12. 2. 2011

La fourchette

Poznáte výhody webstránky http://www.lafourchette.com/ ? Ok, ak áno, tak som skutočne posledná v Paríži, ktorá som sa o tom dozvedela len tento týždeň... :)
Táto stránka je niečo viac ako len informačný portál o reštauráciách, kde sa píše, kde čo varia. Prostredníctvom nej sa totiž dajú získať v Paríži velké zľavy a to až do 50% z vášho účtu v reštaurácii. Stránka ponúka rôzne reštaurácie a každý deň iné zľavy do jednoduchých, ale hlavne stredne drahých, drahých a veľmi drahých reštaurácií. Stačí si vybrať tú svoju, rezervovať priamo cez web a automaticky pri úhrade sa vám z účtu odráta dohodnutá zľava. Ak teda máte občas plné zuby parížskych malých brasseries, kde ste nepohodlnne usadení na drevených stoličkách, susedia od vedľajšieho stola vám pozerajú do taniera a počúvajú celú vašu konverzáciu, za „rovnakú“ cenu si môžete ísť posedieť do pohodlnného chic zátišia s tlmenými svetlami do niektorej z reštaurácií drahých parížskych hotelov, kde vám čašník ochotne pomôže s kabátom, alebo si pochutiť na špeciálitách od veľkých „chefs“.
Nuž, kliknite na názov článku a vyberte si svoju zľavu. Funguje to! A ak niečo prevratné ochutnáte, tak nám určite dajte vedieť. :)

10. 2. 2011

Lyžovačka vo Valmeinier

Ahoj Blogeri, ak máte záujem, je tu pre vás lyžiarsky týždeň pre 1 - 2 osoby v termíne 12. - 19. 2. 2011 v stredisku http://www.valmeinier.com/ Ubytovanie v rezidencii 3*** s bazénom, v štúdiu s 2 miestami v spacej časti a 1 - 2 miestami na rozťahovacej kanape v obývacej časti. Participácia za ubytovanie je symbolická – 50€. Permanentka na vleky stojí 150 €. Doprava nočným TGV z Gare de Lyon v piatok 11. februára 2011 o 23h45. Pobyt je však možné zahájiť aj neskôr. Cieľová železničná stanica je Gare de TGV St. Michel de Valloire, potom sa cestuje ešte 12 km autobusom. V prípade záujmu obratom kontaktujte pána Eugena Pazmana - Tel.: 01 47 73 04 42, Mob.: 06 47 24 78 57, Mail: pazman.eugene@neuf.fr

9. 2. 2011

Krycie meno „Hary“

Už pravidelne pred odchodom na dovolenku na Slovensko "surfujem" na internete a hľadám dopredu knižky, ktoré by som si mohla kúpiť. Takto som natrafila aj na knižku Krycie meno "Hary", v ktorej francúzsky diplomat vydáva svedectvo o svojich skúsenostiach z rokov 1984-85 s vtedajšou československou ŠTB. Hneď som si povedala, že to môže byť zaujímavé a ak sa mi bude páčiť, tak sa ju potom pokúsim zohnať v origináli vo francúžštine pre manžela. Aké bolo moje potešenie keď som pri kúpe zbadala, že knižka sa na Slovensku predáva v dvojjazyčnej verzii. Nečakajte strhujúci román, pretože Haryho príbeh nenesie ani zďaleka znaky tragických osudov našich disidentov. Ale na druhej strane je prvým zdokumentovaným svedectvom nič netušiacej osoby o procese jej vlastného sledovania. Otvorenie spisov ŠTB umožnilo autorovi spoznať inú realitu jeho pobytu u nás. A tak sa rozhodol, že sa o ňu podelí nielen s francúzskymi čitateľmi, pre ktorých ide skôr o fikciu, ale hlavne s nami, pre ktorých je už len dávnou spomienkou či nepoznanou minulosťou.