23. 2. 2011

Nový predseda USZZ

Novým predsedom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí je Milan Vetrák. Do funkcie ho od 10. februára 2011 na päť rokov vymenovala vláda SR. Milan Vetrák sa podieľal na zriadení Generálneho sekretariátu pre zahraničných Slovákov a Svetového združenia Slovákov v zahraničí. Spolupracoval aj pri tvorbe zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí a rovnako je autorom článkov o právnom postavení krajanov v zahraničí.
Milan Vetrák predstavil svoje priority v piatich oblastiach pôsobnosti USZZ. Počas funkčného obdobia chce stanoviť strategické a konkrétne ciele štátnej politiky a spôsoby ich dosahovania v domácom a medzinárodnom kontexte, prepracovať koncepciu starostlivosti SR o Slovákov žijúcich v zahraničí s maximálnym dôrazom na odbornosť a záujmy SR, zvýšiť efektivitu starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí, vypracovať a prijať novelu zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí a ďalších právnych predpisov týkajúcich sa danej problematiky (vrátane štatútu úradu), a konečne prijať štandardné pravidlá o dotáciách v pôsobnosti úradu. Informáciu zverejnil USZZ na svojom webe http://www.uszz.sk/

22. 2. 2011

Ako lacno cestovať vo Francúzsku

Určite všetci, ktorí navštívia túto prekrásnu krajinu, by z nej chceli poznať čo najviac. A keďže Francúzsko je veľké a tie krásne miesta sú značne rozptýlené, musíte veľa cestovať. Nakoľko tu takmer úplne chýbajú nadregionálne autobusové linky s výnimkou Eurolines, väčšina ľudí bez vlastného auta si za dopravný prostriedok zvolí TGV. Rýchle, pohodlné, ale ak si lístky vopred nekúpite v nejakej akcii, tak aj poriadne drahé. A pokiaľ sa chcete z Vášho mesta dostať len do blízkej dedinky, a, nedajbože, v nedeľu, nejakých 20 km Vám autobusom zaberie aj 3 hodiny. Preto Francúzi vymysleli nový spôsob cestovania, pre nás Slovákov už starý známy : COVOITURAGE. Na stránke s rovnakým názvom a .fr si jednoducho zadáte miesto odjazdu, miesto príchodu a požadovaný dátum cesty a stránka vám automaticky zobrazí možnosti odvozu, či stopárov s podobným osudom ako je ten Váš. Rovnako vidíte, či sa s Vami šofér bude chcieť rozprávať (BLA BLA), či berie aj veľkú batožinu, počúva hudbu, prípadne či akceptuje prevoz zvierat. Šoféra automobilu, ktorý sa Vám zapáči najviac, môžete hneď kontaktovať internou poštou, ak sa ponáhľate, zväčša mu môžete priamo zavolať na jeho zverejnené / utajené (podľa požiadavky užívateľa) telefónne číslo. Dohodnete si stretnutie, často na stanici, alebo na mieste ktoré ste obaja schopní nájsť , zídete sa, nasleduje bisous et c´est parti ! Samozrejme, svet je zlý, preto ak sa obávate prvého kontaktu, môžete „stopovať“ najprv vo dvojici, prípadne zaslať informácie o Vašej ceste zodpovednému človeku. Stránka zároveň obsahuje aj recenzie na uskutočnenú cestu, takže si Vášho vodiča môžete aspoň trošku preklepnúť. Cesta je zaujímavejšia, možno pohodlnejšia, vo väčšine prípadov oveľa lacnejšia, no istú nevýhodu má v tom, že nikdy neviete, kedy presne prídete. Krása je však skrytá v nepoznanom, preto ak máte veľa času a málo peňazí, dosť odvahy a chuti zažiť nečakané, hor sa do tohto typu cestovania!

Slovaquie, encyclopédie illustrée des monuments

Ahoj Blogeri, vo štvrtok 24. februára 2011 o 19h00 sa v Cité internationale des arts (salle Edmond Michelet, 18 rue de l’Hôtel de ville, Paris 4) uskutoční slávnostná prezentácia novej zaujímavej publikácie vydavateľstva http://www.simplicissimus.sk s názvom Slovaquie, encyclopédie illustrée des monuments. Knihu predstaví jej autor a vydavateľ Peter Kresánek. Hodnotnú skoro tisícstranovú encykolopédiu si na mieste budete môcť kúpiť v slovenskej alebo anglickej verzii. Cena je 99 €. Viac o diele a autorovi sa môžete dočítať na webe slovenského denníka Sme po kliknutí na názov príspevku. Pozvánku si môžete vytlačiť po kliknutí na obrázok.