12. 6. 2009

Drahoslav Machala: Šľachtické rody na Slovensku

Slovenský inštitút v Paríží, v spolupráci s Cité internationale des Arts vás pozývajú na literárny večer, ktorý sa uskutoční 18. júna 2009, o 20h za prítomnosti slovenského spisovateľa a novinára Drahoslava Machalu.
Hovoriť budeme o histórii šľachtických rodov na Slovensku a zároveň budete mať možnosť bližšie sa oboznámiť s literárnou a novinárskou tvorbou Drahoslava Machalu.
Akcia sa uskutoční v priestoroch Cité nationale des arts, 4 rue de l´Hôtel de Ville, Paris 4e, a po literárnej besede bude nasledovať malá recepcia.
Svoju účasť prosím potvrďte na adrese si.paris@mzv.sk

10. 6. 2009

Laurent Grasso – The Horn Perspective

Ahoj blogeri, ponúkam vám vstupenku pre jednu osobu na vernisáž výstavy Laurent Grasso – The Horn Perspective (Prix Marcel Duchamp 2008), ktorá sa uskutoční v Centre Pompidou (Espace 315, Niveau 1) v utorok 16. júna v čase od 18h do 21h30. Získa ju ten, kto mi prvý napíše na adresu andrejbloguje@gmail.com Výstavu si budete môcť pozrieť od 17. júna do 14. septembra 2009. Bližšie informácie získate po kliknutí na názov príspevku.

9. 6. 2009

Z majálesu SFSP


Cítili sme sa ako na slovenskom dedinskom plese. Deti, mladí, starší, všetci usmiati, uvoľnení a šťastní, že sme Slováci a medzi Slovákmi. A že je nám dobre a že slnko nám praje. V pozadí však farebná panoráma La Défense, okolo nás sa plavili francúzske lode a správca lode Erik sa nám prihováral vo francúzštine. Hostesky a barman boli oblečení do tradičných krojov, ktoré im veľmi pristali.
Tradičný májový majáles sa tohto roku konal na lodi na rieke Seine, medzi mostom Asnières a Clichy. Tohto roku bol však jedinečný. Spolok francúzsko-slovenského priateľstva (http://asso.franco.slovaque.free.fr/) si pripomínal 60. rokov svojho založenia a hlavnou organizátorkou bola práve predsedníčka tohto spolku Edita Manáková. S hrdosťou v srdci sme si pripomínali aj 90. výročie tragickej smrti nášho vzácneho krajana Milana Rastislava Štefánika. Slávili sme aj 15. výročie založenia Slovenskej republiky. Po celých 1140 rokov nás v nebi sprevádzal Svätý Cyril, ktorého pamiatku sme si pripomenuli aj túto nedeľu. Tento človek nás robí pokornými pred tým všetkým, čo urobil pre Slovanov a ich liturgiu. S radosťou sme privítali folklórny súbor Stromiš z Vlachova, z dediny, v ktorej, ako sme sa dozvedeli podľa slov starostu, 80 % obyvateľstva tancuje a spieva. Tešili sme sa z roľníckych tancov, hoci pôvodné remeslo v tomto regióne bolo baníctvo. Tancovalo sa nielen na terase lode, ale sa spievalo a hralo na fujare v elegantnom drevom vykladanom salóne vo vnútri lode. Šikovné slovenské dievčatá a ženy prichystali makové štrúdle s višňami a jabĺčkami a pochutnali sme si na opekanom kurčati a klobáskach pripravených silnými slovanskými chlapcami. A samozrejme nechýbalo slovenské víno Modrá Frankovka, korbáčiky a parenica. Zostali sme do pokojného turíčneho rána.
Svojou návštevou a príhovormi nás poctili veľvyslanec SR vo FR Ján Kuderjavý, predstaviteľ Matice Slovenskej Ľubomír Kráľovanský, predsedníčka Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí Vilma Prívarová a predsedníčka Slovenského inštitútu v Paríži Božena Krížiková. Ako každý rok, nás pán farár Imrich Tóth obdaril svojou prítomnosťou oblečený tiež vo vyšívanej košeli a klobúku. Tombola odmenila viacerých šťastlivcov aj z radu pomáhajúcich dobrovoľníkov.
Kristína Vernarčíková