11. 9. 2010

La Parisienne tento vikend

Bežíme už túto nedeľu :)
Ak ste sa nemohli zapísať tento rok, určite si nenechajte ujsť aspoň Village La Parisienne a sprievodné akcie, ktorých je neúrekom, naviac pri krásnom počasí je to veľmi príjemná prechádzka pri Ecole Militaire. La Parisienne tento rok vo farbách Brazílie. Mapu si môžte pozrieť po kliknutí na názov článku.
No a my budeme len rady, ak nás prídete povzbudiť.
Pekný vikend a sportivement!!!

10. 9. 2010

Už dvanáste výročie pikniku !

Každoročne slávime sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, už tradične pod holým nebom v záhrade veľkorysej rodiny Stehnáčových. Tento rok sa piknik bude konať v nedeľu 12. 9. 2010.
Oslava sa začína o 12. hodine svätou omšou a pokračuje piknikom až do neskorého večera. Rodičia menších detičiek sa nemusia o ne obávať, pretože záhrada, v ktorej sa bude piknik konať, je ideálnym a bezpečným miestom nielen na hru, ale aj na popoludňajšiu siestu .
Je to práve zásluhou manželov Stehnáčových, že tento veľký sviatok môžeme tak dôstojne a veľkolepo osláviť, a že z roka na rok získava stále väčšiu odozvu.
Záujemcovia o piknik nech sa záväzne prihlásia čo najskôr, najlepšie priamo šekom 15 € – pracujúci, 8 € - študenti, grátis - deti do 15 rokov u rodiny Stehnáčovej na adrese: François Stehnáč, 14, Chemin des Roches, 91 310 Linas; Tel.: 01.69.01.63.86 alebo SKM: 01.42.65.19.40
TEŠÍME SA NA VÁS !!!

Tatér Dano na parížskom Tattoo Art Feste

Ahoj Blogeri, ak v rámci „rentrée“ chcete na sebe niečo zmeniť, máte jedinečnú príležitosť. V dňoch 17. - 19. septembra 2010 sa totiž v Paríži uskutoční 4. ročník medzinárodného Tattoo Art Festu... Na tomto netradičnom podujatí bude mať svojho zástupcu aj Slovensko. Bude ním tatér a piercér Dano z piešťanského štúdia Tattoo Rascal. Pri tejto príležitosti mu Jozef položil niekoľko otázok.

