18. 4. 2012

Slovenské víno na Titanicu

Titanic... Sú ho plné noviny, telka a v kine si môžeme pozrieť staronovú 3D verziu. Minulú sobotu sme si totiž pripomenuli 100. výročie jeho prvej i poslednej plavby. V roku 1912 bol Titanic najväčším parníkom : 265m dlhý, 28m široký, vážil okolo 46 000 ton. Na jeho palube sa ocitlo 2201 pasažierov vrátane posádky, 40 ton zemiakov, 34 ton mäsa a 20 000 fliaš piva. A nejaké to vínko, a nie hocijaké. Pre najnáročnejších pasažierov boli v ponuke vín i mimoriadne kvalitné vína z palugayovských pivníc s názvom Chateau Palugyay. Ako jediné vína z Rakúsko – Uhorska sa vtedy pili na palubách zámorských lodí.
Zakladateľom rodinného obchodu s vínom bol už v 19. storočí Jacob Palugyay, ktorý ako prvý začal v Bratislave predávať víno vo fľaškách a ktorý bol vynikajúcim obchodníkom a stratégom. Mimoriadne kvalitné šumivé vína si obľúbili nielen návštevníci bratislavských reštaurácií, ale rýchlo sa dostali na kráľovské a cisárske stoly po celom svete. Chýr o kvalite vína Chateau Palugyay ho teda dostal aj do vinotéky Titanicu. Cestujúci si na ňom pochutnávali až do tragického nárazu lode na ľadovec a tak v hlbinách mora skončili aj stovky luxusných fliaš Chateau Palagyay.
Na priloženej fotografii môžete vidieť dochovanú historickú fľašu sektu z pivníc Chateau Palugyay zo začiatku 20. storočia a jej súčasnú podobu sektu rovnakej značky z pivníc Villa Vino Rača http://www.villavinoraca.sk/