7. 9. 2012

Víkend bez hraníc

Tak a je to tu. Od poslednej soboty môžu všetci "Navigo Parížania" cestovať cez víkend po všetkých zónach bez príplatku. To znamená, že ak máte kartu navigo len na 2 či 3 zóny a chcete spoznať trochu viac Ile-de-France, už nemusíte platiť viac za cestovné. To isté platí ak sa počas víkendu potrebujete dostaviť na letisko. Máte síce o argument menej ako sa vyhnúť nedeľnému obedu so svokrovcami v banlieu, ale na druhej strane sa môžete vybrať na zámok do Fontainebleau, zabehať si v parku v Sceaux, prejsť sa v lese v Rambouillet, dať si piknik vo Versailles či skočiť s deťmi do Disneylandu.
Možností je v okolí neúrekom a keďže sa nám už dlho nepodarilo zorganizovať spoločnú večeru, možno bude ľahšie ak sa dohodneme na nejaký výlet v okolí cez niektorý jesenný víkend. Čo vy na to?
No a túto sobotu, ak máte čas, môžete si ísť pozrieť najväčší ohňostroj v Európe : 10 000 výstrelov v rytme hudby počas dvoch hodín v parku v Saint-Cloud.

Repas de Georges

Ahoj Blogeri, začiatkom augusta 2012 sme Vás v príspevku Ma cuisine tchèque et slovaque upozornili na gurmetské stretnutia krajanského spolku AOTS s názvom Repas de Georges. Delikátne menu najbližšieho stretnutia, ktoré sa bude konať 19. septembra 2012, je už známe. Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 12. septembra na stránke spolku www.aots.com Vstupné je 15€. Všetkým prajeme nielen dobrú chuť, ale predovšetkým vydarené stretnutie.
Pripomíname Vám knihu receptov podpredsedu AOTS Georgesa Dziana Ma cuisine tchèque et slovaque (viď obrázok). V prípade záujmu si ju môžete kúpiť prostredníctvom AOTS.

Program SI na september 2012

Ahoj Blogeri, v rámci „rentrée culturelle“ vám prinášame program Slovenského inštitútu v Paríži na september 2012. Čaká nás vážna hudba, architektúra, film (o architektúre) aj výtvarné umenie. Inštitút do programu zaradil, dalo by sa povedať, „slovenské stálice“ na francúzskej scéne, ktoré vám istotne nie je potrebné bližšie predstavovať. Okrem Moniky Melcovej, o ktorej organovom sólovom vystúpení informujeme v samostatnom príspevku, ide o architektku Alenu Kubovú-Gauché pôsobiacu v Lyone a výtvarníka Romana Ondáka. O oboch sme už v minulosti na blogu písali. Režisér Juraj Krasnohorský sa nám predstaví svojou staršou snímkou o urbanistickej rarite - meste Partizánske. Viac o režisérovi sa dozviete na webovej stránke jeho nového filmu http://www.tigrevmeste.sk/

6. 9. 2012

Letecké spojenie FR - SR

Ahoj Blogeri, dávame Vám do pozornosti mail, ktorý nám poslala Ingrid. Informácie, ktoré v ňom uvádza, sa môžu týkať aj Vás.
Chcela by som upútať Vašu pozornosť na možné problémy s prepravou na leteckej linke Paríž – Bratislava, ktorú prevádzkuje spoločnosť Ryanair. Nie je možné rezervovať si letenky na november na ich stránke (len na leto, čiže do konca októbra 2012). Nedalo mi to, tak som tam zatelefonovala a zodpovedná osoba mi lámanou francúzštinou povedala, že na november spojenie neexistuje. Na moju otázku, či to znamená zrušenie spojenia, nevedela alebo nemohla dať odpoveď. Ak niekto má nejaké konkrétne oficiálne informácie, budem rada ak ich zverejnite na blogu.
Ingrid, ďakujeme za podnet, ktorý sme preverili. Z oficiálneho zdroja to zatiaľ nemáme, ale vyzerá to tak, že od novembra až do konca marca Ryanair z Bratislavy do Paríža lietať nebude. Pre istotu teda odporúčame obozretnosť a alternatívne riešenia (hľadať letenky z ORY pripadne CDG). Takisto odporúčame sledovať oznamy na stránke Veľvyslanectva SR vo FR.

4. 9. 2012

Nový konzul SR vo Francúzsku

Tentokrát vám prinášame rozhovor s krajanom, ktorého „náplňou práce“ je práve starostlivosť o krajanov. V našom príspevku vám chceme bližšie predstaviť nového konzula Slovenskej republiky vo Francúzskej republike JUDr. Marcela A. Klima. V tejto funkcii začal pôsobiť od 1. augusta 2012. Po skončení PFUK BA pracoval najprv v Ústave hospodárskeho práva a na Ministerstve zahraničných vecí SR, kde pracuje doposiaľ. Od 1. januára 1993 bol v ústredí zaradený v sekcii medzinárodného práva a konzulárnej. Po funkcii chargé d´affaires a.i. SR vo Švédskom kráľovstve bol tiež ako konzul 4 roky v Londýne a 4 roky vo Washingtone D.C. Je ženatý. Obľubuje prírodu, šport, knihy a hudbu. Hovorí anglicky, portugalsky, rusky a francúzsky.

