22. 10. 2009

Samko Tále – Kniha o cintoríne

Francúzske vydavateľstvo L'Engouletemps v roku 2006 publikovalo preklad slovenského knižného bestselleru z roku 2005 Kniha o cintoríne od úplne neznámeho autora Samka Táleho. Mystifikácia vyšla najavo, keď sa k autorstvu prihlásila súčasná slovenská spisovateľka Daniela Kapitáňová. Samko Tále má štyridsaťštyri rokov a príliš nenarástol, lebo má takú chorobu, čo má aj meno a pri ktorej sa ani neholí a ani nerastie. Dalo by sa povedať, že je modernou verziou Kuba Jozefa Hollého. Mentálna retardácia spôsobuje originálne videnie spoločnosti a predovšetkým mimoriadne vtipné zafarbenie jeho vyjadrovania. Úryvok z francúzskeho prekladu nájdete na adrese http://www.engouletemps.com/catalogue/6.html Krajanom však odporúčame prečítať si knižku v pôvodnej, slovenskej verzii. Vyšla vo vydavateľstve LCA vo viacerých dotlačiach. Naozaj stojí za to...

20. 10. 2009

Le temps des fonctionnaires

Drahí blogeri,

či už žijete vo Francúzsku dlhšie alebo kratšie, snáď každý z vás už mal tú "česť" stretnúť sa s nejakým tým exemplárom francúzskej administratívy a byrokracie. Občas sú to stretnutia humorné, občas máte chuť tej "milej" pani za okienkom zakrútiť krkom...je však nemožné sa im vyhnúť úplne.

A keďže byrokracie nie je nikdy dosť, mám pre vás jeden úžasný kultúrny tip. Hľadáte v mojich slovách logiku? Nech sa páči:

Divadlo "La Grande comédie" vám ponúka predstavenie "Le temps des fonctionnaires", ktoré vám predstaví ťažký život byrokratov v priamom prenose: ťažký ranný rozbeh, kávička a noviny, výmena najčerstvejších klebiet, sem-tam nejaký ten telefonát, opäť kávička...bežná pracovná rutina, no nie? :) A ako bonus, príprava celoštátneho štrajku do najmenších detailov (aspoň konečne pochopíte, z akých "závažných" dôvodov sa občas tlačíme vo vlakoch a metre ako sardinky :)

Skvelá satira, hodina a pol bláznivých záchvatov smiechu je zaručená. A odchádzať budete utvrdení v presvedčení, že byrokrati tvoria vo Francúzsku naozaj výnimočný ekosystém :)

Toto predstavenie vám naozaj vrelo odporúčam !!!

Adresa:

La Grande comédie
40 rue de Clichy, Paris 9e
www.lagrandecomedie.com

Utorok - sobota: 21h30
Nedeľa: 18h

A nezabudnite, že na stránke www.billetreduc.com môžete zohnať lístky za naozaj super ceny !

19. 10. 2009

After Work - Transparences

Ak v práci neskončíte príliš neskoro, zájdite si pozrieť nové výtvory slovenského výtvarníka Pala Macha, ktorý ich v rámci medzinárodného projektu Transparences – peintres et verriers européens vystavuje v parížskom Centre d’animation Le Point du Jour do 24. októbra 2009.
Palo Macho pracuje s tabuľovým sklom, s jeho tvarovaním a deformáciou za tepla, ktorá mu umožňuje vytvárať obojstranné maľby – reliéfy, obrazy – objekty. Je možné okolo nich chodiť, dívať sa na ne z obidvoch strán, pričom každá strana sprostredkuje inú podobu maliarskeho diela. Viac na http://www.palomacho.com/
Centre d’animation Le Point du Jour, 1-9 rue du Général Malleterre, 75016 Paris; M° Porte de St Cloud. Vstup voľný od pondelka do piatka od 10:00 do 21:00 hod. V sobotu od 13:30 do 18:30hod.