8. 2. 2013

La Parisienne 2013

Milé Blogerky, pomaly, ale isto sa blíži jar a s ňou aj nová bežecká sezóna. V tejto súvislosti si vás dovoľujeme upozorniť, že stránka populárneho ženského behu La Parisienne je aktívna a priebežne aktualizovaná. Nájdete na nej rôzne užitočné informácie, ktoré sa netýkajú len behu. Termín tohtoročného preteku je už známy, pobeží sa presne v polke septembra 2013. A registrácia pretekárok už začala. Pevne veríme, že tento rok budeme môcť na trati povzbudiť aj družstvo Les Parisiennes slovaques... ;)

Priatelia Slovenska zo Saint Pol de Léon

Ahoj Blogeri, prinášame Vám jednu staršiu, ale o to zaujímavejšiu správu zo stránky Veľvyslanectva SR vo FR: V bretónskom mestečku Saint Pol de Léon, ktoré je známe svojimi čulými stykmi so Slovenskom, sa v novembri 2012 konalo slávnostné zasadnutie Asociácie Haut Léon Solidaire de l´Europe del´Est pri príležitosti 20. výročia jej založenia. Cieľom asociácie je pomáhať najmä v oblasti zdravotníctva krajinám strednej a východnej Európy, okrem iného aj Slovensku. Slávnostnému zasadnutiu asociácie predchádzalo spomienkové podujatie kladenia vencov k pomníku Georgesa de Lannuriena, veliteľa oddielu francúzskych partizánov bojujúcich na Slovensku počas SNP, ktorý je pochovaný v meste Roscoff.
Stránku Veľvyslanectva SR vo FR Vám odporúčame sporadicky sledovať aj kvôli praktickým informáciám, týkajúcim sa povedzme vybavovania dokladov a pod. 

7. 2. 2013

Magazín Slovensko 4/12

Ahoj Blogeri, dávame Vám do pozornosti posledné minuloročné číslo časopisu Matice slovenskej o krajanoch a pre krajanov Slovensko. Do pozornosti Vám dávame článok Clauda Baláža Večný rebelant sedemdesiatročný a článok Návrat Zoričákovcov do krajiny otcov, kde nájdete zmienku aj o Zoričákovcoch z Francúzska. Časopis si môžete stiahnuť z internetovej stránky Matice slovenskej – viď link Magazín Slovensko v našej rubrike Užitočné linky. Prajeme vám zaujímavé čítanie.

4. 2. 2013

Reprezentačný ples Sokola Paríž

Ahoj Blogeri, ďalší ročník reprezentačného plesu Sokola Paríž sa bude konať v sále Radnice Saint Mandé (18 place Charles Digeon, 94160 Saint Mandé, Metro Saint Mandé) 9. februára 2013 o 19. hodine. V rámci programu vystúpi tanečný orchester Miroslava Novotného z Plzne. Večerný spoločenský odev. Vstupné 30 €, študenti 20 €. Vstupenky si môžete rezervovať na nasledujúcich číslach: Helena: 01 46 60 41 27; Marie: 01 48 60 00 74. Viac informácií o podujatí a spolku Sokol Paríž nájdete na adrese www.sokolparis.org