. Bolo ťažké rozhodnúť, ktorý príspevok je najlepší, keďže táto téma je veľmi osobná a subjektívna. Preto sme sa rozhodli odmeniť príspevok, ktorý k nám prišiel ako prvý. Týmto by som rada zagratulovala Miške, ku ktorej od nás poputuje knižka Svetlany Žuchovej Zlodeji a svedkovia. Jej príspevok nájdete po kliknutí na priložený obrázok.

10. 9. 2012

Ondák & Bršlík vo Francúzsku

Ahoj Blogeri, do Vašej pozornosti dávame zaujímavé informácie, ktoré dopĺňajú nedávno zverejnený program Slovenské inštitútu v Paríži. Ďakujeme za ne Anne.
Prvý z menovaných, Roman Ondák, sa zapodieva, prepytujem, komplexným výtvarným umením v podobe grafických inštalácii spolupracujúcich nielen s okolitou architektúrou, ale v priamom prenose aj s okoloidúcimi návštevníkmi (sic!). Ako príklad bude na jeho blížiacej sa parížskej výstave, okrem iných, k videniu unikátny počin Measuring the Universe, ktorý sa bude dotvárať a formovať v priebehu výstavy, a to tak, že ochotní návštevníci k nemu pridajú svoje meno a „miery“. Takže každý, kto by sa rád videl visieť v Musée d’Art Moderne, ale nie si je istý, či už jeho „oeuvres“ dorástli potrebnej veľkosti, toto je šanca. Od 21. septembra do 16. decembra 2012 v Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, 11 avenue du President Wilson. Viac na stránke MAM.
Druhý menovaný (nijako nie významom, len tentokrát chronologicky), Pavol Bršlík, ktorého Francúzi nazývajú „Breslik“, lebo ich neslovanské jazyky si so záludnou kombináciou štyroch spoluhlások poradiť nedokážu, patrí k úzkej špičke najlepších súčasných tenorov (netvrdím ja, ale odborná tlač) a spolu s kolegami Štefanom Kocánom a Martinou Masarykovou vystúpia pod spoločnou značkou Opera de Bratislava v divadle Toursky v Marseille. Predstavenie bude síce až 11. októbra 2012, ale Bršlík platí za skutočnú opernú hviezdu (ak by bol žena, bolo by na mieste označenie diva, len ako to preniesť do mužského rodu? Divoch asi nebude správna odpoveď ;-), preto včasná rezervácia vstupeniek bude nielen rozumná, ale možno aj nevyhnutná. Viac na stránke divadla Toursky.
Viem, že sú to okrajove žánre a ich prienik s preferenciami väčšiny čitateľov sa pohybuje niekde na úrovni „Volfovho cisla“, no a tiež mám blízko k presvedčeniu, že znalci a fajnšmekri majú obidve podujatia červeným zakrúžkované v kalendári už celé mesiace aj bez blogu, ale niekde po internetoch určite práve teraz blúdi dobrý Slovák vo FR, ktorý hľadá domovinou voňajúcu inšpiráciu pre sebaskultúrnenie, prípadne by svojim francúzskym známym rád predviedol ukážku slovenskej kultúry, ktorá znesie exportne kritériá, a presne pre toho jedného/jednu sú určené riadky vyššie. Anna