19. 1. 2013

Košice, EHMK 2013

Ahoj Blogeri, mesto Marseille je od januára 2013 Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK). Istotne to viete z miestnych médií, kde sa o tom od začiatku roka pomerne často a s pýchou hovorí. Európske hlavné mestá kultúry sú vlastne dve. Tým druhým sú naše Košice. O tom sa žiaľ francúzske médiá nezmieňujú vôbec. Prvá zmienka, ktorú sa nám podarilo nájsť, je francúzsky preklad článku Juraja Kušnierika pre český denník Lidové noviny. Nájdete ho na stránke portálu Presseurope. Článok českému čitateľovi približuje Košice, ako aj peripetie príprav EHMK. Autor sa nezmieňuje ani o koncepte EHMK, ani o plánoch košických organizátorov, ani o programe akcie. Skrátka ide o taký nostalgicko-pesimistický povzdych: „Ehm, Košice“... A práve takýto príspevok, ako jediný, má francúzskeho čitateľa informovať o partnerskom meste Marseille. Veríme, že pri tom nezostane, a vo francúzskych médiách sa objavia aj iné, pozitívnejšie informácie, ktoré by prispeli k zviditeľneniu Košíc a ich regiónu, ako zaujímavého kultúrneho priestoru. Ak na nejaké natrafíte, dajte nám prosím vedieť. Radi ich na blogu zverejníme.

18. 1. 2013

Ocený Ján Zoričák

Ján Zoričák, slovenský majster-skláržijúci vo Francúzsku, bol vyznamenaný Pribinovým krížom II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj tradičného sklárskeho remesla a šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. Vyznamenanie mu začiatkom roka 2013 udelil prezident Ivan Gašparovič pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na stránke ÚSŽZ.K vyznamenaniu mu srdečne gratulujeme.

Juraj Straka

Ahoj Blogeri, dávame vám do pozornosti nový príspevok na blogu http://lyonslovac.wordpress.com/ Je venovaný Jurajovi Strakovi, mladému úspešnému krajanovi žijúcemu a pracujúcemu v Lyone. Juraj je textilný dizajnér svetového renomé. Viac o ňom sa dozviete na jeho webovej stránke http://strakadesign.wordpress.com/ K svojej práci, či živote vo Francúzsku sa vyjadril vo viacerých rozhovoroch pre slovenské noviny a časopisy.

17. 1. 2013

Pracovné ponuky

Na našu mailovú adresu sme dostali tieto dve pracovné ponuky, tak ak máte časm chuť a záujem, ozvite sa na uvedené kontakty :
  • Dobrý den, sháníme výpomoc na stánek na výstavě Bijorhca v Paříži, termín 18.-21.2.2013, tlumočení, prodej skleněných perlí. Kontakt Z.Slamova slamova@gbbeads.cz
  • Dobry den ,
    hladam tlmocnika z Fr do Sj, ihned. Som v Parizi. Prosim kontaktujte ma na cislo 0751 123 599