19. 1. 2009

Voľba prezidenta SR



Predseda NR SR svojim rozhodnutím č. 1/2009 Z. z. zo dňa 8. januára 2009 vyhlásil voľbu prezidenta Slovenskej republiky a za deň voľby určil sobotu 21. marca 2009. Ak ani jeden z kandidátov na prezidenta SR nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, druhé kolo voľby prezidenta sa uskutoční v sobotu 4. apríla 2009.
Právo voliť prezidenta má občan SR, ktorý v deň voľby dovŕšil 18 rokov veku a zdržiava sa v deň voľby na území SR. Podrobnosti o spôsobe voľby a jej priebehu sú stanovené zákonom č. 46/1999 Z. z. o spôsobe voľby prezidenta SR, o ľudovom hlasovaní o jeho odvolaní a o doplnení niektorých ďalších zákonov.
Podľa § 4 ods. 6 citovaného zákona občana, ktorý nemá trvalý pobyt na území SR a dostaví sa v deň voľby do volebnej miestnosti, okrsková volebná komisia dopíše do zoznamu oprávnených voličov, tento zápis vyznačí v jeho platnom slovenskom cestovnom doklade a umožní mu voliť pri splnení všetkých zákonom stanovených podmienok.
Voľbu nemožno vykonať zo zahraničia, ani na veľvyslanectve alebo generálnom konzuláte, ale len na území Slovenska a zastúpenie občana nie je prípustné.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Prave nad tym, ako sa veci majú - v zmysle možnosti pridať svojou troskou k dielu - zo zahraničia som uvažovala - planujuc si svoj čas. Článok prišiel vhod. Nuž, ide o moje prve prezidentske voľby po 18-ke, na ktorých sa zial nezucastnim, to ma fakt velmi mrzi... pity, ze to nejde mimo krajiny . Dosť som sa teda tesila! :( Ktovie, ako to funguje inde ...

Zverejnenie komentára