31. 1. 2012

Pozdrav na svätého Valentína

Viem, že je ešte skoro, ale čas letí... Parížska radnica na tento rok pripravila zaujímavú možnosť valentínskej správy. Na stránke radnice (po kliknutí na názov príspevku) možete do 8. februára vytvoriť správu pre vašu polovičku. Ak bude vybraté komisiou, vaše posolstvo bude svietiť 14. februára od šiestej hodiny rannej do polnoci na informačných paneloch mesta. Je to celkom zábavné a milé, tak sa chopte básnického pera a pridajte sa.
Deň svätého Valentína je obľúbený i zatracovaný. Dnes je to hlavne komerčný sviatok. Legenda tvrdí, že vznikol vďaka kňazovi Valentínovi, ktorý napriek zákazu rímskeho cisára oddával vojakov. Cisár nechcel aby sa ženili. Obával, že potom nebudú chcieť ísť do boja. Kňaza napokon zatkli a popravili 14. febrára. Na jeho pamiatku a počesť vznikol deň zaľúbených. Že ide o obchodný ťah, dokazuje skutočnosť, že sa tento deň znovu začal oslavovať v USA v roku 1907, kedy sa výrobca vianočných prianí Walter Scott ocitol pred bankrotom. Svoju spoločnosť zachránil práve obnovou tradície Valetínskeho pozdravu.
A aby som nezabudla, radničná akcia je pripravená v spolupráci so Sida Info Service, ktorý bude mať svoj informačný stánok vo Forum des Halles (place Carrée, niveau - 3, métro Châtelet).

29. 1. 2012

Košice 2013 - Rezidenčné pobyty

Ahoj Blogeri, Košice sa v roku 2013 spolu s Marseille stanú Európskym hlavným mestom kultúry. O tejto skutočnosti sme už na blogu písali. Tým z vás, ktorý sa o vec zaujímate intenzívnejšie, istotne neunikli ani informácie na stránke Veľvyslanectva SR vo FR o minuloročnej návšteve predstaviteľov Košíc v Marseille.
Košice v súvislosti s týmto ambicióznym projektom už rozbehli viacero zaujímavých projektov, ako napríklad Kasárne Kulturpark. Ďalším je projekt rezidenčných pobytov zahraničných umelcov v Košiciach K.A.I.R. - Košice Artist in Residence. Umelci tu budú tvoriť, spolupracovať s miestnymi umelcami a prezentovať svoje práce verejnosti. Projekt prispeje k spestreniu kultúrneho života „metropoly východu“ a zároveň zviditeľneniu Košíc a Slovenska v Európe.
Ak máte vo Francúzsku známych umelcov, ktorých by projekt mohol zaujímať, postúpte im link http://www.kair.kosice2013.sk/ kde nájdu všetky potrebné informácie a kontakty.