30. 9. 2011

Ešte slovko k Parížanke

La Parisienne 2011 – vysokosportovy zazitok (nielen) pre zaciatocnikov

Uz je nejaky cas dobehnute. Pravdupovediac, uz su vyprate a vyzehlene dresy aj naspat v skrini a stale som len hladala ako ten pocit z nedelneho behu vyjadrit (dostala som to totiz za ulohu ;-)). Pomohla mi az kamaratka, ktorej som - nie malo hrda, co som zvladla – ukazovala moju nahodne zachytenu fotku z cielovej rovinky. « Ale ved ty sa smejes ??!! » povedala sokovane. No ano, ked tak nad tym rozmyslam, usmievala som sa asi celych tych 6 km a potom este celu cestu domov az hadam kym som vecer nezalahla do postele….

A o  tom ten pretek vlastne asi bol. 6 kilometrova trasa vytycena v koncinach Pariza s tymi naj klisé turistickymi sceneriami nie je o nejakom strhavani rekordov a porazanim superov. Je to o prekonani v prvom rade seba sama, o zdielani sportoveho ducha a kamaratstva a v rade neposlednom o podpore dobrej veci – cast vytazku ide na podporu vyskumu rakoviny prsnika.

Vdaka blogu sme tento rok dali dokopy slovenske druzstvo aj ked sme sa nakoniec z pat zapisanych v den D stretli len tri. Tina a Ada hrali ulohu skusenych matadoriek. Pre mna, vikendovu bezkynu to bola premiera. Strategiou dna bolo prist na start dostatocne skoro aby sme boli najlepsie hned v prvej vlne. Oblecene, rozcvicene a s nakreslenym slovenskym znakom na licku sme zaujali stanovisko na moste veducom spod Eifelovej veze k startu uz kratko po deviatej.

Ranny Pariz sa nam prebudzal pred ocami (ci pod nohami?), most sa rychlo plnil startovacimi cislami a krasnu atmosferu neskazil jemny dazd ani viac nez hodinove zdrzanie startu. Po nekonecnom posuvani sa na moste, finalnej dance-rozcvicke sme teda vybehli konecne za zvukov tohtorocnej znelky – kankanu (ktory nam v tom hluku napadne pripominal cimbalovu muziku :-)).

Treba podotknut, ze La Parisienne alebo Parizanka sa za 15 rokov svojej existencie rozrastla do gigantickych rozmerov a startom tento rok vo viacerych vlnach prebehlo viac nez 21 000 ucastnicok. Takze boli chvile ked clovek, uvazneny v mase, moze vymyslat co chce ale dav ho aj tak vedie svojim vlastnym tempom. Po prvom, takmer spolocne odbehnutom kilometri sa ozajstne bezkyne Tina a Ada odtrhli aby ukazali co v nich je a ja som pokracovala svojim amatersko-turistickym tempom. A skutocne sa po oboch stranach Seiny kluckujuca trasa, od Trocadéra az po Vojensku skolu vedla Marsovych poli, dala ponat ako kulturno-spoznavaci pochod. Okrem scenerii bolo o zabavu postarane vdaka niekolkym, velmi vykonnym orchestrom rozmiestnenych po trase ci povzbudzujucim divakom s profi transparentmi na podporu kolegyn.

Dojimave boli detskou ruckou namalovane kartony pre kazdu najlepsiu beziacu mamu. Osobitnu kategoriu rozptylenia tvorili samotne sutaziace od sloganov na teamovych firemnych trickach az po regulerne karnevalove prestrojenia kamaratskych druzstiev, ktore si to sem prisli skutocne uzit! Trasa v rytme kilometrovych znaciek tak presla ani neviem ako a vyburcovana atmosferou som sa dokonca vypala k finalnemu sprintu. Za cielom, uz s ruzickou a medailou (ktoru dostala kazda ucastnicka) sa potom dostavil krasny pocit zadostucinenia – dali sme to!

Vysledky:
SLOVAK TEAM
3 445.miesto Martina 00:36:46
3 469.miesto  Andrea 00:36:48
14 827.miesto Michaela 00:45:55

PS 1: dakujeme tymto zaroven Slovenskej Agenture pre Cestovny Ruch, ktora nas vystrojila siltovkami, ktore – okrem toho, ze nam strasne pristali – sa nam v tom dazdi velmi zisli :-)

PS2: dufam, ze o rok sa nas na starte stretne este viac!

Michaela

29. 9. 2011

To hádam ani nie je možné!!!

Tak asi takto som reagovala potom, čo sa mi do rúk, respektíve na obrazovku, dostala nasledujúca správa: "Má sa rušiť Slovenský inštitút v Paríži..." Celý článok, ktorý uverejnila Pravda, si môžete prečítať po kliknutí na názov tohto príspevku.
To znamená, že "my", ktorí sme naopak stále dúfali, že inštitút dostane priestory, otvorí konečne svoju knižnicu pre verejnosť a hlavne poskytne nám krajanom miesto, kde sa môžeme nerušene ako i "neorganizovane" stretávať, sme sa teda poriadne riadne mýlili. A nehovorím už ani o tom, že inštitút pripravoval mnohé akcie ani nie tak pre nás, ako pre Francúzov, aby nás lepšie poznali a mali chuť navštíviť a spoznávať Slovensko. To nám už vôbec nezáleží na našej kultúre a na nás samých? Viaceré francúzske osobnosti a literáti nám opakovane prízvukujú, že Slovensko je križovatkou kultúr, píšu a zaujímajú sa o naše historické udalosti a osobnosti, ktoré podľa nich pohli svetom, a my im na ich záujem odpovedáme takto. Rozumiem, že je potrebné šetriť, ale je toto naozaj tá správna cesta. Prečo radšej nepropagujeme našu krajinu, tak ako to tu robia Poliaci, Rumuni, ale i Česi? Nech k nám príde viac turistov, študentov a nech sa takto nazbierajú potrebné finančné prostriedky.
Mnohé krajanské spolky sa snažia o nemožné a za ich iniciatívy im ďakujeme, ale bez oficiálneho "štátneho" zástupcu akým je SI, to proste bude ešte ťažšie. Pevne verím, že táto správa je buď nepodložená, alebo že ide len o zlý nápad, ktorý sa čoskoro rozplynie.

27. 9. 2011

Nevšedný príbeh Karola Pajera

Ahoj Blogeri, dávame vám do pozornosti nevšedný príbeh pozoruhodného krajana Karola Pajera. Počas druhej svetovej vojny vo Francúzsku pomáhal zachraňovať židovské deti. Takisto sa aktívne zapojil do protifašistického odboja. Viac o jeho pohnutom osude a životných peripetiách sa dozviete po kliknutí na názov príspevku, alebo na obrázky. Za informáciu o článku ďakujeme Jankovi.

25. 9. 2011

Foto spomienka na Parisienne 2011

Bežalo sa nám super!!! Výborná akcia, opäť sme trochu zmokli... Ešteže sme mali super šiltovky so Slovakia! :) Slovakteam bol nakoniec v počte 3. Zuzku pozdravujeme a na budúci rok dáme aj s ňou. Gratulujem parižienkam! Aďa