13. 4. 2010

Aprílový program Slovenského inštitútu

V rámci aprílového programu ponúka Centre George Pompidou v spolupráci so Slovenským inštitútom pestrú paletu tvorby umelcov z východnej Európy, ktorí poznačili smerovanie umenia v svojich krajinách v danej dobe a dnes majú výrazný vplyv na súčasnú mladú generáciu. Info o výstave s názvom Les promesses du passé po kliknutí na názov príspevku.
V duchu spomienok sa stretneme aj pri sledovaní dokumentárneho filmu Optimista. Režisér Dušan Trančík vám ponúkne pôsobivú výpoveď o osude výnimočného jedinca, Ľudovíta Wintera, zakladateľa piešťanských kúpeľov a o jeho stretoch s ideológiami a ľudskou nežičlivosťou. Film zachytáva hrdinský zápas človeka v zložitom geopolitickom priestore Strednej Európy 20. storočia. Jeho dej je koncipovaný ako konflikt dvoch životných postojov na pozadí populistických diktatúr. Na jednej strane stojí správca Piešťanských kúpeľov podnikavý Ľudovít Winter a na druhej posledný majiteľ kúpeľov, konzervatívny gróf Wiliam Erdédy.
A ku koncu mesiaca si určite nenechajte ujsť výstavu venovanú Vyšehradskej štvorke v Českom centre (http://www.czechcentres.cz/paris/novinky.asp?ID=12742)

4 komentáre:

Brona povedal(a)...

No a mohli by sme sa stretnúť aj na večeru po slovensky...dajte vedieť kedy vám vyhovuje? Pondelok 12 alebo streda 14 apríl?

Anonymný povedal(a)...

Ahoj Blogeri, aprílová ponuka SI je skromná, ale o to kvalitnejšia. Výstava v prestížnom Centre Pompidou je ozajstnou kultúrnou udalosťou. Vzhľadom na to, aký priestor Francúzi venujú prezentácii nášho regiónu, je pre nás toto podujatie mimoriadne dôležité. Pozdravuje Andrej

Andrea povedal(a)...

Ahojte, hlasim sa spat v Parizi, Brona, s vecerou je to dobry napad, ja mozem zatial v obidvoch navrhnutych terminoch, mozno by to bolo lepsie v stredu 14 a sklbit to rovno s otvorenim vystavy v Centre Pompidou.

Anonymný povedal(a)...

ahojte dajte prosim vediet kedy bude ta vecera :) rada by som dosla! Lucia

Zverejnenie komentára