11. 5. 2013

Desiate výročie Detí Dunaja

Občianske združenie Deti Dunaja vzniklo v roku 2002 v Paríži. Jeho hlavným poslaním je materiálna a humánna pomoc opusteným a týraným deťom a mladým zo znevýhodnených rodín na Slovensku. Je financované príspevkami dobrovoľných členov, organizovaním charitatívnych a kultúrnych podujatí, ako aj darmi mecénov a finančnou podporou sponzorov a partnerov. Od svojho vzniku pomohlo viac ako 4500 deťom a mladým ľuďom, ktorým prideluje o.i aj ročné štipendiá, aby mohli pokračovať v štúdiu alebo získať odborné vzdelanie. Pri príležitosti desiateho výročia združenia sme požiadali o rozhovor jeho zakladateľku a vedúcu pani Zuzanu Evrard Bojnanskú.

Najskôr nám dovoľte zablahoželať Vám k jubileu vášho združenia a popriať Vám veľa ďalších úspechov v jeho prospešnej činnosti.
Ďakujem za všetky Deti dunajské. Desať rokov práce je pre nás časom hodnotenia, vyčíslenia ale najmä vytýčenia si ďalšej orientácie. Ak sme začínali skôr formou kultúrnych podujatí (babkové predstavenia a tvorivé ateliéry ) pre všetky vekové kategórie od 5 do 20 rokov, za viac ako 10 rokov sme vyrástli spolu s “našimi” deťmi a dnes sa plne orientujeme na individuálny rozvoj a najmä na podporu vzdelávania mladých zo znevýhodneného prostredia.


Deti Dunaja počas svojej existencie zorganizovali množstvo podujatí a pomohli mnohým slovenským deťom. Aká je vaša bilancia tohto obdobia?
Môžeme to zhrnúť v číslach, ktoré asi najlepšie vystihnú rôznorodosť a množstvo našich aktivít. 10 rokov to je 7 bábkových predstavení, ktoré videlo viac ako 15 000 detí, desiatky tvorivých dielní, 4500 príspevkov pre deti na ich mimoškolské aktivity, záujmové krúžky, šport a výučbu cudzích jazykov, 7 ročníkov letných táborov, 240 štipendistov, 40 inštitúcií, s ktorými spolupracujeme.


Slováci vo Francúzsku majú tendenciu zakladať skôr krajanské spolky najrôznejšieho zamerania. Nemali ste záujem ísť touto cestou? Ako vznikla myšlienka založiť Deti Dunaja?
Odpoveď je jednoduchá; keďže je veľa krajanských organizácii a všetky sú hodnotné a zaujímavé, bolo by nosením dreva do lesa založiť ďalšiu. Naším cieľom je pomáhať na Slovensku mladým, ktorí to majú “zložité” a ich pozícia na štartovacej čiare do života je komplikovaná, či už stratou rodičov, alebo zlými sociálnymi podmienkami, v akých žijú. Taktiež nešťastia, choroby, smrť členov ich rodiny vedia výrazne narušiť bežný život a našim cieľom je aspoň čiastočne pomôcť. V súčasnosti najviac mladým dospievajúcim, ktorí chcú mať odborné vzdelanie a nemajú naň finančné prostriedky.


Krajania vo Francúzsku poznajú Deti Dunaja hlavne vďaka pravidelným veľkonočným alebo vianočným podujatiam. Často konštatujú vysoké ceny predávaných tradičných výrobkov. Budú v budúcnosti tieto akcie pre krajanov cenovo prístupnejšie?
Vianočné a veľkonočné trhy vznikli a konajú sa za účelom získavania finančných prostriedkov na naše aktivity na Slovensku. Ceny sa zdajú byť vysoké, ale sú adekvátne ručnej práci slovenských remeselníkov, nezabúdajúc, že všetko musíme osobne vybrať a prepraviť do Francúzska. Ceny zodpovedajú výnimočnosti výrobkov a dopytu po nich tu, napríklad kraslice sú asi najjedinečnejším slovenským výrobkom. Sú veľmi krehké a ich transport je preto náročný. Sme veľmi radi, že kraslice majú úspech. Ponúkame našim krasličiarom odber počas celého roka, a tak pomáhame im a prispievame k zachovaniu tohto jedinečného slovenského remesla. Myslím, že keď sa krajania pozrú na vec zo všetkých uhlov, pochopia aj ceny, ktorými spoločne pomáhame udržiavať remesla vo vitalite a kreativite.