Dano, predovšetkým ti gratulujem, na Tattoo Art Feste si jediným zástupcom zo Slovenska. Ako sa ti to podarilo?
Prišla mi pozvánka na myspace. Ja som ohľadom tejto convention v podstate nič neriešil. Minulý rok som tetoval ako jediný Slovák na Berlin tattoo convention a tento rok opäť sám Slovák na Evian tattoo. Tak myslím, že si ma organizátori Paris convention nejak všimli a pozvali ma aj na Paris tattoo art fest.
Ako prebieha výber účastníkov takejto akcie?
Sám som takúto akciu nikdy neorganizoval, takže presne neviem, ale každý štát, každé mesto, každá convention je iná, špecifická. Francúzska scéna duplom. Pri veľkých conventionoch akou je Paris sa ale organizátori snažia zaplniť a spestriť artist list tatérmi pracujúcimi v rôznorodých štýloch a z rôznych krajín. Na takéto akcie chodia fanúšikovia tetovania z celého sveta a rôzneho vkusu.
Máš už skúsenosti s účinkovaním vo Francúzsku?
Áno. Bol som tetovať na Evian tattoo show. Prvý krát vôbec vo Francúzsku. Malé mestečko, ktoré má ale veľmi vychytanú akciu. Pozval ma na ňu Dats (organizátor) už v roku 2008. A myslím, že hlavne vďaka tejto akcii si ma všimli aj organizátori Paris fest. Krásne mestečko, celá akcia bola vo veľmi priateľskej atmosfére. Bol som tam prvý krát, takže ešte nie veľmi známe meno, čo sa odrazilo aj na práci. Skôr ma vyhľadávali ľudia, ktorí nešli konkrétne za mnou, ale chceli len tetovanie a bolo im jedno od koho. Teda až na jedného Švajčiara, ktorý tam prišiel konkrétne za mnou a dosť ma pobavil vetou: „Mne sa tvoje práce strašne páčia a kľudne priletím aj do Slovinska“ :) Bral som to ale tak, že som tam prvý krát, ľudia dovtedy o mne vôbec nepočuli a bola sranda. Až na tú angličtinu. Myslím, že človek sa anglicky skôr dohovorí na Ukrajine ako vo Francúzsku. Hádam ma Paris presvedčí o opaku.
Aké je to byť tatérom a piercerom na Slovensku?
Je veľký rozdiel v pojmoch tatér a tattoo artist. Tatér je človek, ktorý vám vytetuje čokoľvek podľa predlohy. Tattoo artsit je človek, ktorému poviete predstavu a vytvorí vám motív na mieru. Ja sa snažím ísť touto cestou. Aj preto robím iba veci, ktoré ma bavia. Práce si vyberám. Piercing vnímam iba ako komerčnú záležitosť a nehľadám v tom žiadnu hlbšiu myšlienku. Tetovanie ma baví a na Slovensku je to pre mňa ako mladého tatéra super v tom, že tu už mám vytvorené meno a klientelu, ktorá mi necháva voľnú ruku. Tým pádom robím len veci, ktoré ma bavia. Vonku robím aj iné veci, nie som zatiaľ tak známy, aby som si mohol dovoliť povedať: „Tento motív nie“. Pokiaľ sa ale bavíme o peniazoch, samozrejme v zahraničí je tetovanie úplne o niečom inom.
Pracuješ v piešťanskom štúdiu Tatoo Rascal. Ako sa blogeri môžu oboznámiť s tvojimi prácami?
Na internetovej stránke http://www.tattoo-rascal.sk/, na http://www.myspace.com/don_rascalito alebo na Facebooku, na stránke tattoo rascal.
Ako by si porovnal pohľad ľudí na tattoo a piercing na Slovensku, vo Francúzsku, prípadne ďalších krajinách?
Myslím, že to nie je o krajine, ale o ľuďoch. V každej krajine sú ľudia, ktorí vedia čo chcú, a ľudia ktorí vás svojimi požiadavkami ničia. Na Slovensku je oproti Francúzsku tetovanie v plienkach. Preto často jazdím po zahraničných conventionoch. Scéna vonku (Anglicko, Holandsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko) žije, na Slovensku je to veľmi vlažné a tých pár ľudí, ktorí vedia čo a ako to z biedy nevytrhne. Dobrí tatéri na Slovensku by sa dali zrátať na prstoch jednej ruky. S tattoo akciami je to u nás úplne biedne, ale práve v čase diania Paris show je akcia v Prešove, kde by mal byť kolega z nášho štúdia. Myslím však, že kapacita je tam asi len 15 štúdií.
Strašne zle sa mi odpovedá na túto otázku, pretože si sa opýtal na pohľad ľudí všeobecne. Môj pracovný týždeň prebieha asi tak, že od pondelka do soboty som 12 - 14 hodín v štúdiu a cez weekendy na conventionoch. Ja vôbec nechodím medzi ľudí a v práci sa stretávam len s tými, ktorí tomuto fenoménu v podstate úplne prepadli. Takže môj názor nie je objektívny.
Dano ďakujem ti za rozhovor a prajem istú ruku na feste...
Aj ja ďakujem, za záujem o mňa. Dúfam, že na Paris tattoo fest stretnem krajanov zo Slovenska, dáme pivo alebo ešte lepšie, nejaké originálne netuctové tetovanie :)

Podrobnejšie informácie týkajúce sa Tattoo Art Festu a jeho programu nájdete na stránke http://www.tattooartfest.fr/

6. 9. 2010

Konzulárne oddelenie v Paríži

Ak si potrebujete ísť niečo vybaviť v týchto dňoch na naše Konzulárne oddelenie Veľvyslanectva SR v Paríži, vedzte, že  bude z technických príčin zatvorené dňa 9.9.2010 a dňa 15.9. 2010 z dôvodu štátneho sviatku SR.
Konzulárne oddelenie vám ďakuje za pochopenie.