18. 12. 2009

Niekoľko kultúrnych tipov

Koniec roka sa nezadržiteľne blíži. Ja osobne sa vám už ozývam zo zasneženej Banskej Bystrice, kam som si odskočila na sviatky vianočné. Chcela som sa s vami ešte podeliť o dva kultúrne tipy. Prvý stihnete dnes a zajtra. Skupina Emira Kusturicu "No smoking orchestra" oslavuje tento rok svoje desiate narodeniny, tak ak sa vám podarí zájsť si na ich zajtrajší koncert, vrelo odporúčam. Ak nestihnete koncert, zastavte sa aspoň na srbskej ambasáde pri Centre Pompidou (123 rue Saint Martin, Paris 4), kde si môžete pozrieť menšiu výstavu fotiek ich dvorného fotografa Zeka, ktorý so skupinou precestoval celý svet.

Druhým tipom je návšteva múzea Salvadora Dalího v Paríži. Viem, isto ju už poznáte, ale tento rok si pripomíname dvadsiate výročie jeho smrti, a preto je stála expozícia obohatená o zbierku jeho "bijoux". Viac informácií nájdete na http://daliparis.com/

17. 12. 2009

Krajanské múzeum Matice slovenskej


Ahoj Blogeri, ak máte hlbší záujem o krajanskú problematiku (vysťahovalectvo, život Slovákov vo svete) a jej históriu, dávame vám do pozornosti Krajanské múzeum Matice slovenskej. V zmysle Zákona NR SR č. 68/1997 Z. z. o Matici slovenskej, §3, od.6 toto múzeum pôsobí ako ústredné pracovisko pre styk a spoluprácu so Slovákmi žijúcimi mimo územia Slovenskej republiky na udržiavanie a rozvíjanie ich národnej identity a vzťahov k Slovenskej republike. Múzeum nájdete na Grösslingovej ulici 23 v Bratislave. Ďalšie kontaktné údaje nájdete na stránke http://www.matica.sk/ rubrika Pracoviská MS.

16. 12. 2009

Úspech súčasnej slovenskej literatúry a vianočná súťaž

Na knižný trh v USA v týchto dňoch prichádza prestížna antológia európskych spisovateľov Best European Fiction 2010. Slovensko v nej zastupuje Peter Krištúfek (http://www.peterkristufek.com/) so svojím románom Šepkár, ktorý v máji 2008 publikovalo vydavateľstvo Albert Marenčin PT.
"Šepkár je satirický román, ktorý z nadhľadu a s veľkou dávkou irónie rozpráva o dnešnej absurdnej dobe. Krištof pracuje ako šepkár v divadle, dostáva sa do služieb významného politika a vďaka svojej schopnosti našepkávať sa z neho stáva šedá eminencia..." (http://www.marencin.sk/)
Šepkára môžete získať, ak sa zapojíte do našej vianočnej súťaže, ktorá potrvá do 20. decembra 2009. Stačí, ak k tomuto príspevku napíšete komentár, v ktorom nám uvediete svoju mailovú adresu. Po zlosovaní budeme víťaza kontaktovať mailom.

Slovenské Vianoce v Paríži - priložte pomocnú ruku

Od 10. do 20. decembra nájdete Deti Dunaja v Európskej vianočnej dedinke na Trocadére.

Prezentácia slovenskej ľudovej tvorby : čipkárstvo, medovnikárstvo a vianočné ozdoby.
Ak máte chuť a možnosť pridať sa k realizácii tejto milej a hlavne užitočnej akcie, môžete tak spraviť kedykoľvek vám to vyhovuje, stačí sa nám ozvať mailom alebo prostredníctvom komentára, prepošleme vám kontakt na organizátorky. Potrebujeme ešte pár pomocníkov. A nezabudnite pozvať aj svojich známych, nech si prídu vychutnať spolu s nami čaro slovenských vianoc.