10. 9. 2009

Začiatok novej sezóny - Večera po slovensky

Ako hovoria Francúzi, máme tu opäť la rentrée ... aby sme aj my rozprúdili naše stretnutia, navrhujem začať večerou po slovensky. Niektorí z vás ešte blúdia na neskorých dovolenkách, tak navrhujem niektorý deň v týždni od 14.teho septembra. Počas leta som navštívila jednu super reštauráciu Le Cul de Poule.
Jedlé sú veľmi chutné, tanier plný a ceny prijateľné.
Pozor, v pondelok sú zatvorení. Na prízemí je klasické sedenie
pripomínajúce skôr školskú jedáleň, ale na poschodí vytvorili
miesto šité ako na nás. Sedí sa na gauči a každý dostane svoje
plateau. Zmestí sa nejaká desiatka ľudí a je potrebné zarezervovať vopred. Tak sa ohláste kto by ste išli (ktorý deň vám najviac vyhovuje) a hlavne koľkí prídete. Nezabudnite, že možete so sebou priniesť aj svojich francúzskych známych alebo polovičky...budú sedieť v "kúte, večera so Slovákmi po slovensky i po francúzsky".
Broňa

9. 9. 2009

Líštičky – Foxes


Práve dnes bude na 66. filmovom festivale v Benátkach uvedený nový film slovenskej režisérky Miry Fornay (1977) Líštičky. Ide o koprodukčný slovensko-česko-írsky film o komplikovaných vzťahoch dvoch sestier zo Slovenska, ktoré sa pokúšajú začať nový život v írskom Dubline. Líštičky dávame do pozornosti Slovenskému inštitútu v Paríži, ktorý by ich premietanie mohol zaradiť do programu akcií určených krajanom, nakoľko problematika života mladých Slovákov v zahraničí sa nás bytostne dotýka. Vo Francúzsku by sme si radi pozreli aj ďalšie nové úspešné slovenské filmy, o ktoré momentálne nie je núdza (Bathory, Pokoj v duši, Ako sa varia dejiny, Osadné).

7. 9. 2009

Katarína Kúdelová na 8. bienále v Issy



V stredu 16. septembra o 18h30 sa v Musée de la carte à jouer v Issy les Moulineaux uskutoční vernisáž výstavy 8ème Biennale d´Issy. So svojou novou sochou s názvom Autoportrét sa na nej predstaví aj mladá slovenská výtvarníčka Katarína Kúdelová. Detaily týkajúce sa výstavy a pozvánku si môžete vytlačiť po kliknutí na obrázky. O Katkinej tvorbe a vzťahu k Francúzsku si môžete prečítať v príspevku Katarína Kúdelová, ktorý BSF zverejnil 29. januára 2009. Fotografie jej prác zasa nájdete na webovej stránke http://katarinakudelova.free.fr/