18. 12. 2008

Výsledok súťaže o 2 vstupenky na výstavu Picasso et les Maîtres

Začiatkom decembra 2008 BSF vyhlásil súťaž o 2 voľné vstupenky coupe-file na výstavu Picasso et les Maîtres v Grand Palais platné do 19. januára 2009. Podmienkou súťaže bola aktívna účasť (výpomoc akoukoľvek formou) na vianočných trhoch združenia Deti Dunaja (http://www.detidunaja.sk/), ktoré sa konali v Paríži od 12. do 14. decembra 2008. Spomedzi 20 účastníkov súťaže zástupcovia BSF a Detí Dunaja na záver trhov vyžrebovali jedného výhercu. Vstupenky a katalóg výstavy z dielne Réunion de Musées Nationaux získala Ľudmila Štefániková. BSF výherkyni gratuluje k cene a v mene Detí Dunaja ďakuje za obetavú pomoc na vianočných trhoch.

16. 12. 2008

Stretnutie so zaujímavými Slovákmi

Pod záštitou Veľvyslanca SR vo FR Jána Kuderjavého a s podporou Slovenského inštitútu v Paríži Spolok francúzsko-slovenského priateľstva zorganizoval 27. novembra 2008 Stretnutie so zaujímavými Slovákmi. Tým, ktorí sa na stretnutí na slovenskom veľvyslanectve nemohli zúčastniť, sa jeho obsah a atmosféru rozhodla stručne priblížiť organizátorka Kristína Vernarčíková.
Stretnutie sme začali minútou ticha za nedávno zosnulého Františka Manáka, zakladateľa a dlhoročného predsedu Spolku francúzsko-slovenského priateľstva.
Jarmila Fréaud z nadácie Deti Dunaja (na fotografii vľavo) nám priblížila, ako prišla do FR, ako spoznala svojho manžela, a ako začala pôsobiť v UNESCO. Jej rozprávanie sa však týkalo predovšetkým nadácie Deti Dunaja (http://www.detidunaja.sk/), v ktorej sa angažuje ako dobrovoľníčka. Jarka si spočiatku brávala domov na prázdniny 3 – 4 deti z detského domova v SR. Neskôr podporila myšlienku zlepšiť organizáciu pomoci slovenským deťom. Nadácia začala poskytovať finančné prostriedky na to, aby sa deti mohli zapísať do krúžkov, do hudobnej školy, na rôzne športy alebo chodiť do letných táborov. Jedným z podujatí Detí Dunaja, ktorých cieľom je získavať potrebné prostriedky, sú Slovenské vianočné trhy v Paríži. Tento rok sa konali v dňoch 12. – 14. decembra.
Jozef Fázik z Medzinárodnej organizácie železníc UIC (na fotografii uprostred) zastupuje záujmy viacerých štátov Strednej Európy vrátane SR. Vysvetlil nám pôsobnosť organizácie a prezradil, že jeho tretím dieťaťom (okrem 2 vlastných) je projekt TGV Paríž - Bratislava, ktorý by sa mal realizovať v roku 2013. Po jeho dostavbe by cesta medzi oboma hlavnými mestami mala trvať len neuveriteľných 6 hodín. Jožko nám vyrozprával aj anekdotu o tom, ako v študentských rokoch navštívil Paríž. Na ceste k Eiffelovke ho prepadol hlad, tak si našiel akési schody, posadil sa a vytiahol bagetu. Keď zahnal prvý hlad, otočil sa, aby zistil, kde to vlastne sedí. Na svoje veľké prekvapenie zistil, že priamo pred budovou UIC, o ktorej toľko počul na vysokej škole.
Miroslav Piňák z Agentúry pre jadrovú energiu OECD (na fotografii vpravo) začal vo FR pôsobiť pred poldruha rokom. Po Nežnej revolúcii začal ako univerzitný profesor pôsobiť vo výskumnom centre v Tokyu. Ostatných 10 rokov pracuje pre agentúru OECD, ktorej hlavným poslaním bolo aplikovať Marshalov plán v oblasti jadrovej energetiky. Paradoxom je, že pán Piňák v agentúre zastupuje Japonsko. Na praktických príkladoch sa nás pokúsil zasvätiť do problematiky rádioaktívneho žiarenia. Dozvedeli sme sa veľa o CT u lekára, o fungovaní jadrovej elektrárne, o bezpečnosti, aj o mŕtvych v Černobyle, ktorí sa stali obeťou vedomého nedodržiavania predpisov, nie jadrovej energetiky ako takej, ako aj o precitlivenosti médií na poruchy v jadrových elektrárňach. Diskutovali sme aj o budúcnosti slovenských elektrární v Mochovciach a Jaslovských Bohuniciach.
Na stretnutí nás žiaľ nebolo veľa, o to neformálnejšia a bezprostrednejšia bola naša diskusia. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavostí z rôznych oblastí a spoznali úspešných krajanov, ktorí si vo FR dokázali vybudovať príkladnú kariéru. Stretnutie nás naplnilo pocitmi hrdosti a spolupatričnosti. V tejto súvislosti ďakujeme hosťom za to, že prijali naše pozvanie, Veľvyslanectvu SR vo FR a Slovenskému inštitútu v Paríži za podporu a organizačnú pomoc. Tešíme sa na Vás na ďalších podujatiach nášho spolku (http://asso.franco.slovaque.free.fr/).

