4. 6. 2010

Ponuka práce v Lyone

Z dôvodu rizikového tehotenstva ponúkam prácu "au-pair a pomocnica v domácnosti" pre šikovnú dievčinu či mladú ženu so skúsenosťami na mesiac jún. Ide o starostlivosť o dva a polročného chlapčeka (hra, vychádzky), pomoc s domácnosťou (pri varení, upratovaní).
Zaujímavé platové podmienky, ubytovanie, strava, preplatenie polovičného cestovného (max. do 100 EUR).
Záujemkyne, prosím o zaslanie informácií o vás + foto a tel. kontakt na mail i.bavoux@wanadoo.fr.

Hľadá sa byt

Zdravím krajanov v Paríži. Som Slovenka žijúca 12 rokov vo Francúzsku. Pracujem ako “cadre” BAC+5. Byt, kde mometálne bývam ide na predaj, takže hľadám novú alternatívu. Mám záujem o studio, respektíve dvojizbový byt v Paríži intra-muros. Ak by ste mali informácie o možnostiach, prosím neváhajte mi dať vedieť.

Cena Jána Johanidesa 2010

Ján Johanides patrí k najvýznamnejším slovenským prozaikom 20. storočia. Viaceré jeho diela boli publikované aj vo francúzskom preklade (posledná esej Rembrandt). Pod vplyvom francúzskych autorov, predovšetkým Alberta Camusa, vniesol do slovenskej literatúry prvky existencializmu (poviedkový debut Súkromie), čo sa nestretlo s pochopením vtedajšej moci. Mesto Šaľa, kde Johanides žil od roku 1972 až do svojej smrti v roku 2008, sa spolu s ďalšími partnermi rozhodlo uctiť si svojho významného občana formou literárnej súťaže Cena Jána Johanidesa. Dňa 3. júna 2010 bola udelená prvým laureátom. Cenu za najlepšie prozaické dielo získal Stanislav Rakús za knihu Telegram. To isté ocenenie v kategórii mladých autorov do 30 rokov bolo udelené Ivane Dobrakovovej za zbierku poviedok Prvá smrť v rodine. Viac o podujatí sa dočítate v článku denníka Pravda po kliknutí na názov príspevku.

31. 5. 2010

HHhH

Himmlers Hirn heißt Heydrich, je názov románu, za ktorý Laurent Binet nedávno získal prestížnu Goncourtovu cenu v kategórii románový debut. Úspech tohto mladého francúzskeho autora je významným aj pre nás, nakoľko kniha zachytáva dôležitú udalosť našich dejín - atentát na ríšskeho protektora Čiech a Moravy Reinharda Heydricha. Táto operácia známa pod názvom Anthropoid, ktorú v roku 1942 uskutočnil Slovák Jozef Gabčík spolu s Čechom Janom Kubišom, sa zapísala do svetových dejín špeciálnych operácií. Stala sa referenciou budovania československých a neskôr slovenských a českých elitných jednotiek. Preto 5. pluk špeciálneho určenia Ozbrojených síl SR v Žiline nesie meno Jozefa Gabčíka. Operácia Anthropoid zasa dala meno medzinárodnej súťaži príslušníkov elitných vojenských jednotiek špeciálnych síl a špecializovaných policajných jednotiek, ktorá sa každoročne koná na Slovensku. Viac o románe a jeho autorovi sa dozviete z článku denníka Sme po kliknutí na názov príspevku.

30. 5. 2010

Rungis - najväčší trh čerstvých výrobkov

Položili ste si už otázku ako sa ku vám dostala na tanier paradajka, kurča do rúry a kvety do vázy? Ak bývate v Paríži alebo v Ile de France, tak tieto produkty prišli z Marché de Rungis. Tento trh je najväčším na svete, pretože na rozlohe 232 hektárov tu nájdete čerstvé výrobky všeho druhu : ryby a morské potvorky, mäso a hydinu, ovocie a zeleninu a čerstvé rezané kvety. V iných kútoch svete môžete nájsť väčší trh ovocia, alebo rýb, ale Rungis je najväčší svojou pestrou ponukou. Vedela som, že sa na trh môžu dostať len profesionali (obchodníci, majitelia reštaurácií a pod.). Preto som nezaváhala, keď som našla možnosť navštíviť "brucho Paríža" ako turista. Informácie o prehliadke nájdete po kliknutí na názov článku. Cena my najprv vyrazila dych, ale neľutujem. Takéto miesta sa navštevujú zriedkakedy a ak máte vzťah ku vareniu a jedlu, tak vás ranná 3 hodinová prechádzka nadchne. Tento trh dodáva výrobky 18 milliónom konzumentom a z toho sa nachádza 12 milliónov v okruhu 150 Km od Paríža. Po pestrofarebnej prehliadke, ktorá začína v mrazivom podmorskom svete a končí sa v záhrade kvetov, sú pre návštevníkov pripravené bohaté raňajky: čerstvé pečivo, fajnový syr a klobásky...