Dovoľte nám, aby sme Vám v mene krajanov pogratulovali k menovaniu do funkcie konzula SR vo FR a srdečne Vás privítali vo Vašom novom pôsobisku. Aké sú Vaše prvé dojmy a očakávania?
Sú tie najlepšie. Paríž je nádherné mesto s milými ľuďmi, ktorých som stretol doteraz.
Konzulárne oddelenie má v rámci Veľvyslanectva SR vo FR ku krajanom snáď najbližšie. Aká je jeho úloha vo vzťahu k nim, prípadne k Slovákom, ktorí sa vo FR chcú usadiť?
Konzulárne oddelenie nášho veľvyslanectva im podľa potreby a možností pomáha.
Pozná konzulárne oddelenie tunajšiu krajanskú komunitu? Koľko Slovákov ju dnes tvorí? Kde ich vo FR žije najviac? Aké je zloženie tejto komunity?
Naše veľvyslanectvo je v kontakte so slovenskou komunitou podľa jej záujmu, tiež na spolkovej i neformálnej úrovni. Počet Slovákov vo FR (občania i bez občianstva SR) sa odhaduje na 13 tisíc. Vzhľadom na právo voľného pohybu osôb, neexistujúcu registráciu občanov EÚ vo Francúzsku a vydávanie povolení na pobyt len v prípade požiadania nie je možné získať presné štatistické údaje. Neexistuje ani povinnosť registrácie na našom veľvyslanectve a dobrovoľnú registráciu na možný rýchly kontakt v prípade núdze využíva len málo občanov SR. Krajania, Slováci a ich potomkovia, žijú rozptýlene a najviac v Paríži a okolí, Ile-de-France, Nord-Pas-de-Calais, Rhône-Alpes, Lorraine a Centre.
Aká je úloha našich honorárnych konzulov vo FR vo vzťahu ku krajanom a realizácii krajanskej politiky SR? Sú v tejto oblasti aktívni? Ako konkrétne?
SR má 4 honorárnych konzulov vo Francúzsku (Grenoble, Nancy, Lyon a Lille) a čoskoro otvorí ďalší HK v Marseille. I keď ide o neplatenú funkciu každoročne veľvyslanectvo hodnotí ich aktivity. Už pri zriaďovaní HK sa berie do úvahy aj primeraný počet občanov SR a krajanov, ktorí majú pobyt v jeho konzulárnom obvode a primeraný dopyt po poskytovaní konzulárnych služieb, pokiaľ tieto nemôžu byť uspokojené konzulárnym oddelením nášho veľvyslanectva resp. konzulom v Paríži. HK má za úlohu tiež podporovať aktivity krajanských spolkov a krajanov.
Privítali sme Zameranie zahraničnej politiky na rok 2012, osobitne časti týkajúce sa krajanskej politiky, starostlivosti o krajanov a spolupráce s nimi. Ako vidíte implementáciu uvedených častí zamerania? Akú konkrétnu podobu bude mať vo FR?
Zameranie zahraničnej politiky SR na rok 2012 v časti Spolupráca s krajanmi vytvára dobrú možnosť lepšej spolupráce aj vďaka tomu, že MZV SR sa v tomto roku stalo ústredným orgánom zodpovedným za politiku SR vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí. Tiež naše veľvyslanectvo podporí ďalšiu krajanskú spoluprácu. Pôjde o obojstranne prospešné vzťahy v oblasti prezentácie Slovenska a pri udržiavaní národnej identity spoločenstiev Slovákov i jednotlivcov vo Francúzsku.
Aké sú Vaše osobné ambície, zámery, či projekty pokiaľ ide o slovenskú krajanskú komunitu vo FR? Ako konkrétne by ste chceli prispieť k zintenzívneniu komunikácie a spolupráce medzi krajanmi vo FR a SR, jej inštitúciami, vrátane Veľvyslanectva SR vo FR?
Ambície celého nášho veľvyslanectva, pod vedením pána veľvyslanca, konzulárneho oddelenia, kde ako konzul mám ku krajanom najbližšie, ďalších súčastí veľvyslanectva, vrátane Slovenského inštitútu, odpovedajú zámerom zahraničnej politiky SR na rok 2012. Medzi ne patrí blížiace sa 20. výročie samostatnej Slovenskej republiky (1. január 2013), medzinárodný projekt Košice/Marseille - európske hlavné mesto kultúry 2013 a 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie (5. júl 2013).
Veľmi pekne Vám ďakujeme za ochotu priblížiť našim čitateľom Vašu prácu, prajeme Vám veľa úspechov a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu v rámci krajanských aktivít.

3. 9. 2012

Hľadáme....

Ahoj, pre našu slovensko-francúzsku domácnosť hľadáme zodpovednú osobu na výpomoc s upratovaním a vyzdvihovaním našich detí (dvoch 4-ročných chlapčekov) zo škôlky. Bývame v Rueil-Malmaison (92) neďaleko stanice RER A.
Práca je na dve popoludnia v týždni (2 x cca. 4 hodiny) takže stvorená pre študentov. Môžme sa dohodnúť na dňoch podľa vášho rozvrhu prednášok. Pokiaľ vás táto ponuka zaujíma a chcete viac informacií, možete mi napísať mail na tumpachm@uppf.ffbatiment.fr Zdravím, Michaela Tumpach