13. 4. 2010

Aprílový program Slovenského inštitútu

V rámci aprílového programu ponúka Centre George Pompidou v spolupráci so Slovenským inštitútom pestrú paletu tvorby umelcov z východnej Európy, ktorí poznačili smerovanie umenia v svojich krajinách v danej dobe a dnes majú výrazný vplyv na súčasnú mladú generáciu. Info o výstave s názvom Les promesses du passé po kliknutí na názov príspevku.
V duchu spomienok sa stretneme aj pri sledovaní dokumentárneho filmu Optimista. Režisér Dušan Trančík vám ponúkne pôsobivú výpoveď o osude výnimočného jedinca, Ľudovíta Wintera, zakladateľa piešťanských kúpeľov a o jeho stretoch s ideológiami a ľudskou nežičlivosťou. Film zachytáva hrdinský zápas človeka v zložitom geopolitickom priestore Strednej Európy 20. storočia. Jeho dej je koncipovaný ako konflikt dvoch životných postojov na pozadí populistických diktatúr. Na jednej strane stojí správca Piešťanských kúpeľov podnikavý Ľudovít Winter a na druhej posledný majiteľ kúpeľov, konzervatívny gróf Wiliam Erdédy.
A ku koncu mesiaca si určite nenechajte ujsť výstavu venovanú Vyšehradskej štvorke v Českom centre (http://www.czechcentres.cz/paris/novinky.asp?ID=12742)

11. 4. 2010

Večera po slovensky

Napokon nás bolo jedenásť a strávili sme príjemný večer. Zuzkin WATT bol skvelý, teda mne osobne chutilo. Ak neviete kam skočiť na večeru, neváhajte. Reštaurácia je na 3 Rue de Cluny, 75005 Paris. Ja som do nej zvykla chodiť cez víkend na neskorý obed ak sme boli náhodou v latinskej štvrti, lebo ich formula tapasov a dezertov zasýti a nezaťaží peňaženku. Broňa