13. 12. 2012

Novinky z ÚSŽZ

Ahoj Blogeri, máte pocit, že pre nás, krajanov vo Francúzsku, nikto nič nerobí, nikto sa o nás nestará, nikto na nás nemyslí? Zdá sa vám, že sme odkázaní napospas samým sebe, ďaleko od ľahostajnej vlasti, v neľútostnej cudzine? Ak áno, nie je to nič zvláštne. Pocity sebaľútosti sú žiaľ v našej krajanskej komunite veľmi rozšírené. Nie celkom však zodpovedajú realite.
Na blogu sme už viackrát písali o dotáciách, ktoré Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí každoročne poskytuje krajanom vo svete. Na stránke http://uszz.sk/ nájdete výzvu na predkladanie žiadostí o dotácie na rok 2013, ako aj všetky potrebné tlačivá a metodické usmernenia. O dotácie môžu žiadať nielen spolky, ale aj jednotlivci. Ak máte nápady a hlavne chuť zmeniť defetistické nálady našej krajanskej komunity, neváhajte a zapojte sa. Termín je do 31. januára 2013. Na stránke ÚSŽZ máte k dispozícii aj prehľad dotácií udelených v minulých rokoch. Môžete ho využiť na inšpiráciu.
Náš blog sa pred časom aktívne zapojil do príprav Stálej konferencie Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Uskutočnila sa v Bratislave v októbri 2012. Na stránke http://uszz.sk/ nájdete hlavné výsledky diskusií zástupcov inštitúcií SR a krajanov z celého sveta. Sú pozitívne a zohľadňujú viacero pripomienok, ktoré sme pred konferenciou zaslali ÚSŽZ. Ten takisto pripravujezborník príspevkov z konferencie.

11. 12. 2012

Vianočné koncerty

Na konci tohto týždňa si môžete vybrať z ponuky dvoch koncertov :
  • tento piatok, 14. decembra o 20h vás pozýva Slovenský inštitút v Paríži do kostola Madeleine na vianočné predstavenie Vinšujeme vám... speváckeho zboru SĽUK. Koncert plný kolied a vianočných piesní približuje divákom neopakovateľnú atmosféru tradičných Vianoc a predstavuje bohatú piesňovú a hudobnú tvorbu vianočného obdobia Slovákov a národnostných menšín žijúcich na Slovensku. Špecifikom tohto programu je výber vianočného repertoáru a rôznosť prístupov pri jeho spracovaní oslovenými hudobnými skladateľmi. Hudobným spestrením je aj použitie ľudových nástrojov typických pre vianočné obdobie a hudbu vybraných etnických skupín – píšťaliek, zvoncov, rolničiek a trombít.
  • V nedeľu 16. decembra o 17h vás pozýva Ladislav Szathmary na svoj organový koncert do Palais de Compiègne. Vstup po rezervácii na 03 44 86 25 45