2. 6. 2012

Juniáles SFSP 2012

Ahoj Blogeri, Spolok francúzsko-slovenského priateľstva nás srdečne pozýva na svoje tradičné podujatie, ktorým však tento rok nebude Majáles, ale Juniáles. Uskutoční sa 9. júna 2012 od 14. do 23. hodiny. Tí z Vás, ktorí poznajú Majáles, vedia, že sa môžu tešiť na dobrú zábavu v kruhu príjemných ľudí. Tí, ktorí ešte nemali to potešenie, sú srdečne vítaní. Podrobnejšie informácie o programe podujatia a prihlášku nájdete v prílohe. O minuloročnom Majálese sa dozviete viac na stránke spolku http://www.amitié-franco-slovaque.eu/

28. 5. 2012

Slovák na Global Ocean Race 2011/12

Ahoj Blogeri, na blogu sme už písali o Marcovi Nanninim, slovenskom krajanovi z Talianska, ktorý sa zúčastňuje na významných medzinárodných regatách a pretekoch plachetníc. V prílohe pre Vašu informáciu pripíjame list združenia priateľov Slovenska My@Vy adresovaný veľvyslancovi SR vo FR a krajanským spolkov vo FR s podrobnosťami tykajúcimi sa Marcovej účasti na Global Ocean Race 2011/12, ktorá tento rok končí vo francúzskom Sable d´Olonne. V liste sa takisto dočítate o zaujímavej spolupráci Marca Nanniniho s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

27. 5. 2012

Slovenské e-knihy

Ahoj Blogeri, v našich rozhovoroch sme sa už viackrát zaoberali témou knižnice pre krajanov v Paríži, kde existujú dva väčšie fondy kníh v slovenčine (pôvodná tvorba aj preklady). Prvým je knižnica Slovenského inštitútu v Paríži, ktorá je však verejnosti neprístupná z dôvodu nedostatku personálnych a finančných kapacít. Druhým je fond INALCO, ktorý je však k dispozícii len tamojším študentom slovenčiny. Prostredníctvom blogu sme sa už viackrát pokúsili čeliť tejto milovníkom slovenskej literatúry nepriaznivej situácii a hľadať alternatívy (objednávanie kníh cez Martinus či Gorilu a ich požičiavanie a vymieňanie si na neformálnej báze ).
Situáciu by mohli zlepšiť e-knihy, ktoré pribúdajú aj v slovenčine. So zaujímavou ponukou prichádza denník Sme. Prvú sériu kníh zo svojho Zlatého fondu klasickej slovenskej literatúry teraz prináša vo formáte pre tablety iPad a elektronické čítačky Kindle. Viac o tejto iniciatíve sa dozviete na stránkach Zlatého fonduE-knihy v slovenčine už takisto ponúka napríklad aj online kníhkupecvo Martinus.
Túto novú formu kníh dávame do pozornosti všetkým krajanom vo Francúzsku, ako aj slovenským inštitúciám, ktoré zodpovedajú za starostlivosť o krajanov v zahraničí a spoluprácu s nimi. E-knihy, ako aj tzv. e-singles, sú cenovo prístupné a prostredníctvom internetu ľahko dostupné kdekoľvek na svete. Práve preto je potrebné podporiť vydávanie diel slovenských autorov v takejto forme a ich sprostredkovanie krajanom.