18. 6. 2010

Večera v bielom, alebo Dîner en blanc

Každý rok sa na začiatku júna stretnú na vopred neznámom mieste tisíce priaznivcov "dîner en blanc" v Paríži. Toto podujatie malo včera večer už svoj 23. ročník a ja som mala tú česť a šťastie byť medzi pozvanými. Pripravuje sa v tajnosti tri mesiace vopred malou skupinou hlavných organizátorov, ktorí prečesávajú známe historické kúty Paríža, aby vybrali každý rok miesto, ktoré očarí účastníkov a zároveň vyrazí dych okoloidúcim. Druhou úlohou je výber účastníkov, ktorý je založený na princípe pyramídy : zakladatelia podujatia si vyberú svojich vyslancov-vedúcich skupín, tí majú právo pozvať určitý počet priateľov, ktorí môžu prizvať 5 hostí, ktorí už nemajú právo pozvania. Všetci účastníci musia byť oblečení v bielom, dámy by mali mať aj klobúk, každý pár si prinesie svoj stôl, dve stoličky, v košíku biele porcelánové taniere, obrus, príbor, poháre, sviečky, kvety (dekorácia podľa fantázie), no a večeru pre dvoch - predjedlo, hlavné jedlo, syr, dezert, šampanské a víno. Môžem vám zaručiť, že hoci je to všetko ťažké na nosenie na pešo, efekt elegantnej večere sa dostavil. Jednotlivé skupiny sa stretávajú okolo 20h v i mimo Paríža, okolo 20h45 sme sa konečne dozvedeli kde je naša konečná destinácia a o 21h sme už rozkladali stoly podľa plánu, ktorý nám dal vedúci skupiny. No a potom začala večera, na ktorej sa zišlo tento rok 12 000 nadšencov. O 23h sme všetci zapálili čarovné prskavky a o polnoci sa za zvukov fanfár večera ukončila. Vďaka vreciam na smeti, ktoré sú tiež povinné, by ste o pol jednej v noci ani nevedeli, že sa večera konala. No a kde to teda bolo? Stoly sa tiahli od pyramídy Louvre až do záhrad...
Zažili sme jedinečný večer, pripájam pár foto a jedno video po kliknutí na názov príspevku a druhé na http://www.paris-en-photos.fr/diner-en-blanc-2010/

17. 6. 2010

18. jún 1940 - 2010

V týchto dňoch si mesto Paríž ako i celé Francúzsko pripomína 70. výročie legendárnej výzvy generála de Gaulla z 18. júna 1940. Pri tejto príležitosti bol na radnici Hôtel de Ville nainštalovaný portrét de Gaulla (13x16m), ktorý je v skutočnosti mozaikou 1038 portrétov bojovníkov za oslobodenie. Zajtra večer, piatok 18. júna, si o 22h30 môžete ísť pozrieť veľkolepé hudobno-svetelné predstavenie na fasáde Invalidovne, ktoré pripomenie najdôležitejšie míľniky cesty k oslobodeniu Francúzska. Viac info o ostatných podujatiach nájdete po kliknuté na názov príspevku.
Dňa 14. júna 1940 vkročili Nemci do Paríža, ktorý niekoľko dní predtým bez boja opustila francúzska armáda a vláda. Charles de Gaulle bol odhodlaný brániť mesto, ale vzhľadom na to, že sa vláda rozhodla svojim odchodom dať mestu šancu zachrániť sa pred bombardovaním, odchádza do exilu do Londýna. 17. júna prevzal politické vedenie krajiny 84 ročný Pétain, ktorý vyhlásil, že Francúzsko musí zložiť zbrane. Reakcia Charles de Gaulla nenecháva na seba dlho čakať. Večer 18. júna 1940 sa generál prihovára Francúzom na vlnách BBC a vyzýva ich k pokračovaniu v boji. Jeho príhovor sa ráno objaví vo francúzskych denníkoch... Tento večer sa stáva najdôležitejším míľnikom de Gaullovho života. Dovršuje svoju dôstojnícku kariéru a začína život štátnika bojujúceho za oslobodenie Francúzska.

Ďakujeme

Týmto by som sa rada vrátila k utorkovému večeru pri príležitosti blížiaceho sa dňa hudby. Za všetkých zúčastnených by som sa rada poďakovala združeniu Deti Dunaja za ich iniciatívu a organizáciu podujatia. No a pravdaže naša vďaka patrí aj asociácii AOTS, ktorá nás prichýlila vo svojich priestoroch a predstavila nám svoju folklórnu družinu Nadeje. V neposlednom rade nesmieme zabudnúť na hudobníkov, ktorí nám spestrili tento večer plný spevu, tanca a dobrej nálady. 
Do skorého videnia pri ďalších projektoch spolupráce.
Broňa

16. 6. 2010

Program SI na jún a júl 2010

Ahoj Blogeri, na letné mesiace pre nás Slovenský inštitút v Paríži pripravil reprízu úspešného dokumentu Slepé lásky, ktorý sa svojho času dostal do francúzskej distribúcie. V Lišce Bystroušce v parížskej opere si budeme môcť pozrieť a hlavne vypočuť vo Francúzsku známu slovenskú sopranistku Adrianu Kučerovú.
Čaká nás tiež folklór (Cuhar’s Band a Jedľovina) a výtvarné umenie, presnejšie keramika (Biennale de la céramique de Prévelles-Tuffé) a maľba (výstava v Centre Pompidou a v salónoch Veľvyslanectva SR). Podrobný program po kliknutí na obrázky.  

15. 6. 2010

15. jún - Medzinárodný deň hudby

Vďaka iniciatíve združenia Deti Dunaja, budeme mať možnosť tento rok osláviť Fête de la musique, spoločne už v utorok 15. júna. V spolupráci s AOTS sa nám večer predstavia slovenskí i francúzski hudobníci ako aj folklórny súbor Nadeje.
Miesto činu : AOTS, 8 rue Bachelet, Paris 18 o 19h00.
Prineste so sebou niečo sladké či tekuté, podľa vašej chuti... Bryndze bude do sýtosti.
Pre uľahčenie organizácie, zašlite mail o vašej účasti na lesenfantsdudanube@wanadoo.fr