24. 5. 2012

Projection du film Tsigane

Soirée événement au cinéma l’Entrepôt et projection du film Tsigane de Martin Šulík. Le vendredi 1er juin 2012 à 20h40, 7/9 rue Francis de Pressensé, Paris 14°. Le réalisateur slovaque Martin Šulík a obtenu le « PRIX SAUVAGE » lors de la Cérémonie de Clôture de la 7ème édition du Festival L’Europe autour de l’Europe. Entrée : 3€.
K tradične kusej informácii Slovenského inštitútu v Paríži o premietaní filmu pripájame reakciu, ktorú nám poslala Anna: Keď dávate na BSF upútavku na film Cigán, nebolo by od veci využiť túto príležitosť a spomenúť súbor Kesaj Tchavé. A to nielen preto, že jeho vedúci, manželia Akimovci, Šulíkovi pri vzniku filmu významne pomohli. Kesaj Tchave sú vo FR pomerne populárni (ich vystúpenia už viackrát figurovali v programe Slovenského inštitútu v Paríži), súbor si okrem toho vedie blog vo francúzštine: http://kesaj.blogspot.com/! Anna, ďakujeme za zaujímavé informácie.

23. 5. 2012

Hôtesse au Mondial de l'auto 2012

L'Agence d'hôtesses www.lagencedhotesses.com recherche pour le mondial de l'automobile prochain (du 29 septembre au 14 octobre 2012) des hôtesses parlants français/tchèque pour la marque de voiture Skoda. Porte de Versailles : de 10H à 20H. Tarif horaire 11,20 € brut de l'heure. Si vous êtes intéressé retournez un CV accompagné d'une photo à muriel@lagencedhotesses.com Merci. Muriel

22. 5. 2012

Dotácie pre krajanov vo FR na rok 2012

Ahoj Blogeri, máme tu máj, mesiac kedy na Úrade pre Slovákov žijúcich v zahraničí zasadajú dotačné subkomisie a komisia a rozhodnú o pridelení dotácií pre krajanov v zahraničí na rok 2012. Následne začne proces uzatvárania zmlúv a samotné poskytnutie dotácií, ktoré majú slúžiť na podporu národného povedomia a kultúrnej identity Slovákov žijúcich v zahraničí a rozvoj vzťahov s materskou krajinou. Pre prípadných záujemcov uvádzame, že oprávneným žiadateľom o dotáciu nemusí byť len právnická, ale aj fyzická osoba, ktorá spĺňa stanovené podmienky. Nájdete ich na stránke http://uszz.sk/ v rubrike Dotácie, kde sú takisto uvedené presné pokyny, ako pri podávaní žiadosti postupovať. Pre inšpiráciu v prílohe prikladáme prehľad dotácií pre krajanov vo FR na rok 2011 (dostupný na vyššie uvedenej stránke). Je z neho zrejmé, že o podporu žiadajú hlavne spolky. V minulosti však ÚSŽZ podporil aj žiadosti fyzických osôb. Prajeme Vám veľa zaujímavých nápadov a štastia pri predkladaní Vašich žiadostí v roku 2013.

21. 5. 2012

Dynamo Team v Clermont-Ferrand

Ahoj Blogeri, ako ste sa už mohli dočítať v príspevku venovanému programu SI na máj 2012, v sobotu 26. mája nás čaká vystúpenie skupiny Dynamo team na hudobnom festivale http://europavox.com/ v Clermont-Ferrand. Prinášame vám krátku informáciu o úspešnom slovenskom elektro-popovom projekte, s ktorým sa po pobyte v Anglicku vrátil frontman Hudby z Marsu Štofo alias Mike Lark. Svoje nové skladby aktuálne predstavuje pod hlavičkou Dynamo Team. S vokálmi mu pomáha jeho manželka Lulu. Viac o formácii sa dozviete v Hudobných úletoch ;) Príjemné počúvanie a dobrý koncert v Clermont-Ferrand.

20. 5. 2012

Nový predseda ÚSŽZ

Vláda SR dňa 9. 5. 2012 odvolala šéfa Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí Milana Vetráka. Do tejto pozície vymenovala Igora Furdíka, ktorý sa svojej funkcie ujal vo štvrtok 10. 5. 2012. Od roku 1993 pracuje na Ministerstve zahraničných vecí SR. V rokoch 1996 – 1999 pôsobil ako riaditeľ odboru bezpečnostnej politiky, následne až do roku 2004 bol veľvyslancom v Moskve a od roku 2005 do 2010 veľvyslancom na zastupiteľskom úrade v Belehrade. Do svojho menovania na post predsedu ÚSŽZ  pracoval ako referent na odbore obchodu, investícií a inovácií MZV SR. Jeho kompletný životopis nájdete na známej adrese http://www.uszz.sk/ odkiaľ sme túto informáciu prebrali.