4. 12. 2009

Mikuláš v Paríži



Ahoj Blogeri, ak vám a vašim deťom vo Francúzsku chýbal Mikuláš, máme pre vás potešujúcu správu. Vďaka Spolku francúzsko-slovenského priateľstva sa s ním budete môcť stretnúť v nedeľu 6. decembra 2009 na adrese 6, rue Albert de Lapparent, 75007 Paris (Metro Ségur na linke číslo 10). S podrobnejšími informáciami o podujatí sa môžete oboznámiť po kliknutí na obrázky. V prípade záujmu môžete svoju účasť potvrdiť na adrese franco-slovaque@laposte.net

Inovovaná webová stránka MZV SR

Milí Krajania, dávame vám do pozornosti inovovanú webovú stránku Ministerstva zahraničných vecí SR http://www.mzv.sk/ V rubrike Služby občanom alebo Cestovanie a konzulárne informácie okrem iného nájdete Registračný formulár občanov SR. Ide o bezplatnú službu MZV SR, účelom ktorej je prostredníctvom dobrovoľnej registrovanej databázy získavať informácie o občanoch Slovenskej republiky cestujúcich, žijúcich alebo nachádzajúcich sa v cudzích krajinách. Viac o krajanskej problematike sa dozviete v rubrike Činnosť ministerstva.

1. 12. 2009

Vincere

Dnes večer som si bola pozrieť film Vincere. Začiatok filmu je trošku tažkopádny, ale vydržte, oplatí sa ho vidieť. Dej filmu odhaľuje skrytú a zapudenú lásku Mussoliniho. Herecký výkon Giovanni Mezzogiorni v úlohe Idy je skvelý. No a spojiť príjemné s užitočným, teda kino s kúskom histórie, vždy dobre padne. Dajte si ale pozor, film nehrajú vo všetkých sálach a ak ho aj hrajú tak v tej najmenšej. A záujem je, takže je rýchlo vypredaný. V mojom prípade nebolo voľné ani jedno miesto.
Minulý týždeň som videla aj film In the lope, ktorý vôbec neodporúčam. Sú naň skvelé kritiky, ale teda mňa osobne nenadchol. Kamera je veľmi dynamická, obrazy sa menia rýchlosťou svetla, čo ťažko niesli moje oči a ak nie ste znalec anglických a amerických vulgarizmov, tak nestihnete ani sledovať všetky nadávky, ktoré sa na vás valia počas celého filmu. To že je málo morálky a etiky v politike som vedela aj pred vzhliadnutím filmu, takže som podľa kritík čakala iný druh humoru...proti gustu žiadny dišputát.

30. 11. 2009

Decembrový program Slovenského inštitútu

Vianoce, vianoce, konečne sú zas...alebo máte radšej Rolničky, rolničky...klasické piesne a koledy si môžete pustiť doma na CD, ale vychutnať si tú správnu vianočnú atmosféru môžete aj priamo v Paríži...takže hurá na trhy.

Slovenský Inštitút vás pozýva okrem vianoc aj na netradičné stretnutie s rómskou vílou Kesaj, ktorá k nám zavíta prostredníctvom detského súboru "DETI KESAJ - KESAJ ČHAVE". Súbor spočiatku vznikol ako platforma pre pomoc rómskym deťom zo znevýhodneného sociálneho prostredia, ale veľmi rýchlo sa práve tieto deti stali prostredníctvom svojich piesní a tancov poslancami krásnej myšlienky ľudskej lásky a spolunažívania národov. Ich hravosť, spontánnosť, prirodzená komunikatívna radosť zo spevu a tanca doposiaľ vždy dokázali podmaniť divákov či na Slovensku alebo v zahraničí. Viac informácií nájdete na ich stránke http://yepce.fr/kesaj/index.html a kliknite si aj na ich blog http://kesaj.blogspot.com/

29. 11. 2009

Čo nové na blogu?

Nezadržateľne sa blíži koniec roka a s ním spojené bilancovanie. V tejto súvislosti si možno spolu s nami kladiete otázku, čo všetko sa na našom blogu za posledných pár mesiacov udialo.
Vďaka letnému pikniku pod Eiffelovkou, ale aj iným spoločenským a kultúrnym podujatiam sa neustále rozrastá počet blogerov. Do našej mailovej schránky prichádza stále viac a viac správ, čo nás veľmi teší. Ďakujeme aj novým Slovenkám a Slovákom, ktorí sa na nás obracajú s prosbou o radu, ako ako sa zapojiť do života krajanov vo Francúzsku. Takto nás pred časom kontaktoval aj Juraj z Košíc, ktorý sa chcel vrátiť pracovať na juh Francúzska. Ak si spomínate, uverejnili sme jeho žiadosť o pomoc pri hľadaní práce. O dva týždne na to nám Juraj opäť napísal: "Chcem sa vám poďakovať za úžasnú pomoc. Vďaka vám sa mi ozvala jedna pani a ponúkla mi robotu, ktorú som prijal a som nesmierne šťastný, že sa vrátim do Francúzska. Som vám veľmi vďačný a zaviazaný..." Tak prajeme Jurajovi "bonne chance".
Rovnako sa o náš blog začali zaujímať niektoré médiá. Mali sme menšie interview na Slovenskom rozhlase a ozvali sa nám aj z redakcie časopisu Slovensko, ktorý je určený zahraničným Slovákom. Na poslednej stránke sa venujú webovým stránkam zahraničných Slovákov a v novom čísle si vybrali aj nás, lebo ako napísala redaktorka časopisu vo svojom maili: "Vaša stránka sa mi zdá jednoznačne ako jedna z najlepších a najaktuálnejších. Už dávno som nemala pri prezeraní krajanských portálov taký dobrý pocit..." Ďakujeme :-)
Pravdaže stále je čo vylepšovať, takže neváhajte a pošlite námety ako podľa vás zlepšiť fungovanie blogu, čo vám na ňom chýba a podobne. A hlavne nám pošlite vaše pripomienky, podnety či tipy na akcie, ktoré sa konajú v Paríži. Prečo je nás niekedy veľa a druhý raz tak málo? Čo by vás viac prilákalo na stretnutia?