6. 3. 2009

Questions pour un champion, spéciale langue française – horaires de diffusion

Ahoj Blogeri! Vo svojom komentári na príspevok BSF Questions pour un champion - spéciale langue française z 22. januára 2009 som Adi a Broni sľúbil, že sa pokúsim zistiť, kedy France 3 odvysiela špeciálne kolo súťaže, ktoré sa za účasti zástupcov Slovenska nakrúcalo 6. marca. Produkcia mi poskytla nasledujúcu informáciu: La diffusion de l'émission quotidienne des 4 candidats Slovaques a lieu le samedi 14 mars à 18h00 sur France 3. La grande finale Spéciale langue française a lieu le lundi 16 mars à 20h35 sur France 3. Prajem vám napínavé sledovanie.

5. 3. 2009

Gran Torino

Ten kto aspoň trochu pozná filmovú tvorbu Clinta Eastwooda vie, že si vždy vyberal výnimočné postavy so silným charakterom a pevnými zásadami. Platí to nielen pre filmy v ktorých hral, ale i pre filmy, ktoré sám režíroval (z tých posledných stačí spomenúť film L´Échange, ktorého recenziu sme na našom blogu uverejnili 30. novembra 2008).

Svojmu štýlu Clint zostal verný i vo svojom najnovšom filme, Gran Torino, ktorý nielen režíroval, ale v ňom i stvárnil hlavnú postavu. Walt Kowalski, veterán vojny v Kórei, je zatrpknutý, osamelý starý muž, ktorý práve pochoval manželku, synovia, ku ktorým si nikdy nevedel nájsť cestu, sa už hádajú o budúce dedičstvo, a tak mu spoločnosť robí už len jeho verný pes Daisy, plechovice piva, brokovnica neustále pripravená na použitie a jeho milované Gran Torino, auto o ktoré sa stará priam fanaticky. Walt, so sklonmi k rasizmu a šovinizmu, žije v štvrti obývanej takmer výlučne imigrantmi ázijského pôvodu, preto sa často cíti byť cudzincom vo svojej krajine.

Jeho život však čaká zásadná zmena. Keď sa Thao, Waltov mladý sused pôvodom Hmong, pokúsi ukradnúť Waltovo milované Gran Torino (a v čom mu zabráni Waltova vždy pripravená brokovnica), Thaova sestra Sue ho prinúti "vykúpiť sa" prácou pre Walta. To, čo spočiatku vyzerá ako stret dvoch úplne odlišných nezlučiteľných svetov, sa pomaly mení na úžasnú a obohacujúcu medzigeneračnú výmenu. Walt učí Thaa pracovať, postupne mu dodáva sebavedomie (i keď občas trochu drastickým spôsobom) a Thao mu za to dáva chuť znovu žiť medzi ľuďmi. Takmer idylické spolunažívanie je však čoskoro narušené miestnym gangom, ktorý si vzal na mušku nielen Thaa, ale i jeho sestru Sue. Walt robí čo môže, aby ich ochránil, nedokáže však zabrániť nenapraviteľnému...

Viac vám už z príbehu neprezradím, pripravila by som vás tak o nečakané, avšak o to silnejšie rozuzlenie. Môžem vám však povedať, že za posledných pár mesiacov to bol môj najsilnejší a najemotívnejší filmový zážitok. Napriek svojim 79 rokom je Clint Eastwood na vrchole svojho hereckého umenia, jeho charizma a sila osobnosti vás doslova priklincujú k stoličke...

Tento film naozaj vrelo odporúčam a už sa teším na vaše komentáre.

Skvelý filmový zážitok !

Marcový program Slovenského inštitútu

Je sème à tout vent, tak by sa dal v krátkosti charakterizovať program Slovenského inštitútu na tento mesiac. Marcové kultúrne podujatia sa totiž nebudú konať len v Paríži, ale po celom Francúzsku (Le Mans, Aubagne, Fougères). Ústrednou akciou mesiaca knihy bude literárno-hudobný večer Slovenské poetky, ktorý sa uskutoční pri príležitosti 29. parížskeho knižného veľtrhu (http://www.salondulivreparis.com/). Program si môžete pozrieť alebo vytlačiť po kliknutí na obrázok.

4. 3. 2009

Au diable Stalin, vive les "nové tváre"

Ahojte,
film "Au diable..." nás neminul a za seba môžem povedať, že je naozaj príjemným prekvapením súčasnej rumunskej cinematografie. Podľa upútavky som si myslela, že to bude viac-menej komédia, o to viac na mňa účinkoval efekt tvrdej reality v závere filmu. Neprezradím viac, choďte si film pozrieť.
No a nemenej príjemným prekvapením bola nová hŕstka Slovákov-blogerov (vitajte medzi nami). Sme radi, že ste prišli, vaša účasť zvýšila barometer optimizmu pre existenciu a účel blogu...s novými príspevkami sa priam roztrhlo vrece...tak keď budete mať chuť, napíšte a znovu prídite.
Broňa

Slovenské vína už čoskoro v novom šate

Slovenská vláda na svojom dnešnom zasadaní rokovala i o téme trochu nezvyčajnej, ale o to príjemnejšej: o zmene názvov a označenia slovenských vín podľa francúzskeho vzoru. Slovenskí vinári by mali už čoskoro ponúkať svoje vína pod novým názvom a s novými etiketami. Tento zákon uvedie do slovenskej praxe kategorizáciu vín vypracovanú európskou komisiou, ktorá rozlišuje tri druhy vína : víno bez zemepisného označenia, víno s chráneným zemepisným označením (vyrobené výlučne z hrozna dopestovaného na presne definovaných vinohradníckych plochách) a víno s chráneným označením pôvodu. Ak vás táto téma zaujíma, prípadne poznáte vo svojom okolí nejakého vinára, viac informácií môžete získať na po kliknutí na názov príspevku. Na zdravie ! :)

Súťaž o vstupenku na vernisáž výstavy Le Grand monde d’Andy Warhol

Ahoj Blogeri, BSF vyhlasuje súťaž o najlepší príspevok prvej polovice marca 2009. Svoje články (doplnené ilustračnými fotkami) posielajte administrátorom blogu do nedele 15. marca na známu adresu blogslovakov@gmail.com Autor najlepšieho príspevku získa vstupenku na vernisáž výstavy Le Grand monde d’Andy Warhol, ktorá sa uskutoční v utorok 17. marca od 18h30 do 22h00 v priestoroch Galeries nationales Grand Palais. Ide o veľkú výstavu portrétov výnimočne zapožičaných Múzeom Andyho Warhola v jeho rodnom Pittsburghu. Detaily nájdete na adrese: http://www.rmn.fr/Le-grand-monde-d-Andy-Warhol

1. 3. 2009

Stý príspevok a počítadlo návštev

Spomienka na Karola Barona bola stým príspevkom na BSF od jeho založenia v septembri uplynulého roku. Blog sa úspešne rozvíja a jeho popularita rastie, o čom svedčia početné reakcie návštevníkov. Za účelom získania reálneho prehľadu o stave návštevnosti blogu sme sa rozhodli aktivovať počítadlo návštev. Od 1. marca 2009 bude zaznamenávať každé otvorenie známej stránky http://blogslovakov.blogspot.com/ A bientôt sur le net! BSF