12. 3. 2010

O vzájomných slovensko-francúzskych vzťahoch

Na našom blogu sme vás už viackrát informovali o krajanských spolkoch...v skratke sme spomenuli aj AOTS - Association des Originaires des Pays Tchèques et Slovaque. Nedávno sme sa stretli s jej tajomníkom Michelom ANDRE ohľadom možností spoločných projektov, tak uvidíme ako to dopadne. Táto asociácia sa pred vyše rokom presťahovala do nových priestorov, na 8 rue Bachelet, Paris 18. A keď sme ich videli, hneď nás napadlo množsvo podujatí, ktoré by sa tam mohli uskutočniť.
AOTS je medzi nami známe najmä vďaka kurzom slovenčiny pre francúzskych nadšencov našej kultúry a jazyka, ale i prostredníctvom folklórneho súboru NADEJE. Viac informácií nájdete na ich internetovej stránke po kliknutí na názov tohto príspevku. Pre čitateľov blogu sme dostali aj knižku Slovensko - Francúzsko, ktorej spoluautorom je Daniel Compagnon, prezident spolku.
Neváhajte a do konca marca sa ozvite v komentároch (nezabudnite uviesť mailový kontakt) a vyhrajte spomínanú publikáciu so zaujímavými fotkami a francúzskym aj slovenským textom, ktorý priblíži históriu našich bilaterálnych vzťahov aj vašim francúzskym priateľom. Výhercu vylosujeme 31. marca a budeme ho kontaktovať mailom.

Slovenský recept na úspech

„Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch.“ To sú úvodné slová prezentácie rubriky Slovenský recept na úspech denníka Hospodárske noviny http://hnonline.sk/ Rubrika pravidelne prináša príbehy úspešných Slovákov, ktorí sa dokázali presadiť v rôznych kútoch sveta. Viac po kliknutí na názov príspevku.

Ak poznáte nejakého zaujímavého krajana pôsobiaceho vo Francúzsku, neváhajte a pripravte s ním krátky rozhovor. Radi ho zverejníme na blogu.

8. 3. 2010

Triango

Hudobné vydavateľstvo Pavian Records v roku 2007 vydalo CD s názvom Triango. Trojica renomovaných slovenských inštrumentalistov na ňom predstavuje tangá popredných svetových skladateľov vo vlastných aranžmánoch. Triango je jedinečným projektom jedného z najznámejších súčasných slovenských dirigentov, skladateľov a klavíristov, ktorý veľkú časť svojho života prežil v Kanade a neskôr v USA - Petra Breinera. Flexibilný klavirista a nad hranicami štýlov slobodne poletujúci skladateľ si prizval podobne slobodných spoluhráčov: vynikajúceho huslistu Stana Palúcha a akordeonistu Borisa Lenka. Viac o projekte sa dočítate na http://www.triango.sk/ CD vám požičia Broňa.