20. 12. 2011

Vianoce a PF 2012

Hurá, už je sneh, rozlieha sa smiech. (Teda aspoň tu na strednom Slovensku.)
Deti kričia, zvonček znie, biele mámenie. Sneh je vôkol nás, svetu dáva jas. Rozlieha sa zvonenie, zima je tu zas.
Zdravie, šťastie, pokoj svätý za celý blog vinšujeme vám. Nech sa predvianočný zhon vytratí z vašich domácností a zastaví sa u vás čas.
V kruhu najbližších či na Slovensku či vo Francúzsku oslávte tieto sviatky čarovné a naberte z nich energie do prichádzajúceho nového roku 2012.

Reakcie ministerstiev na petíciu "Koniec slovenskej kultúry vo Francúzsku?"

Milí blogeri a priaznivci Slovenského inštitútu v Paríži, aspoň takto by som vás chcela informovať o osude našej akcie na "záchranu" SI vo Francúzsku.
Koncom novembra mi prišla odpoveď z MZV SR a keďže som bola na potulkách svetom, nestihla som vám ešte dať vedieť, ako to dopadlo. No a pravdupovediac som v kútiku duše čakala, že snáď ešte príde aj nejaká iná, konštruktívna odpoveď, ale neprišla. Po kliknutí na obrázok si môžete prečítať list z MZV SR, ktorý len potvrdzuje, že sa k otázke kultúry vyjadrujeme len čisto administratívne.
Naša akcia bola "premlčaná", keďže petícia nespĺňa náležitosti podľa zákona o petičnom práve. Tu by som chcela podotknúť, že sme využili vo FR akceptovanú elektoronickú formu petície, keďže Blog Slovákov vo FR je len neformálne zoskupenie bez stálej členskej základne a Slováci vo Francúzsku sú rozptýlení po celej krajine. Naša výzva mala za cieľ vyvolať diskusiu o otázke slovenskej kultúry vo FR. Bohužiaľ z uvedeného listu mám však dojem, že pán minister zrejme ani nevie, že nejaká akcia existuje.
Pozitívnu odpoveď sme naopak dostali od ministra kultúry, ktorý zrejme, tak ako my, len čaká, ako sa celá vec ďalej vyvinie.
Po predvianočnom zhone a sviatkoch pokoja sa k tejto téme ešte vrátime, pretože osud SI v Paríži nám nie je ľahostajný.

19. 12. 2011

Nový web USZZ


Ahoj Blogeri, upozorňujeme vás na novú webovú stránku Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorá užívateľa upúta kvalitným dizajnom a uľahčí mu orientáciu a vyhľadávanie. Nájdete na nej informácie o úrade, ktorý je koordinačným a výkonným orgánom zabezpečujúcim proces tvorby štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí a výkon štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí. Nová stránka ponúka informácie o aktivitách úradu, spôsobe udeľovania dotácií, krajanských spolkoch vo svete, ako aj o výhodách pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Viac na http://www.uszz.sk/