14. 2. 2009

Do kina na Slepé lásky


Iste ste už nedočkavo sledovali blog a čakali na sľubované podrobnosti o tom, kedy spolu pôjdeme do kina na slovenský film Slepé lásky.
http://www.ascdistribution.com/fiche.asp?id=38
http://www.blindloves.com/

Film režiséra Juraja Lehotského bol ocenený na festivale v Cannes v máji 2008 a vo francúzskej distribúcii vyšiel minulú stredu, teší sa výbornej kritike. Netradičný dokumentárny film o láske medzi nevidiacimi a ako hovorí upútavka: "L'amour peut être doux, l'amour peut être bête, l'amour peut aussi être aveugle parfois..."

V Paríži film hrajú na dvoch miestach, v MK2 Beaubourg (50, rue Rambuteau, 75 003) a v kine Arlequin (76, rue de Rennes, 75 006) a to iba do 24.februára. Treba sa teda poponáhľať.

My si ho pozrieme v stredu, 18. februára o 19h50 v MK2 Rambouteau.
Film je v pôvodnej verzii po slovensky s fr. titulkami, takže neváhajte vziať so sebou aj svojich francúzskych priateľov a známych.
Dajte vedieť v komentároch, či prídete a kto má záujem, stretnúť sa na apero pred alebo po filme.

Tešíme sa na Slepé lásky - a samozrejme na vás!

13. 2. 2009

Picasso et les Maîtres

Začiatkom decembra 2008 BSF vyhlásil súťaž o 2 voľné vstupenky na výstavu Picasso et les Maîtres ako poďakovanie za vašu výpomoc na vianočných trhoch. Vstupenky a katalóg výstavy získala Ľudmila Štefániková, ktorá sa s nami podelila o dojmy z výstavy:
Bola streda, 13 januar 2009. Vystupili sme z metra a vykrocili sme priamo ku vchodu k vystave. Vdaka specialnym vstupenkam sme nemuseli vystat rad cim sme si vysluzili ziarlive pohlady cakajucich na listky. Bolo to fajn, lebo pocasie bolo sychrave. Ked som vstupila do prvej miestnosti, bola som velmi prekvapena. Vystavna miestnost bola velmi tmava, seda, ako aj vsetky ostatne mimochodom, svetelne spoty mierili priamo na obrazy. Cely koncept vystavy spocival v porovnani originalneho diela a jeho interpretovanej Picassovej kopie. Zaciatok vystavy, a teda prva miestnost, koresponduje na Picassove zaciatky na univerzitach, ked kreslili busty a anticke sochy, detaily tela. Najzaujimavejsie na tom bolo to, ze aj tie sochy, ktore skicoval, sme mali moznost vidiet na vlastne oci. Boli umiestnene v strede saly. Po stranach boli na stenach vyvesene rozne Picassove obrazy.V dalsich miestnostiach sme mali moznost vidiet diela zoskupene tematicky, podla majstra, ktorym sa inspiroval, alebo podla obdobia z Picassovho zivota. V strede sal boli zaroven pod sklom vystavene original + grafiky, ktore boli prezentovane podla postupnosti tvorenia, cim chcem povedat, ze sme mali moznost vidiet prvu etapu obrazu, hruby nacrt, nasledne pribudajuce detaily a finalny vytvor. Bolo to velmi zaujimave, pre mna ako amatera, sledovat ako vlastne vznika taka grafika.Ku koncu vystavy samozrejme nesmeli chybat zatisia.Ani sme sa nenazdali a bolo po vystave. Musim priznat, ze co to do velkosti, vystava bola situovana cez dve poschodia, co sa mne zdalo popravde malo, ale v skutocnosti sme tam stravili tri a pol hodiny, pretoze pred kazdym obrazom sme sa jednoducho museli zdrzat. Takze by som chcela potvrdit, ano bola to jedna z najvacsich vystav Picassa vobec, ale nie do velkosti, ale presnejsie do objemu, hlbky a preciznosti myslienky vystavovat diela este nevystavovane v koncepcii tak komplexnej a eklektickej.Z organizacneho hladiska zoskupit originaly majstrov a Picassove diela musela byt riadna praca, ale stalo to zato. Tato vystava bola medialnou senzaciou, pretoze prelomila rekordy v pocte navstevnikov, ktori prisli do Pariza z roznych kutov sveta prave koli nej. Mne z nej ostali hlboke dojmy a zaroven krasny katalog zahrnujuci vystavene diela a komentare, ktory som k listkom vyhrala.
Ľudmila

9. 2. 2009

Rekonštrukcia priestorov a dočasná zmena adresy Veľvyslanectva SR vo FR



Začiatkom februára 2009 sa Veľvyslanectvo SR vo FR z dôvodu plánovanej rekonštrukcie budov na krajanom známej adrese 125, rue du Ranelagh, 75016 Paris dočasne presťahovalo do nových priestorov. V tejto súvislosti sme sa so žiadosťou o podrobnejšie informácie obrátili priamo na náš zastupiteľský úrad.

