10. 11. 2011

Slovenské vianočné trhy v Paríži

Ahoj Blogeri, občianske združenie http://www.detidunaja.sk/ vás a vašich francúzskych priateľov pozýva na tohtoročné slovenské vianočné trhy. Podujatie sa uskutoční presne mesiac pred Vianocami ;) tzn. v dňoch 24. – 26. novembra 2011 na adrese 56, avenue de la Grande Armée, 75017 Paris. Otváracie hodiny a ďalšie podrobnosti nájdete po kliknutí na pozvánku.
Deti Dunaja budú radi, keď sa akcie zúčastníte a nákupom tradičných slovenských výrobkov podporíte ich činnosť. Takisto je vítaná pomoc pri príprave akcie. Dobrovoľníci, v prípade záujmu sa môžete hlásiť na lesenfantsdudanube@wanadoo.fr alebo na čísle 06 66 63 06 87.

Institut slovaque et Association Les Enfants du Danube vous invitent cordialement au 10ème Marché de Noël slovaque. Du jeudi 24 au samedi 26 novembre 2011 de 10h à 20h, jeudi 23 à partir de 15h, 56 avenue de la Grande-Armée (Eglise protestante), Paris 17°, M. Argentine ou Porte Maillot. Dégustation des spécialités slovaques, l’artisanat et cadeaux originaux, vente au profit des enfants défavorisés et handicapés en Slovaquie.

Blog Lyonslovac

Ahoj Blogeri, predstavujeme vám krajanský blog Lyonslovac, ktorého autori reagovali na náš príspevok o pracovnej ponuke v Lyone. Toto o sebe píšu na svojej stránke http://lyonslovac.wordpress.com/ :
Ťažko povedať ako sme sa tu všetci našli v Lyone… možno od roku 2006-7 sa kamošky Slovenky a budúce mamičky stretávali vo voľnom čase. Od roku 2008 organizujeme spoločnú a najväčšiu akciu roka “Mikuláš”, na ktorej sa nás vždy zíde okolo 40 – 50 vrátane francúzskych polovičiek a detí. Pomáhame aj ako dobrovoľníci s organizáciou Konzulárnych dní v Lyone nášmu honorárnemu konzulovi, ktoré sa konajú vždy koncom mája/začiatkom júna a raz do roka sa vídame na spoločnej grilovačke alebo pikniku. Medzi našimi priateľmi sú samozrejme aj Česi a naši francúzski partneri. Ak sa chystáte presťahovať do Lyonu a okolia a máte záujem sa s nami spoznať, ste určite vítaní! Je nás tu okolo 50 rodákov z rôznych kútov Slovenska. Najjednoduchšie je nás kontaktovať cez email: lyonslovac2010@gmail.com
Krajanov z Lyonu srdečne pozdravujeme. Sme radi, že sa aktívne zapájajú do krajanského diania vo Francúzsku a tešíme sa na prípadnú spoluprácu. Kolektív BSF

9. 11. 2011

Pracovná ponuka - "Dievča do páru"

Ahoj Blogeri, jedna veľmi milá rodina z Lyonu hľadá pre svoju malú 1,5 ročnú dcérku šikovnú, spoľahlivú a zodpovednú au-pairku, ktorá by sa vedela o dievčatko čo najlepšie postarať. To znamená ráno ju odviesť do jasieľ, večer ju vyzdvihnúť a postarať sa o všetko okolo nej (hranie sa, kúpanie, príprava večere, kŕmenie, večerný babysitting 1-2x do týždňa) a nejaké ďalšie úlohy týkajúce sa domácnosti. Au-pair by mala zabezpečené ubytovanie a stravu v rodine (vlastnú izbu s prístupom na internet), vreckové, pripadne hodiny francúzštiny. Tak by mala čas aj na vzdelávanie cez deň. Všetko dohodou. Rodina hľadá au-pairku čo najskôr a na dlhšiu dobu. Podrobnejšie informácie ochotne poskytnem na emailovej adrese: jani.hudecova@gmail.com Ahoj, Jana

Slovenské filmy vo Francúzsku

Ahoj Blogeri, Slovenský inštitút v Paríži vás srdečne pozýva na premietania slovenských filmov v mesiaci novembri 2011. Určite oceníte, že projekcie sa neuskutočnia len v Paríži, ale aj v ďalších francúzskych mestách (Brest, Arras, Cran-Gevrier). Budete si môcť pozrieť výber zo súčasnej slovenskej produkcie, napríklad medzinárodne ocenený animovaný film Kataríny Kerekešovej Kamene či drámu Dom Zuzany Liovej. Podrobnosti o podujetiach, v rámci ktorých sa premietania uskutočnia, nájdete po kliknutí na obrázok. Prajeme vám pekné filmové zážitky.

Pracovná ponuka - výpomoc v domácnosti

Dobrý deň, pre našu slovensko-francúzsku domácnosť hľadáme zodpovednú osobu na dve popoludnia v týždni (2 x 4 hodiny). Potrebujeme výpomoc s upratovaním a vyzdvihnutím našich detí (dvoch 4-ročných chlapčekov) zo škôlky. Dohoda dní je možná podľa vášho rozvrhu prednášok v škole. Bývame v Rueil-Malmaison (92), neďaleko stanice  RER A. Nástup okamžite. Vaše odpovede zasielajte prosím na tumpachm@uppf.ffbatiment.fr S pozdravom Michaela Tumpach (06 28 05 35 41)

6. 11. 2011

Knižnica online - slovenské knižky na webe

World Public Library, ktorú si môžete otvoriť po kliknutí na názov článku, vytvorila databázu kníh vo viac ako 100 jazykoch, medzi nimi aj slovenské a české. Knižky sú vo formáte pdf alebo tiež audio verzie.
Do 30. novembra 2011 je knižnica v skušobnej prevádyke, a tak sprístupnila všetky knižky na listovanie a čítanie zdrama. Tak neváhajte, zaregistrujte sa a vyskúšajte, ako je to čítať online priamo u vás v počítači, či v telefóne priamo v metre cestou do práce.
Ak sa vám knižnica páči, dajte nám vedieť, čo dobré ste tam našli a čo odporúčate.
Pekný týždeň.

Predčasné parlamentné voľby - VOĽBA POŠTOU

Ako ste iste postrehli, Slovensko čakajú predčasné parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia dňa 10. marca 2012. Po kliknutí na názov príspevku nájdete potrebné informácie o tom, ako sa zaregistrovať na voľbu poštou a kedy voliť.
Prvý termín, ktorý si treba zapamatať je 20. januára 2012. Dovtedy je nevyhnutné poslať žiadosť o voľbu poštou na adresu obce vášho trvalého pobytu.

8èmes rencontres du cinéma slovaque et de l’Europe centrale

Ahoj Blogeri, na blogu sme vás už informovali o existujúcich slovensko-francúzskych družbách (príspevok Slovensko-francúzske družby a partnerstvá zo 6. 7. 2010). Takýto partnerský vzťah spája aj Trenčím a francúzske mesto Cran-Gevrier. O tom, že ich družba neexistuje len na papieri, svedčia pravidelné kultúrne výmeny medzi oboma mestami. Dobrým príkladom je nadchádzajúci festival slovenskej a stredoeurópskej filmovej tvorby, o ktorom nás informovala Anna z Bratislavy, za čo jej ďakujeme. V dňoch 16. – 22. novembra 2011 sa uskutoční v Cran-Gevrier v kine La Turbine. Na jeho stránke http://www.laturbine.fr/ alebo po kliknutí na názov príspevku sa môžete detailnejšie oboznámiť s kontextom podujatia a jeho programom.