4. 12. 2008

Slovenské predsedníctvo Európskej kultúrnej sezóny




FR, ako prvá krajina EÚ, dala počas svojho predsedníctva EÚ mimoriadne veľký priestor kultúrnej prezentácii členských krajín. V rámci Európskej kultúrnej sezóny SR pripravila 40 kultúrnych podujatí v Paríži a ďalších mestách FR (Bordeaux, Chantilly, Laon, Marseille, Saint-Etienne, Štrasburgu a Toulouse). Medzi najvýznamnejšie slovenské podujatia sezóny patrí koncert slovenských operných spevákov Adriany Kučerovej a Pavla Bršlíka na scéne národnej Opery v Bordeaux (15. októbra 2008). Členenie sezóny zodpovedalo 26 týždňom francúzskeho predsedníctva EÚ. Každá z 26 členských krajín únie (okrem FR) predsedala sezóne počas jedného týždňa, SR v týždni od 8. do 14. decembra 2008. Slovenské predsedníctvo 8. decembra odštartoval koncert Adriany Kučerovej, známej slovenskej opernej speváčky (na fotke), ktorá zastávala funkciu veľvyslankyne slovenskej kultúry počas Európskej kultúrnej sezóny, v sprievode klaviristu Roberta Pechaneca. V impozantných priestoroch Veľkého salóna Múzea armády v Invalidovni sme si vypočuli árie Händela, Mozarta, Stravinského, ako aj známu áriu Júlie Je veux vivre z opery Rómeo a Júlia Charlesa Gounoda, ktorú Adriana Kučerová pravidelne zaraďuje do svojich vystúpení pre parížske publikum. Počas slovenského týždňa sa uskutočnil koncert spevákov Opery SND pri príležitosti stého výročia narodenia skladateľa Eugena Suchoňa, Bratislavského chlapčenského zboru a detského súboru Čečinka s programom Slovenské Vianoce. Záverečným kultúrnym podujatím FR PRES bol koncert orchestra Slovenskej filharmónie s francúzskou dirigentkou Claire Gibault (ktorá je zároveň francúzskou európskou poslankyňou) v Európskom parlamente v Štrasburgu 16. decembra.

Internetovú stránku Európskej kultúrnej sezóny nájdete na adrese:

3. 12. 2008

Večera po slovensky

Ahojte, vzhľadom na predvianočný zhon sme sa nestihli stretnúť tento týždeň. V utorok 9. decembra to napravíme. Keďže je na pláne aj predstavenie súboru Čečinka v divadle Ranelagh, 5 Rue des Vignes, Paris‎ 16, spojíme si dve príjemné akcie. Stretneme sa teda o 20h na predstavení "Le Noël slovaque à Paris" a potom sa môžeme presunúť do niektorej z reštaurácií na blízku. Výber je veľký: indická, africká, stredomorská, japonská, talianska....vyberieme na mieste podľa chuti.
Tak dajte vedieť v komentároch kto sa pripojíte, do skorého videnia.
POZOR, rezervácia na vystúpenie Čečinky je povinná na čísle 01 44 14 51 20 alebo mailom na adrese anna.vasseur@mzv.sk !

La mémoire conservée du général Štefánik



O generálovi Štefánikovi bolo už napísaných veľa kníh, teda aspoň u nás, na Slovensku. Publikácia o významnej slovenskej historickej osobnosti na francúzskom knižnom trhu je však skôr vzácnosťou. Preto treba oceniť počin Service historique de la Défense de la République française (SHD), ktorý v októbri 2008 vydal súbor vlastných archívnych dokumentov týkajúcich sa Štefánika s názvom La mémoire conservée du général Milan Rastislav Štefánik. Veľvyslanectvo SR vo FR sa v tejto súvislosti rozhodlo pozvať autorov publikácie - pracovníkov SHD Frédérica Gueltona, Emanuelle Braudovú a mladého slovenského historika Michala Kšiňana - a zorganizovať jej prezentáciu. Akcia sa uskutoční v stredu 10. decembra 2008 o 18h30 v priestoroch veľvyslanectva (125, rue du Ranelagh, 75016 Paris). Jej súčasťou bude aj autogramiáda. SHD pri tejto príležitosti záujemcom ponúkne publikáciu za zvýhodnenú cenu.

30. 11. 2008

L´échange


Výborná réžia Clinta Eastwooda vynikajúci herecký výkon Angeliny Jolie a dojímavý príbeh založený na skutočnej udalosti. To sú len tri z mnohých ingrediencií, ktoré robia z filmu "L´échange" nezabudnuteľný, silný a emotívny filmový zážitok. Príbeh sa odohráva v Los Angeles na prelome 20. a 30. rokov (čo je dokonale ilustrované dobovými kostýmami, autami a najmä električkou :). Angelina Jolie hrá naozaj presvedčivo milujúcu slobodnú matku, ktorá zúfalo hľadá svojho uneseného syna. Po piatich mesiacoch márnych nádejí jej polícia oznámi, že jej syna našli. Aké je však jej prekvapenie, keď z vlaku vystúpi pre ňu neznámy malý chlapec. Ešte väčší šok je pre ňu reakcia polície, ktorá odmieta veriť tvrdeniu, že chlapec nie je jej synom. Nepomôžu ani presvedčivé dôkazy, policajný kapitán odmieta uznať svoju chybu a nešťastnú matku nechá zavrieť do psychiatrickej liečebne. Odhalenie šialeného masového vraha detí však celému príbehu dodá nový rozmer...
Neprezradím vám, ako sa príbeh skončí, jedna vec je však istá: je to film, ktorý vás možno šokuje, ktorý vás určite dojme, ale v každom prípade je to film, ktorý vás nenechá ľahostajnými. A voir, absolument !!!