2. 10. 2009

La Nuit Blanche - už zajtra

V sobotu 3. októbra sa v Paríži uskutoční už ôsmy ročník "La Nuit Blanche". Program tejto noci môžete nájsť na stránke http://www.nuitblanche2009.com/
Tento rok sa na akcii zúčastnia po prvýkrýt aj Notre-Dame de Paris, Grande mosquée de Paris a Institut océanographique. Po celú noc bude navštevníkom k dispozícii linka metra 11. Nuit Blanche sa bude konať v Quartier latin, pri Buttes Chaumont aj priamo v centre Paríža.
Ja sa isto vyberiem do mesta, tak dajte vedieť ak sa chcete pridať...

1. 10. 2009

Trio Radovan Tariska à Paris

Dans le cadre de la Semaine des cultures étrangères a Paris, sous le titre Sublimons les frontières !, l'Institut slovaque de Paris vous invite cordialement au concert de Trio Radovan Tariska Le Jazz fait vibrer l'art contemporain slovaque à l'occasion de la dernière visite de l’exposition Métamorphoses. Le concert aura lieu à la Cité internationale des Arts (18 rue de l'Hôtel de ville, 75004 Paris) le 1er octobre de 18h à 19h. Les artistes musiciens et les artistes plasticiens se rencontrent dans ce concert/exposition. La musique de Radovan Tariska s’inspire des créations visuelles et interprète leurs histoires imaginaires. Entrée libre.
POZOR! Ak vám nevyhovuje termín dnešného vystúpenia Tria Radovana Tarišku, môžete si ho prísť vypočuť zajtra, 2. októbra, na radnicu štvorky. Viac informácií nájdete v októbrovom programe Slovenského inštitútu.

Októbrový program Slovenského inštitútu


Ahoj Blogeri, po bohatom septembrovom programe Slovenský inštitút v Paríži prichádza s ďalšími zaujímavými podujatiami, ktoré vám priblížia aktuálne slovenské umelecké trendy. Priestor dostane hudba, výtvarné umenie aj literatúra.
V Paríži na dvoch koncertoch vystúpi neprehliadnuteľný zjav slovenskej jazzovej scény saxofonista Radovan Tariška s kapelou. Ak vám nevyhovuje termín dnešného vystúpenia jeho tria, môžete si ho prísť vypočuť zajtra, 2. októbra, na radnicu štvorky.
V rámci európskeho projektu Transparences vám svoje nové práce predstaví renomovaný slovenský výtvarník Palo Macho - http://www.palomacho.com/
Priaznivcov literatúry a histórie istotne poteší prezentácia publikácie francúzskeho historika profesora Marèsa venovanej histórii Strednej Európy v atraktívnych priestoroch Maison Heinrich Heine v parížskom Cité U. Diskusiu bude moderovať Etienne Boisserie, mladý francúzsky historik, ktorý ako pedagóg pôsobil niekoľko rokov aj na Slovensku.

29. 9. 2009

Dni Slovákov žijúcich v zahraničí 2009

V dňoch 1. – 5. októbra sa v Žilinskom a Bratislavskom samosprávnom kraji uskutočnia Dni Slovákov žijúcich v zahraničí 2009. Hlavným organizátorom podujatia je Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Hlavnými spoluorganizátormi sú Žilinský a Bratislavský samosprávny kraj, ďalšími spoluorganizátormi sú mesto Žilina a mesto Bratislava. Na organizovaní jednotlivých podujatí sa podieľajú aj osvetové strediská, mestské knižnice a ďalšie kultúrne inštitúcie. Ich organizátori sa tento rok zamerali na prezentáciu kultúry a života Slovákov v krajinách západnej Európy, teda tých európskych krajín, ktoré prijali slovenských emigrantov v rôznych emigračných vlnách (Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, Taliansko, Švédsko, Nórsko, Dánsko, Veľká Británia, Írsko). Slováci žijúci na území týchto krajín sú potomkami vysťahovalcov sociálnej emigrácie medzivojnového obdobia (Francúzsko, Belgicko), patria sem predstavitelia politickej emigrácie z rokov 1945, 1948, 1968 (Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, Taliansko, Švédsko, Nórsko, Dánsko) a takisto Slováci, ktorí odchádzali za prácou alebo na štúdium po roku 1990 (Veľká Británia, Írsko atď.). Z ich radov vyšli významné osobnosti v oblasti literatúry, vedy, techniky i umenia, ktoré sa hlásia k slovenským koreňom a zároveň obohacujú svojimi vedomosťami a schopnosťami krajiny, v ktorých žijú. Na Dňoch Slovákov žijúcich v zahraničí 2009 sa predstavia súčasní predstavitelia ich umeleckého života. Program obsahuje pestrú paletu prezentácií z rôznych oblastí kultúrneho, spolkového i národného života ako napríklad galakoncerty, umelecké a dokumentárne výstavy, prezentácie knižnej tvorby a krajanskej tlače, besedy s predstaviteľmi krajanských spolkov a pod.