21. 9. 2012

Štvrté narodeniny BSF

Ahoj Blogeri, dnes si pripomíname štvrté výročie založenia nášho blogu. V tejto milej súvislosti Vám ďakujeme za Vašu podporu. Aj vďaka Vám sme za toto obdobie publikovali mnoho príspevkov s informáciami užitočnými pre krajanov a široký okruh ľudí, ktorí sa zaujímajú o život slovenskej komunity vo Francúzsku. S archívom, ktorý obsahuje viac ako 600 položiek, možno dnes BSF považovať za skutočnú verejnú informačnú platformu a databázu krajanského diania vo Francúzsku.
Blog sa tento rok okrem informovania o krajanských aktivitách vo FR viac zameral aj na informovanie o krajanskej politike SR a aktéroch jej implementácie, predovšetkým Úrade pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Ministerstve zahraničných vecí SR a Veľvyslanectve SR vo FR. Takisto sa výraznejšie angažoval v spájaní miestnych aktérov krajanského diania s cieľom zefektívniť výmenu informácií a komplementaritu aktivít. Toto úsilie vyvrcholilo podnetom na zorganizovanie stretnutia hlavných krajanských aktérov vo FR, ktoré usporiadalo Veľvyslanectvo SR vo FR v júni 2012 s výhľadom na Stálu konferenciu ÚSŽZ. V súvislosti s týmto pravidelným podujatím, ktoré sa bude konať v Bratislave v októbri 2012, blog ÚSŽZ zaslal svoj pohľad na krajanskú politiku SR a špecifiká jej implementácie vo FR (príspevok z 21. júna 2012).
Veríme, že naše odporúčania nájdu odozvu nielen u inštitúcií SR, ale aj medzi krajanmi vo FR. V tejto súvislosti s radosťou uvítame všetky Vaše iniciatívy a príspevky a budeme radi, keď spolu s nami budete na blogu naďalej písať život slovenskej komunity vo Francúzku. Všetko najlepšie! Kolektív BSF

17. 9. 2012

Správa o starostlivosti o krajanov

Ahoj Blogeri, Váda SR na svojom zasadaní 22. augusta 2012 schválila materiál z dlhým názvom: Správa o štátnej politike starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí za rok 2011 a návrh programu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí na rok 2013. S textom správy sa môžete oboznámiť na stránke Úradu Vlády SR. Nájdete v nej veľa zaujímavých a užitočných informácií.

Celkom nedávne sme mali na tému krajanská politika SR a jej inštitucionálne aspekty malú výmenu v rámci nášho blogerského kolektívu.
Niektorí z nás, krajanov vo FR, o túto problematiku neprejavujú záujem a informácie o nej na blogu nepokladajú za najatraktívnejšie. Odrádza ich hlavne technický a administratívny charakter veci. Inštitúcie, ktoré zodpovedajú za krajanskú politiku SR vnímajú ako vzdialené a abstraktné. Mnohí sa o problematiku nezaujímajú vôbec, čo im však nebráni konštatovať, že SR pre krajanov v zahraničí nerobí nič, alebo len veľmi málo. Iní krajania vo FR sa s takýmto názorom nezhodnú a hravo ho vyvrátia výpočtom konkrétnych projektov určených krajanom.
Príčinou takýchto názorových extrémov je informovanosť, resp. jej nedostatok. Šírenie informácií sťažuje okrem iného fakt, že krajania vo FR žijú rozptýlene na celom území krajiny. Existujú tu síce väčšie skupiny, tie však nemožno porovnávať s dobre organizovanými slovenskými komunitami v Anglicku alebo Írsku.
Aj tieto dôvody nás viedli k založeniu nášho blogu. Jeho hlavným cieľom bolo a zostáva zbližovanie krajanov a zlepšenie ich informovanosti o krajanskom dianí vo FR, ale aj o tom, čo SR prostredníctvom svojich inštitúcií pre krajanov robí. Ponuka možností totiž nie je malá, naopak.
Isto sa všetci zhodneme, pokiaľ ide o trvalú platnosť slovenského príslovia o pečených holuboch. Platí aj v prípade pomoci krajanom v zahraničí. Je na nás, aby sme sa zaujímali o to, čo nám náš štát ponúka. A hlavne, je na nás, aby sme existujúce ponuky (napríklad v podobe žiadostí spolkov alebo jednotlivcov o dotácie ÚSŽZ) efektívne využili. Ak tak neurobíme, nie je na mieste z toho viniť SR, jej vládu, ÚSŽZ, Veľvyslanectvo SR vo FR a pod.
Ak teda chceme, aby vo FR v súvislosti s krajanskou politikou SR došlo k pozitívnym zmenám, máme šancu tak urobiť. Začať môžeme napríklad tým, že si prečítame, aký je návrh programu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí na rok 2013 ;)