2. 9. 2011

Staronový Maxim E. Matkin

Tak konečne sa mi podarilo opäť čítať. Ak sú medzi vami Blogerkami čerstvé mamičky asi viete o čom hovorím. A keďže toho času je naozaj málo, ovplyvnilo to aj výber literatúry...hoci nemôžem Matkinovi krivdiť pretože mám prečítanú celú jeho zbierku. Však v živote nie je nutné čítať len náročné literárne skvosty. Je to tak, jeho knižky sa čítajú ľahko a rýchlo, nie sú žiadnym prevratom pre udelenie Nobelovej ceny za literatúru, ale keď prídete večer z roboty, alebo máte konečne voľnejší víkend a vonku prší či ste práve na dovolenke pri mori, Matkin je váš zaručený ideálny partner do pohody. Práve som dočítala jeho siedmu knihu "Nie na ústa", ktorá tak ako tie predošlé hovorí o vzťahoch, novej dobe cez internet, nedorozumeniach, ale i porozumeniach. V jeho ľahkom štýle sa napriek všetkému objavia aj staré pravdy a nejaké tie odkazy zo života. Ja som reálne zažila tú na 80 strane, keď ma starší kolega úradník zasvecoval do tajov neotvorenej došlej pošty. Takže pokiaľ ste ubehaní a máte chuť si niečo prečítať, čo vám nezamotá úplne hlavu tak sa do neho pustite. No a keďže tu v Paríži ešte stále nemáme knižnicu ako niektoré iné krajiny, neváhajte a ozvite sa, mám doma celú jeho zbierku.
A pre túto "rentrée" (niekedy mám dojem, že Francúzi rátajú roky na tie školské) si skúsim dať aj záväzok, že vám postupne predstavím pár Matkinovi podobných autorov. Teda tých čo sa ľahko a rýchlo čítajú a zpríjemnia vám voľné chvíle. V zálohe mám doma zbierku Šabacha, Viewegha či Kardošovú...
No a pripomínam vám aj internetové kníhkupectvo Martinus, o ktorom sme už písali, ak by ste si chceli knižky kúpiť a dať doručiť priamo sem. Nájdeteho po kliknutí na názov príspevku.

29. 8. 2011

Novinárska fotka v Perpignan


Ak bývate na juhu Francúzska poblíž čarovného mesta Perpignan, alebo sa chystáte na neskorú dovolenku za slnkom do tejto oblasti, nenechajte si ujsť jedinečnú príležitosť vidieť najlepšie reportážne fotky. Festival "Visa pour l'image" sa koná už po 23. rok a každoročne sa na ňom zúčastnia tisíce priaznivcov fotografie, ktorá zachytáva ľudí, mestá, prírodu či najdôležitejšie udalosti uplynulého roka. Tematické výstavy nájdete v rôznych kútoch mesta a večer sa môžete zúčastniť na foto-projekciách v stredovekom Campo Santo. Viac informácií o programe, ale i o možnostiach kde sa ubytovať a podobne nájdete na webovej stránke festivalu po kliknutí na názov tohto príspevku.

Výročie SNP

Ahoj Blogeri, v tento deň si pripomíname 67. výročie Slovenského národného povstania, ktoré je jednou z najdôležitejších udalostí moderných dejín Slovenska. SNP má kľúčový význam aj z pohľadu slovensko-francúzskych vzťahov, nakoľko Francúzi sa aktívne zapojili do jeho bojov pod velením kapitána de Lannuriena. Vo Francúzsku sú doposiaľ aktívne dva spolky francúzskych partizánov. Prvým je Amicale des Partisans français de Slovaquie, druhým Amicale des Combattants volontaires français de Slovaquie. Členmi spolkov sú poslední priami účastníci bojov na Slovensku a rodinní príslušníci, ktorí aktívne pokračujú v uchovávaní pamiatky svojich otcov. Predstavitelia spolkov sa zúčastňujú na spomienkových podujatiach pri pamätníku francúzskych partizánov v Strečne – Zvonici a pamätníku francúzskych partizánov na Place Stefanik v Paríži (XVIe). Viac o účasti francúzskych partizánov v bojoch SNP v roku 1944 sa môžete dočítať napríklad v knihe Miroslawa Kovarika La France militaire dans le soulèvement slovaque de 1944 (L´Harmattan, 2004).