Úspech slovenských vianočných trhov v Paríži

V poradí už 7. vianočné trhy francúzsko-slovenského združenia Deti Dunaja (http://www.detidunaja.sk/), ktoré sme zorganizovali v Paríži v dňoch 12. - 14. decembra, mali veľký úspech a naše obavy zo zmeny miesta sa ukázali ako neopodstatnené. Okrem verných priateľov a známych nás navštívili aj náhodní chodci, turisti a dokonca aj Slováci, ktorí si prišli vychutnať vianočný Paríž. Všetci si pochutili na domácich makovníkoch a varenom grogu, ktorý vo víkendovej zime, veľmi dobre zahrial. Užitočné sme spojili s príjemnými stretnutiami s neznámymi ľuďmi, z ktorých niektorí vôbec netušili, kde sa Slovensko nachádza – áno aj takí sa dnes nájdu. Netušili, no vďaka našim trhom dnes už veľmi dobre vedia. Všetci ocenili hlavne našu tradičnú pohostinnosť.
Zarobené peniažky pôjdu, samozrejme po odčítaní nákladov, na našu dobročinnú činnosť na Slovensku. V lete budúceho roku za ne budeme môcť opäť financovať náš už 4. letný tábor starých remesiel určený pre 100 deti z detských domovov a krízových centier na Slovensku.
Úprimne ďakujeme všetkým, ktorí sa na trhoch aktívne podieľali, ale aj tým, ktorí nás prišli podporiť spoločne so svojimi francúzskymi známymi. V mene Detí Dunaja Vám prajem krásne Vianoce, šťastný Novy rok a želám si, aby tých, ktorí na Slovensku využívajú našu pomoc bolo stále menej a menej. S krásnym pozdravom za všetky deti Dunaja, Jarmila

15. 12. 2008

Uchovávanie pamiatky generála Štefánika vo Francúzsku


Veľvyslanectvo SR vo FR 10. decembra 2008 zorganizovalo prezentáciu novej publikácie Service historique de la Défense de la République française (SHD) s názvom La mémoire conservée du général Milan Rastislav Štefánik. (BSF o podujatí informoval 3. decembra 2008 v príspevku La mémoire conservée du général Štefánik.) Publikáciu prezentovali jej autori, pracovníci SHD Frédéric Guelton (na fotografii vľavo), Emanuelle Braudová (uprostred) a doktorand Historické ústavu SAV Michal Kšiňan (vpravo). Súčasťou akcie bola aj autogramiáda, po ktorej som Michalovi položil niekoľko otázok týkajúcich sa jeho pôsobenia vo FR.

Michal, predovšetkým Vám gratulujem k vydaniu knihy, ktorú ste nám dnes večer predstavili s Vašimi kolegami. Ako ste sa zapojili do tohto projektu?
Ďakujem za gratuláciu. Treba povedať, že som mal aj šťastie. V apríli roku 2006 mal riaditeľ SHD-DAT (Vojenský historický ústav – Oddelenie pozemného vojska) plukovník Guelton v Bratislave prednášku o Štefánikovi. Ja som už bol v tom čase rozhodnutý odísť študovať do Paríža a venovať sa Štefánikovi. Tak sme spojili sily. Ja som hľadal v archívoch podklady pre moju diplomovku a zároveň som ich dával aj poručíčke Emmanuelle Braudovej. Tá začala so zhromažďovaním dokumentov už pred mojím príchodom.
Dlhodobo sa špecializujete na osobnosť M. R. Štefánika. Ako ju vnímajú francúzski historici?
Štefánik je osobnosť, ktorá ležala a aj leží na duši mnohým ľuďom vrátane historikov. Tí francúzski, ktorí Štefánika poznajú, ho vnímajú ako veľmi významnú osobnosť. Na druhej strane, dnes sme už ďaleko od nejakého nekritického hagiografického prístupu.
Publikácie o Slovensku, jeho histórii, sú vo Francúzku skôr vzácnosťou. Aká je podľa Vás cesta k posilneniu povedomia Francúzov o našej krajine?
Myslím si, že je to hlavne chyba nás Slovákov. Mali by sme sa viacej snažiť ako jednotlivci, ale väčšia podpora by mala prísť aj od štátu. Jedna z príčin je aj dlhodobá absencia vlastnej štátnosti. Domnievam sa však, že sa to pomaly začína meniť k lepšiemu. Slovenská vláda začína dávať štipendiá Slovákom na štúdiá v zahraničí, ale aj cudzincom, ktorí chcú študovať u nás, máme prvého francúzskeho slovakistu atď. Vyžaduje si to čas a trpezlivosť.
Aké sú Vaše výhľady, pokiaľ ide o spoluprácu na ďalších projektoch vo Francúzsku?
Dúfam, že dobré :) Tento projekt sa však ešte neskončil. Ak sa všetko podarí, mal by vyjsť aj slovenský preklad knihy. Navyše spolupracujem s profesorom Antoinom Marèsom zo Sorbonny, u ktorého by som si chcel začať robiť doktorát (thèse en cotutelle).
V Paríži ste strávili študentské roky, dnes sa do Francúzska často vraciate v súvislosti s vedeckou prácou. Aké boli a sú Vaše kontakty s tunajšou krajanskou komunitou?
S niektorými francúzskymi Slovákmi som sa skamarátil, a keď som v Paríži vždy ich rád pozriem. Podľa možností navštevujem akcie Slovenského inštitútu v Paríži. Samozrejme chodím aj na konferencie, prípadne iné podujatia týkajúce sa Slovenska, kde sa stretávam s krajanmi.