Dozvedeli sme sa, že snom mnohých krajanov z Paríža je kapustnica a ďalšie tradičné špeciality na vianočných trhoch Detí Dunaja. Neplánujete rozšírenie svojich aktivít v tejto oblasti? Krajania by to istotne uvítali.
Výborná otázka, ktorú otočím výzvou krajanom, aby nám prišli pomôcť pri organizovaní trhov, varení kapustnice a pod... Radi ich privítame medzi nami. Na trhoch je vždy dobra nálada a všetko, čo patri k správnej vianočnej atmosfére. Avšak nie je v silách organizátorov rozšíriť aktivity bez pomoci ďalších priateľov a priaznivcov. Samotná organizácia a publicita, výber tovaru a inštalácia pohltia všetky naše sily. Priestor je však aj pre kreativitu a ochotu ďalších. Napríklad niektoré naše členky vždy prídu s výborným koláčom či iným pečením... na ktoré sa všetci vždy veľmi tešíme. Vieme privítať medzi nami aj ďalších krajanov a za akúkoľvek pomoc vopred ďakujeme.


Aké sú Vaše kontakty s krajanmi vo Francúzsku? Spolupracujú Deti Dunaja s krajanskými spolkami alebo inštitúciami SR ako veľvyslanectvo alebo Slovenský inštitút?
Spolupráca so Slovenským inštitútom v Paríži je dobrá a aktívna, ako aj Veľvyslanectvom SR vo FR. Vážime si tých ktorí robia dobré meno našej krajine a osobne fandím všetkým, ktorí vyvíjajú akúkoľvek aktivitu. Myslím, že je priestor pre všetkých, máme šťastie žiť v krajine, kde sú ľudia otvorení iným kultúram. Isto by som privítala väčšiu spoluprácu s krajanmi a spolkami, lebo vždy keď sa nám to podarí sa spoločne tešíme vydarenej akcii. V rámci našich aktivít radi uvádzame slovenských umelcov žijúcich vo Francúzsku a radi prijmeme aj nových, ktorých nepoznáme. Stačí pravidelne sledovať našu webovú stránku www.detidunaja.sk, kde sú aktivity uvádzané a prihlásiť sa nám na našu kontaktnú adresu.


Aké sú Vaše ďalšie plány? Čo pripravujú deti Dunaja do budúcna?
Tento rok sme zvládli 6 výstav kraslíc a zúčastňujeme sa európskych trhov tam, kde nás pozvú. Pripravujeme už 8. letné tvorivé dielne na Slovensku pre takmer 70 detí z krízových centier, detských domovov, ale aj sociálne slabého prostredia. Je to náročný týždeň, kde ich zasvecujeme do umenia a tvorby našich remesiel, ale aj problematike klimatických zmien a konzumácie s cieľom vychovávať ich k väčšiemu rešpektu prírody a menšiemu mrhaniu. Taktiež ich učíme hospodáriť. Tento rok pridávame aj zdravú výživu s kreatívnymi dielňami a učíme ich vážiť si ľudové tradície, či už sú to remeslá alebo ľudová kultúra (hudba, tance a spev). Program je bohatý a veľmi intenzívny. Fotografie z predchádzajúcich ročníkov sú všetky na nasej webovej stránke. Animátorov robia naši štipendisti, a tak sa utužujú putá. Pre nás je to nenahraditeľná platforma, kde môžeme pozorovať deti aj mladých a následne zefektívniť našu pomoc.

Ako sa krajania vo Francúzsku môžu konkrétnym spôsobom zapojiť do aktivít Detí Dunaja? Pripravujete pre nich niečo nové?
Náš štipendijný program na školský rok 2013 - 2014 bude mať novú, interaktívnu formu. Za účelom lepšej a efektívnejšej pomoci štipendistom, aj pokiaľ ide o nástup do aktívneho pracovného života po ukončení štúdia, vyhľadávame konkrétnych „krstných rodičov“. Zoznam štipendistov s ich stručnou charakteristikou, fotografiou a študijným zameraním nájdu dobrovoľníci, ktorí budú mať záujem stať sa „krstnými rodičmi“, na našom webe www.detidunaja.sk v lete 2013. Voľba krstných rodičov je slobodná a dobrovoľná. Je čisto na ich rozhodnutí, akou mierou a časom sa osobne zaangažujú. Táto dobrovoľnícka činnosť ich nebude zaťažovať ničím, čo je pre nich neprijateľné. Viac informácií nájdu záujemcovia na internetovej stránke Detí Dunaja.

Ďakujeme Vám za rozhovor. Vám a Deťom Dunaja prajeme veľa ďalších úspechov.
My ďakujeme za pozornosť, ktorú nám naši krajania venujú, a opätovne ich pozývame zúčastniť sa na našich akciách aktívnou formou. Kreativita slovenských mladých si zaslúži poklonu nás starších a priestor pre ich realizáciu. Medzi Deťmi Dunaja sa tento priestor vždy nájde. Neváhajte prísť s ponukou.