Odkedy slovenské veľvyslanectvo sídli v priestoroch na ulici Ranelagh?
Od vzniku SR v roku 1993. Komplex budov predtým patril Veľvyslanectvu ČSFR vo FR, sídlilo v ňom jeho obchodno-ekonomické oddelenie. Vila so salónmi, ktoré krajania dôverne poznajú zo spoločenských a kultúrnych podujatí veľvyslanectva alebo Slovenského inštitútu v Paríži, pôvodne patrila známej parížskej rodine Polacco. Na naše spoločenské podujatia pozývame Michela Polacco, ktorého možno poznáte z vĺn francúzskeho rozhlasu.
Začiatkom februára sa veľvyslanectvo presťahovalo do prechodných priestorov. Kde vás teraz nájdeme?
Dňa 3. februára 2009 sa všetky oddelenia veľvyslanectva presťahovali do administratívnych priestorov Multiburo Trocadéro (viď foto a plán). Nové kontaktné údaje sú nasledovné: 14 Avenue d’Eylau, 75016 Paris; Tel.: +33 (0)1 70 92 93 70; Fax: +33 (0)1 70 92 93 79; Email: emb.paris@mzv.sk Úradné hodiny veľvyslanectva zostávajú nezmenené: pondelok - piatok, 08:30 - 13:00 hod. a 14:00 - 17:00 hod. Krajania nájdu tieto informácie aj na internetovej stránke veľvyslanectva http://www.mzv.sk/pariz
Pre krajanov je mimoriadne dôležité konzulárne oddelenie. Ako sa ho dotkli nedávne zmeny?
Sťahovaním došlo k zmene jeho stránkových hodín: utorok a štvrtok, 09:00 - 12:00 hod. Okrem operatívneho riešenia všetkých konzulárnych prípadov slovenských občanov vo Francúzsku konzulárne oddelenia takisto zodpovedá za výkon štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí.
Krajanom zároveň pripomíname možnosť dobrovoľnej registrácie do zoznamu, ktorý sa využíva pri príprave pozvánok na akcie veľvyslanectva a Slovenského inštitútu. V prípade záujmu môžu o zápis do tohto zoznamu požiadať mailom alebo telefonicky.
Ako bude v zmenených podmienkach pracovať Slovenský inštitút v Paríži? Aké podujatia plánuje v najbližšom období?
Slovenský inštitút sa 3. februára 2009 presťahoval na rovnakú adresu ako veľvyslanectvo. Pracovať bude rovnakým spôsobom ako doteraz s tým rozdielom, že dočasne nebude môcť využívať salóny veľvyslanectva na ulici Ranelagh. Slovenské umenie bude v Paríži pravidelne prezentované v Cité international des Arts (http://www.citedesartsparis.net/). Inštitút v najbližšom období plánuje uvedenie úspešného slovenského filmu Slepé lásky, koncert slovenskej opernej speváčky Adriany Kučerovej a viaceré umelecké výstavy. Záujemcovia nájdu informácie o programe inštitútu na jeho internetovej stránke www.siparis.mfa.sk/ Mesačný program im môže inštitút zasielať aj emailom. Do mailinglistu budú zaradení na základe emailovej alebo telefonickej žiadosti.

Februárový program Slovenského inštitútu

Programu na tento mesiac dominujú Slepé lásky. Ich parížsku predpremiéru ešte koncom minulého roka zorganizoval Slovenský inštitút. Zdá sa, že filmu sa darí, svedčia o tom početné nominácie na významné medzinárodné festivaly. Jednoznačným úspechom je aj uvedenie snímky vo francúzskej distribúcii. Podrobnosti o Slepých láskach a ich tvorcoch nájdete na adrese http://www.blindloves.com/

Program si môžete prezrieť alebo vytlačiť po kliknutí na obrázok.