21. 1. 2011

PF-ko a nová knižka od Spoloku Francúzsko-Slovenského Priateľstva

Spolok Francúzsko-Slovenského Priateľstva vám prostredníctvom nášho blogu želá všetko najlepšie v novom roku 2011
a zároveň vás chce informovať o novej činnosti, ktorou je vydavateľstvo francúzsko-slovenských publikácií. Ako prvá knižka uzrela svetlo sveta kniha Bojnica od Raphaëla Ridimana. Francúzska verzia príbehu mladého Francúza, ktorý spoznáva Slovensko v rámci civilnej služby, vznikla už v roku 2002. Je výsledkom spolupráce gymnázia v Krupine a Lycée de Montmorency. Slovenskí profesori napokon pripravili slovenský text a vďaka podpore európskeho programu  « Grundtvig » sa v novembri 2010 dostala na trh dvojjazyčná verzia tohto príbehu.
Pán Vlado Tabacik nás taktiež informoval, že spolok sa chystá pokračovať v edičnej činnosti.
 

18. 1. 2011

Indická večera po slovensky

S novým rokom, vykročme spoločne rezkým krokom... V duchu našej tradície vám ponúkam novoročné stretnutie za stolom plným dobrôt. Tentokrát si zacestujeme do Indie... Reštaurácia Ambiance de l'Inde má skupinové menu za 22 € (viď obrázok). Je to klasické indické menu s nápojmi v cene. Dopredu musíme nahlásiť náš počet a deň kedy si večeru želáme. Navrhujem budúci utorok 25. alebo štvrtok 27. januára 2011. Ako obyčajne potvrďte svoju účasť do piatka 21. januára do 17h cez anketu doodle http://doodle.com/rgnzvy69uzntycs2 Vyberte si deň, ktorý vám vyhovuje a rozhodnite či tentokrát pozývame aj priateľov-partnerov (Francúzov) alebo nie.
Uveďte prosím aj vaše priezvisko, hlavne "nové" tváre, ktoré nepoznám a pošlite mail, aby ste po ukončení ankety dostali potvrdzujúci mail o rezervácii reštaurácie. Nezabudnite pridať do zoznamu aj partnera či partnerku, aby sme mali správny počet tanierov :-)

Keď bežíte, nevidíte nič

Ahoj Blogeri, akiste ste sa už stretli s menom slovenského fotografa Petra Župníka, ktorý žije a pracuje vo Francúzsku. Viacerý z vás sa s ním a jeho tvorbou zoznámili vďaka nášmu blogu, kde sme 25. novembra 2009 zverejnili interview s názvom Regards croisés. Koncom roku 2010 predstavil tohto originálneho umelca svojim čitateľom aj slovenský denník Sme. Peter Župník v rozsiahlom článku hovorí o svojom živote vo Francúzsku a približuje podstatu svojej tvorby. Rozhovor si môžete prečítať po kliknutí na názov príspevku.

Tip na výlet: Štrasburg

Čo sa Vám vynorí v hlave pri slove Štrasburg? Jasné, Európsky parlament a s ním kopa betónu a skla. A ešte katedrála. Pekná. Gotická. Však aspoň čosi zaujímavé na tom francúzsko-nemeckom pohraničí byť musí.
Skôr z dôvodu odškrtnutia si ďalšieho európskeho mesta zo zoznamu nenavštívených a vety: tak to už využime, keď sme v Lorraine, ako zo skutočného záujmu sme sa tam vybrali so spriatelenou občiankou Českej republiky. A, priatelia, musím Vám povedať, že sme urobili dobre. Obloha akoby zázrakom po týždni mrholenia prepustila slnečné lúče a všetky obláčiky sa poskrývali za horizont, tak, aby sme ich ani nezahliadli. Prekvapenie nám prinieslo aj samotné mesto – okrem známej katedrály, ktorej však ani jej popularita neubrala z krásy, nás privítali vatové domčeky štvrti Petite France, podobné tým z Colmar, mesto na, povedali by sme, príjemný „pražský štýl“ s vysokými zdobenými budovami, no pritom nachádzajúce sa na ostrove podobnému tomu slávnemu parížskemu, neuveriteľný a zaslúžený výhľad zo strechy dómu, a vrchol dňa v čínskej reštaurácii, nakoľko všetky tie tradičné už boli plné... :)
Pre ďalších návštevníkov odporúčam ešte pozrieť si orloj, ktorý je však v nedeľu neprístupný a dokonca za jeho prehliadku vyberajú vstupné (!) a, možno aj ten parlament. Ale ten je trochu ďalej, my sme si namiesto cesty električkou vybrali možnosť posedieť si pri rozvodnenom Rýne a kochať sa pamiatkami ostrova. Verím, že Vás do Štrasburgu už nebudú lákať len európske záležitosti či pohár vareného vína počas Vianočných trhov, ale mesto samotné, rúškom inštitúcií zahalené, tajomné.

16. 1. 2011

Ponuka práce počas tenisového turnaja Roland Garros

Cestovná kancelária V.V.I.P. TRAVEL, hľadá 2 - 3 študentov, prípadne iných dynamických šikovných ľudí v Paríži, ktorí  hovoria po francúzsky, poznajú dobre mesto a budú k dispozícii počas tenisového turnaja Roland Garros. Tento rok sa turnaj uskutoční v dňoch od 17. mája do 5. júna 2011. Pracovnou náplňou bude sprevádzanie menších skupín slovenských klientov (2 - 4 osoby) : doručiť im lístky a program na hotel, odprevadiť ich na štadión, zabezpečiť individuálnu prehliadku mesta a pod. Ak máte o túto ponuku záujem, ozvite sa na našu adresu, alebo napíšte priamo do cestovnej kancelárie na adresu tours@vvip.sk Nezabudnite pripojiť vaše stručné CV v slovenčine.