5. 1. 2011

Novoročné priania vo Francúzsku

Ak ste už nejaký ten rôčik vo Francúzsku isto sa vám už stalo, že vaša slovenská rodina a priatelia ostali zaskočení vašim pre nich "neskorým" PF-kom. Vy sa divíte, pretože od prvého januára je vaša mailová schránka preplnená francúzskymi blahoželaniami. Vysvetlenie je jednoduché : iný kraj, iný mrav. Nový rok "založil" už v 46. roku pred Kristom Július Cézar, ktorý stanovil 1. január za prvý deň v kalendári. Po páde rímskej ríše sa vytratila táto tradícia až do čias stredoveku. Angličania slávili nový rok v marci, Taliani na vianoce a Francúzi na veľkú noc. Až s príchodom gregoriánskeho kalendára v roku 1582 tu máme opäť Nový rok prvého januára.
Ak sa chcete vo Francúzsku vyhnúť nešťastiu a hlavne ak chcete dodržať dobré mravy, novoročné prianie želáte či posielate až po odbití polnoci. No a máte na to čas až do 31. januára.
Internet či ponuka pohľadníc, ktoré nie sú vždy francúzskej výroby, však spôsobujú, že čoraz viac ľudí sa už aj tu nechá zlákať spoločným prianím Vianoc a nového roka...tak je už len na vás, ktorú variantu si vyberiete. V každom prípade ak ste náhodou na niekoho zabudli v decembri, práve čítate skvelý argument, prečo vaše prianie prichádza v januári.
Tak vám teda všetkým prajem šťastný nový rok...
Pridať obrázok

4. 1. 2011

Program SI na začiatok januára 2011

V rámci projektu výstavy slovenskej gotiky "Zlatom a ohňom" - D'or et de feu, môžete tento štvrtok 6. januára 2011 v kine Le Champo zhliadnuť film legendárneho režiséra Fritza Langa „Hangmen also die“ (USA, 1942, 2h20). Film je fikciou o atentáte na Reichsprotektora Čiech a Moravy Reinharda Heydricha. 
Po filme sa môžete stretnúť so spisovateľom Laurent om Binetom,  ktorý nám priblíži pravdivý príbeh týchto udalostí, nedávno publikovaných v jeho úspešnej knihe «HHhH» (viac informácií o tejto publikácii nájdete v príspevku "HHhH v preklade" z 11. novembra a "HHhH" z 31. mája 2010). Tento večer je poslednou zo sprievodných akcií výstavy v Musée de Cluny, ktorá sa zavŕši v pondelok 10. januára. Ak ste si ju ešte neboli pozrieť, tak ju nepremeškajte ešte tento víkend.
A ak máte po sviatkoch chuť na trochu vážnej hudby, dajte sa zlákať na organový koncert Moniky Melcovej, ktorý sa uskutoční v nedeľu 9. januára o 16h v kostole Madeleine, Paris 8°.

3. 1. 2011

Začiatok druhého semestra 2010/2011

Ak máte chuť vylepšiť svoje znalosti cudzích jazykov, alebo sa ponoriť do tajomstva fotografie či francúzskej kuchyne, neváhajte a využite širokú paletu kurzov, ktoré ponúka parížska radnica. Od dnes až do 15. januára sa môžete zapísať na semestrálne kurzy, ktoré potrvajú do začiatku leta 2011. Lákavý je nielen výber, ale hlavne prístupné ceny. Pre nováčikov vo Francúzsku, ktorí si potrebujú čo najrýchlejšie osvojiť Molièrov jazyk, sú k dispozícii intenzívne kurzy pre cudzincov v cene 80€ za 60 hodín, čo je naozaj bezkonkurenčná ponuka. Viac informácií o jednotlivých kurzoch (informatiky, varenia, módy či ručných remesiel) nájdete po kliknutí na názov príspevku.

Z našej pošty pre vás: PF 2011

Gabriela ZIAKOVA, Directrice générale
SLOVAQUITAINE
65 rue Huguerie
33000 Bordeaux
Tel. : +336 47 54 29 32
Email : contact@slovaquitaine.com
Site web : www.slovaquitaine.com