12. 12. 2013

Slovenská materská škôlka v Paríži

Konečne tu máme projekt, ktorý zaujme iste všetky slovenské mamičky a oteckov žijúcich v Paríži a hlavne ich deťúrence. Zaregistrovali sme už pár podobných pokusov, ale tentokrát môžme povedať, že projekt dostal reálnu formu a funguje. Betka sa s myšlienkou usporiadania nejakej "kvázi" inštitúcie pre slovenské deti, kde by sa kládol dôraz na vyjadrovanie a upevňovanie slovenského jazyka zaoberala už dlhšiu dobu. S prípravnými aktivitami začala už minulý rok, vždy po detských omšiach v Madeleine a od tohto septembra dostala slovenská miniškôlka stabilnejší charakter. Deti a ich rodičia sa stretávajú dve soboty do mesiaca (okrem školských prázdnin) zvyčajne o 16.00 hod., s výnimkou sobôt, kedy im predchádza detská svätá omša v kaplnke v Madeleine. Samozrejme, že škôlka je otvorená pre všetkých, teda i pre tých čo na omše nechodia, len sa im upresní vopred hodina stretnutia. Škôlka sídli na 14 Rue de Surene, Paris 8.
Deti sa počas 1,5 - 2 hodín učia slovenské pesničky, básničky a komunikujú medzi sebou. Momentálne majú v škôlke prihlásených 15 detí od 2 do 8 rokov. Toto zloženie si vyžaduje aj prácu v skupinách, a tak koniec stretnutia prebieha skupinovou prácou. Rodičia si zatiaľ môžu skočiť na kávičku, alebo si poklebetiť vo vedlajšej miestnosti ale i pomôcť Betke s prípravou triedy, či doprovodom detí na WC. Po skončení hodiny, sa majú možnosť všetci porozprávať pri malom občerstvení o ktoré sa postarajú rodičia.
Poplatok je na celý školský rok 15 € na 1. dieťa a 10 € za súrodenca. Tieto financie sa využívajú na kúpu farieb, výkresov a iného materiálu.
Ak máte zájem prísť sa pozrieť ako škôlka funguje a mať prehľad o plánovaných stretnutiach napíšte priamo Betke na delabouvrieb@gmail.com
Tá sa nám zverila aj s jej túžbou : "mojim cieľom a snom je, aby sa naša slovenská miniškôlka rozvíjala a dostala podobu prvého stupňa ZŠ, kde by sa deti učili nielen po slovensky vyjadrovať v ústnej, ale aj písomnej forme."
Betka, držíme palce a veríme že sa tvoj sen, ktorý je i našim snom, stal čoskoro realitou.
BSF