6. 2. 2009

Román o mäkkých veciach v tvrdom svete

Fotograf Irvin sa rozhodne odcestovať, aby sa zbavil nezvyčajnej závislosti, ktorá mu zruinovala život a zachvacuje čoraz viac ľudí. V nemeckom veľkomeste sa v úplnej tme zblíži so ženou svojho života a získa príležitosť, aká prichádza len raz. Silný príbeh o tom, ako prežiť, keď je všetko choré a od niečoho závislé. Šokujúci a zábavný, erotický aj ironický, taký je Plyš...
Prístrojová technika ho vydala v roku 2005, keď som odchádzal do Francúzska (cestoval som z úplne iných dôvodov ako Irvin). Tak ako predošlé knihy Michala Hvoreckého (http://hvorecky.sk/), aj táto v dobe vydania mierne predbiehala slovenskú realitu, plne však rešpektovala medzinárodný literárny kontext. Futuristický charakter románu by mohol trocha pripomínať Egona Bondyho, ktorý Hvoreckého pokladal za veľký talent. Napínavý dej a krátke vety dávajú knihe rýchly spád. Na niektorých miestach som mal ale pocit, akoby bola šitá horúcou ihlou. Môžete sa o tom sami presvedčiť, rád vám ju požičiam.

2. 2. 2009

O našej škandinávskej večeri...

Minulý týždeň sme sa tradične stretli na večeru, tentokrát v zúženej čisto slovenskej komunite. Áno, skúsili sme niečo iné - dánsku kuchyňu. Reštaurácia s celkom dizajn vzhľadom a hlavne neprehliadnuteľnou freskou na stene v štýle "cíťte sa ako v saune"! Jej autorom je avantgardný umelec Jean Lecointre - http://www.jeanlecointre.com/. Na obrázku jedno z jeho diel s názvom "Viens".
LE CESAR ako dégustation ponúka veľmi elegantne naaranžované lahodné chlebíčky, rôzne šaláty a hlavne veľký výber nakladaných a údených rýb, väčšinou všetko na studeno. Človek sa z týchto ľahkých rybích chutí cíti nakoniec celkom zdravo, môže sa však stať, že ak ste si predtým už omylom dali jednu malú večeru, tak ešte vždy zvládnete aj dezert - ale tiež, že tí, čo bežne pýtajú duplu, sa tentokrát dosýta najedli. Skutočne nevyspytateľné :) každopádne, skonštatovali sme, že táto zdravá severská strava má svoje čaro.
Ešte na záver, že stretneme sa aj nabudúce - plánujeme to skľbiť s filmom Slepé lásky, ktorý v kinách uvádzajú 11.februára. Ale o tom už podrobnejšie na blogu v najbližších dňoch - nuž, sledujte pozorne!