14. 1. 2011

Parížsky zápisník Pavla Szalaia

Ahoj Blogeri, ak máte záujem pozrieť sa na aktuálne dianie vo Francúzsku z profesionálneho pohľadu slovenského novinára, odporúčame vám Parížsky zápisník. Rubriku s týmto názvom vytvoril počas uplynulého roku slovenský denník Sme. Autorom príspevkov je mladý slovenský publicista Pavol Szalai. Jeho krátky životopis a mailový kontakt nájdete na stránke denníka Sme po kliknutí na názov príspevku.

12. 1. 2011

Hurá na nákupy!

Dnes ráno sa v Paríži otvorili brány butikov a obchodných domov o čosi skôr, pretože sa začali soldy (zimné výpredaje za lákavé ceny). Tak ako každý rok máme dostatok času naplniť šatník a vyprázdniť peňaženku. Soldy potrvajú až do 15. februára a sú vhodnou príležitosťou na nákup oblečenia, kozmetiky či elektroniky pre všetkých. Konečne si prídu na svoje aj rodiny s obmedzeným rozpočtom. Najviac sa však na túto udalosť tešia takzvané Fashion victims (obete módy), ktoré si na dnešok zobrali deň voľna a pred ôsmou ráno už stáli pred značkovými obchodmi. Práve pre ne, ale i pre ostatných pripravilo mesto Paríž v spolupráci s viacerými partnermi už piaty ročník Soldes by Paris. Počas tejto akcie ponúkajú 5 nákupných tratí : 
« Sélects » pre náročných na luxusné značky
« Trendy » pre tých, ktorí kráčajú vždy s módou
« Bobo Chic » ponúka zmes mladých návrhárov ak chcete mať look ako Vanessa Paradis
« Créatif » ak sa chcete odlíšiť od ostatných v štýle Bjork či Davida Bowie
a «Ethic Ethnic » pre ochrancov životného prostredia a stúpencov etického obchodu.
Viac informácií po kliknutí na názov príspevku.

11. 1. 2011

Dotácie na krajanské aktivity vo FR


Ahoj Blogeri, chceli by ste sa aktívne zapojiť do krajanského diania vo Francúzsku, no chýbajú Vám na to potrebné finančné prostriedky? Máme pre vás riešenie!
Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí oznamuje krajanom, krajanským spolkom a organizáciám, že v termíne do 31. januára 2011 je možné zasielať na adresu úradu v rámci programu Projekty na pomoc Slovákom žijúcim v zahraničí – rok 2011 žiadosti o dotácie na krytie aktivít Slovákov žijúcich v zahraničí z rozpočtu úradu. O technických podrobnostiach sa dočítate po kliknutí na názov príspevku.
Na známej adrese http://uszz.sk/ v rubrike Dotácie sa prípadne môžete inšpirovať akciami, ktoré Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí podporil v uplynulých rokoch. Držíme vám palce a tešíme sa na vaše zaujímavé akcie. Nezabudnite o nich informovať na blogu...